Από το 2019 … η άμεση αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Μπορεί το υπουργείο Οικονομίας με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή να υπόσχεται άμεση αδειοδότηση των επιχειρήσεων με τη γνωστοποίηση έναρξης της λειτουργίας τους και εκ των υστέρων έλεγχο, αυτό δεν προκύπτει όμως από τα άρθρα του. Αντιθέτως για να ενεργοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται η έκδοση 17 υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων. Και επειδή μάλλον υπάρχει χρόνος, δίνεται και διετής προθεσμία, δηλαδή έως τις 31/12/2018 ( σχετικό άρθρο του Capital.gr) για να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και οι κανονιστικές πράξεις, για την απλοποίηση και υπαγωγή των οικονομικών δραστηριοτήτων σε καθεστώς γνωστοποίησης ή έγκρισης. Και όχι μόνο αυτό. Η εφαρμογή των διατάξεων της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας καθώς και των διατάξεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις, δεν θίγονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κατά τα άλλα, οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων κατατάχθηκαν με βάση το επίπεδο κινδύνου, δηλαδή σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου που τυπικά εξαιρούνται από “εκ των προτέρων” ρυθμιστικά εργαλεία, δραστηριότητες μεσαίου κινδύνου που τυπικά υπόκεινται σε απλή γνωστοποίηση και τέλος σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου που υπόκεινται σε “εκ των προτέρων” έγκριση.

Συγκεκριμένα η γνωστοποίηση, είναι η υποχρεωτική διαδικασία με την οποία ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ενημερώνει εκ των προτέρων την αρμόδια αρχή για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, την οποία προτίθεται να ασκήσει σε ορισμένο χώρο ή εγκατάσταση χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έλεγχος. Με την έγκριση, νοείται κάθε πράξη της αρμόδιας αρχής ή διοικητική διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας μιας οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένο χώρο ή εγκατάσταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και εκ των προτέρων έλεγχο.

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες αρχές, σε ότι αφορά το σκέλος της έγκρισης, υποχρεούνται κατ’ αρχήν να εξετάζουν το αίτημα για τη χορήγηση της έγκρισης μέσα σε 60 ημέρες από την προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών, ενώ σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί η έγκριση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης πως οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν για τη διεξαγωγή των ελέγχων και την αξιολόγηση των πορισμάτων τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων, ενώ σε ότι αφορά τα πρόστιμα, προβλέπεται πως σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας σχετικά με τη γνωστοποίηση, οι επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο από 100 έως 20.000 ευρώ ενώ στην περίπτωση της έγκρισης τα πρόστιμα ξεκινούν από 500 ευρώ και φθάνουν τα 100.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι αλλαγές στους τρεις κλάδους που “αγγίζει” το νομοσχέδιο
Τρόφιμα και ποτά:
– Οι περισσότερες άδειες λειτουργίας αντικαθιστούνται με τη “γνωστοποίηση”
– Καταργείται η βεβαίωση καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.
-Καταργείται η άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης και αντικαθίσταται από απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης
– Καταργούνται οι εκ των προτέρων έλεγχοι εκτός από τις περιπτώσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγωγής – εμφιάλωσης νερού.

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ):
– Αντικαθίσταται η διαδικασία προέγκρισης με βεβαίωση από την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία.
– Αντικαθίσταται η άδεια λειτουργίας με “Γνωστοποίηση”, χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στην εγκατάσταση της επιχείρησης
-Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Τουριστικά Καταλύματα:
-Μέχρι 30/09/2017 το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας θα χορηγείται εντός 28 ημερών και από 01/10/2017 θα αντικατασταθεί με τη διαδικασία της “γνωστοποίησης”.
-Υπαγωγή της “άδειας” λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών στο καθεστώς της “γνωστοποίησης” (μόνο ηλεκτρονικά).
-Καταργούνται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), η προσκόμιση βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο και αντικαθίσταται με αποδεικτικό.
-Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών.
-Η διαδικασία κατάταξης σε κλειδιά γίνεται προαιρετική.

πηγή : capital.gr