Δημόσια διοίκηση με κομματικό “στρατό”

Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης υπήρξε ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν την εξουσία…

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, η ίδια η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε τον νόμο 4369, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι η σημαία τη αποκομματικοποίησης. Φροντίζει, όμως, να μην τον εφαρμόζει επί της ουσίας. Στην πραγματικότητα έχει ανοίξει όσα “παράθυρα” απαιτούνται προκειμένου να μεγαλώσει το κομματικό κράτος, να διασφαλίσει ότι η πελατειακή λογική θα συνεχιστεί και κυρίως ότι θα δημιουργήσει έναν στρατό κομματικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση, ακόμη και όταν θα έχει παραδώσει την εξουσία.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση μεταφράζεται σε μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων που, βάσει των στοιχείων της απογραφής, για πρώτη φορά μετά 3,5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Και συνεχώς αυξάνονται. Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι μετακλητοί έχουν αυξηθεί κατά 166 άτομα. Ο αριθμός ισοδυναμεί με 16 διορισμούς μετακλητών ανά μήνα. Το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει αυξηθεί κατά 2,1%, δηλαδή 146 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου 4369/2016 τόσο περισσότερους τοποθετεί η κυβέρνηση με τις παλιές διαδικασίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, όταν και αν αποφασίσει να εφαρμόσει τον νόμο, τα εν λόγω στελέχη θα έχουν πλεονεκτική θέση έναντι των νέων, αφού ο νόμος ορίζει ότι λαμβάνεται υπόψη η εργασιακή τους εμπειρία.