Ένας αγωγός ύδρευσης χωρίς νερό και δύο ΕΣΠΑ στο βρόντο

Αν και έχουν μπροστά τους τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, στους κατοίκους των παρατριχώνιων οικισμών έταξαν νερό απ' το... Καστράκι. Σε καμιά δεκαετία... ίσως πιούν από εκεί...

Η υπόθεση με του… λάθους υπαλλήλου της ΔΕΥΑ Αγρινίου να σταλούν σε… λάθος διεύθυνση… και όχι στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας οι φάκελοι των προτάσεων για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι (συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 6εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να μην αξιολογηθούν καν για ένταξη στο ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να ιδωθεί μόνο από την φαιδρή πλευρά του πράγματος.

Αν λάβουμε υπ΄όψιν τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από το δημόσιο βήμα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, η υπόθεση του… λάθους λαμβάνει μάλλον στοιχεία ιλαροτραγωδίας, αφού τελικά φαίνεται ότι το προηγούμενο και τρέχον ΕΣΠΑ περνάνε μάλλον ανεκμετάλλευτα επί της ουσίας για το μεγάλο θέμα των έργων της ύδρευσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί βέβαια ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ανακοινωθεί πως εξετάζεται η δυνατότητα να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για τα έργα ύδρευσης και θεωρητικά αν υπάρξουν πόροι υπάρχει ένα μικρό “παράθυρο” για να διορθωθεί το… λάθος της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς πως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια στην πρόσκληση των 10,5 εκατ. ευρώ ενέταξε εννέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σε επίπεδο περιφέρειας ήδη άλλα οκτώ αξιολογημένα έργα που δεν εντάχθηκαν. Κάτι που σημαίνει ότι το “παράθυρο” για να διορθωθεί το… λάθος της ΔΕΥΑ Αγρινίου μοιάζει την “τρυμαλιά της ραφίδος”…

Το μεγάλο πρόβλημα του δήμου Αγρινίου ήταν και είναι η επάρκεια του νερού, κάτι που γίνεται περισσότερο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την ίδια ώρα όλοι οι οικισμοί πέριξ της Τριχωνίδας δεν έχουν νερό αντίστοιχης ποιότητας και ποσότητας με αυτό του Αγρινίου, στην περιοχή δε των πρώην δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας το πρόβλημα αυτό είναι περισσότερο έντονο. Παράλληλα και με δεδομένη την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Τριχωνίδας, είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή δεν διαθέτει σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης, έχουν εκφραστεί αρκετές επιφυλάξεις για την ποιότητα των νερών, από τα οποία υδρεύεται σήμερα η περιοχή. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου πολλές αψιμαχίες μεταξύ των Γ. Παπαναστασίου και Π. Μοσχολιού για το θέμα αυτό και πιο συγκεκριμένα για την λειτουργικότητα του έργου, που εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και αφορά την κατασκευή νέων έργων υδροδότησης των οικισμών των πρώην Δήμων: Θεστιέων, Παραβόλας, Αρακύνθου, Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου. Ο Γ. Παπαναστασίου είχε καταγγείλει πως το έργο αυτό, του αγωγού δηλαδή ύδρευσης από το Αγρίνιο μέχρι τους οικισμούς της Τριχωνίδας, δεν θα είναι λειτουργικό, επειδή από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε προβλεφθεί και δεν είχε υπάρξει καμία μελέτη για την κατασκευή αγωγού που θα φέρει μέχρι το Αγρίνιο το νερό που απαιτείται για την υδροδότηση των περιοχών πέριξ της Τριχωνίδας. Πρόκειται ακριβώς για τα έργα που η ΔΕΥΑ Αγρινίου σκόπευε να εντάξει στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω του… λάθους στη διεύθυνση αποστολής των σχετικών φακέλων.

Έτσι στον κακό σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής ή στην προεκλογική της σκοπιμότητα κατά τον Γ. Παπαναστασίου, να προχωρήσει έναν αγωγό ύδρευσης χωρίς να εξασφαλίσει την επάρκεια του νερού, ήρθε να προστεθεί το… λάθος της σημερινής δημοτικής αρχής, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στερεί από τον δήμο Αγρινίου τη δυνατότητα να επιλύσει ένα μείζον πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και ο σχεδιασμός να υδροδοτηθεί όλο το πεδινό τμήμα του δήμου Αγρινίου από το Καστράκι παρά τα ΕΣΠΑ που “τρέχουν” γίνεται όνειρο. Και αυτό που θα μείνει από το 2010 μέχρι το 2021 και βάλε θα είναι ένας σωλήνας μέχρι τη Μακρυνεία χωρίς νερό…

Δ.Π