Πλειστηριασμοί κατοικιών στην Ελλάδα : Απελπισία, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας

Με «ταινία τρόμου» παρομοιάζει την απειλή της κατάσχεσης του σπιτιού του ένας Έλληνας δανειολήπτης, σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύουν οι New York Times για τις κατασχέσεις σπιτιών στην Ελλάδα και υπογράφει η δημοσιογράφος Νίκη Κατσαντώνη.

Ο συνταξιούχος λογιστής Μιχάλης Χάνης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για 23 χρόνια πλήρωνε τακτικά τις δόσεις του δανείου του. Όμως με τη σύνταξή του να έχει πλέον περικοπεί κατά 35%, έφτασε στο σημείο, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες, να παλεύει για να σώσει τα σπίτι του από την κατάσχεση. «Είναι σαν ταινία τρόμου. Δεν μπορείς να ηρεμήσεις ποτέ. Απλά θέλω να προστατεύσω το σπίτι μου», δηλώνει ο 63χρονος συνταξιούχος λογιστής, που δηλώνει ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά χάπια για να ανταπεξέλθει.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι να λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να μην προκληθεί πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και αφετέρου να δίνει κάποια ελπίδα σε δανειολήπτες όπως ο Μ. Χάνης. «Αυτός ο κύκλος ίσως να είναι αδύνατον να τετραγωνιστεί», αναφέρει το άρθρο.Αναφερόμενοι στις υποσχέσεις της κυβέρνησης να προστατεύσει τους δανειολήπτες από κατασχέσεις, οι New York Times σχολιάζουν ότι «οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι και νιώθουν προδομένοι».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός, δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ότι περίπου 50.000 σπίτια θα βγουν στο σφυρί την επόμενη χρονιά. «Ο κόσμος είναι πανικόβλητος. Κάθε μέρα δεχόμαστε περίπου 500 τηλεφωνήματα», αναφέρει.Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζικούς που επικαλείται το δημοσίευμα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των αντιδράσεων εξαιτίας των οποίων κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία της χώρας παρεμποδίζεται η διενέργεια πλειστηριασμών, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να γίνονται οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά!

Εν των μεταξύ, ο Μιχάλης Χάνης και άλλοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες παραμένουν μετέωροι. Ο ίδιος διηγείται το πώς πήρε δύο δάνεια, το 2001 και το 2012, συνολικής αξίας 71.000 ευρώ, και όταν μειώθηκε η σύνταξή του και ζήτησε βοήθεια από τις τράπεζες, αυτές τον συμβούλευσαν να πάρει νέα δάνεια για να ξεπληρώσει τα παλιά. «Είναι όπως η Ελλάδα που παίρνει περισσότερα δάνεια από τους δανειστές. Απλώς περισσότερο χρέος για να αποπληρωθεί το παλιό χρέος, αλλά τι άλλο μπορούσα να κάνω;», διερωτάται.

Ο δικηγόρος του, Δημήτρης Αναστασόπουλος, σημειώνει πως ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εστιάσει την προσοχή τους περισσότερο στο να δώσουν στους δανειολήπτες μία ψευδαίσθηση ασφάλειας και λιγότερο στο να τους ενημερώσουν για το ποιες είναι οι επιλογές τους. «Διαδοχικές κυβερνήσεις έπεισαν τον κόσμο ότι δεν θα χάσει τα σπίτια του, την ίδια ώρα που προσπαθούσαν να σκεφτούν τι θα κάνουν», επισημαίνει. «Βγάζουν έναν νόμο που λέει ότι μπορούν να σου πάρουν το σπίτι. Μετά σε διαβεβαιώνουν πως είναι προστατευμένο». Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών, προσθέτει, είναι απελπισμένοι, και αναφέρεται σε έναν πελάτη του που πρόσφατα του είπε ότι έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει. Ο Μιχάλης Χάνης πάντως, αν και φοβάται, ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του. «Θα ζητήσω αναστολή, γιατί απλά δεν μπορώ να καταβάλω τις δόσεις», λέει.