Φυσικό Αέριο : Το Αγρίνιο στο σχεδιασμό για την οικιακή χρήση

Mέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας των τμημάτων ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το πόρισμα αυτό, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και προβλέπει παροχή φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, -Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο- καθώς και την παροχή φυσικού αερίου σε μεμονωμένους μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι εκμεταλλευόμενη σε πρώτη φάση το ΕΣΠΑ στα επόμενα τρία περίπου χρόνια να κατασκευαστεί το δίκτυο διανομής στα αστικά κέντρα της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου. Ωστόσο το έργο απαιτεί δεκάδες εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί και στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα γίνει δυνατό να εξευρεθούν όλοι οι απαρραίτητοι πόροι μέσα από το νέο ΕΣΠΑ που είναι περιορισμένου εύρους. Για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια από το «πακέτο Γιούνκερ» και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, θα γίνει με δύο τρόπους, μιας και πρόκειται για αποκεντρωμένα συστήματα, δηλαδή προβλέπεται η μεταφορά και διανομή του καυσίμου μέσω του λιμανιού της Πάτρας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και η οδική μεταφορά για πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) που θα προορίζεται για τα τοπικά δίκτυα. Παράλληλα η ΔΕΠΑ έχει ξεχωριστό πλάνο για το λιμάνι της Πάτρας, όπου σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ στοχεύει στην αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2019 και μετά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ναυτιλίας.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά την περασμένη Τετάρτη στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συνάψει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με τη ΔΕΠΑ και τα τμήματα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Υπενθυμίζεται πως το ΤΕΕ είχε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του σχεδιασμού καθώς διευρεύνησε τις καταναλώσεις, το κόστος και ιδίως το όφελος που θα έχει ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες.