Απαξίωση από παντού στον προϋπολογισμό του δήμου Αγρινίου

Σε κλίμα απαξίωσης συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2017. Ένας προϋπολογισμός που είναι εξαρχής απαξιωμένος μετά τις νέες μειώσεις που αποφάσισε να κάνει η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση και οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα όρια του προϋπολογισμού καθορίζονται από το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».

Αλλά δυστυχώς οι προϋπολογισμοί απαξιώνονται και από τους ίδιους τους αυτδιοικητικούς. Σε εθνικό επίπεδο η Κεντρική Ένωση Δήμων δεν έχει καταφέρει να διεκδικήσει αποτελεσματικά απέναντι στην Κυβέρνηση και αντιδρά μάλλον ήπια στις νέες μειώσεις των πόρων της αυτοδιοίκησης, όταν η νέα γενιά των παρακρατημένων την περίοδο 2010-2016, φτάνει σχεδόν τα 13 δισ.ευρώ, δηλαδή περίπου ένα ΕΣΠΑ. Σε τοπικό επίπεδο, μεγαλύτερη απαξίωση για τον προϋπολογισμό δεν θα μπορούσε να υπάρξει από το γεγονός ότι προτάχθηκε από τη δημοτική αρχή και το προεδρείο η τακτική συνεδρίαση για να συζητηθούν… κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θέματα ήσσονος σημασίας και ακολούθησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ειδικότερα όσον αφορά τη δημοτική αρχή θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρωτοφανές -γιατί έχει συμβεί και σε άλλα σημαντικά θέματα- ότι το βάρος της εισηγήσης σηκώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι ο δήμαρχος ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Από εκεί και πέρα οι ιδεολογικές καταβολές των δημοτικών παρατάξεων είναι γνωστές σε όλους. Ο Π. Μοσχολιός, σχολιάζοντας τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης τόνισε ότι για το λόγο αυτό υπερθεματίζει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ασκεί κριτική στην δημοτική αρχή, ενώ για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι ο δήμος λειτουργεί χάρις την οικονομική υγεία που απέκτησε στην δική του θητεία. Ο Δ. Τραπεζιώτης -παραδόξως- στηλίτευσε την κηδεμονία των δήμων από το οικονομικό παρατηρητήριο και τόνισε ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό για λόγους “πολιτικής ανυπακοής”, απέναντι στην πολιτική που προέρχεται από εξωθεσμικά – εξωπολιτικά κέντρα όπως είπε. Πρότεινε να μην σταλεί ο προϋπολογισμός στο παρατηρητήριο και να διεκδικηθούν δικαστικά από το δήμο οι πόροι που του έχουν παρακρατηθεί. Ο Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, απέδωσε τον πιο εύστοχο ίσως χαρακτηρισμό στα λεγόμενα Τραπεζιώτη, που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, λέγοντας ότι ο Δ. Τραπεζιώτης θυμίζει τον πατροκτόνο που ζητά στο δικαστήριο επιείκεια επειδή είναι ορφανός, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται να υπάρξει σύγκρουση με το πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που πριμοδοτεί το κεφάλαιο έναντι των λαϊκών αναγκών. Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο εξέφρασε έντονα παράπονα για το γεγονός ότι δεν δίνεται για τόσο σημαντικά θέματα ο απαρραίτητος χρόνος για να προετοιμαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αφού όπως κατήγγειλε οι εισηγήσεις εστάλησαν στην αντιπολίτευση πολύ αργά. Από εκεί και πέρα συμφώνησε με τον Τ. Παπανικολάου ως προς τη σύγκρουση με το πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και πρόσθεσε πως ούτε το ΕΣΠΑ με τους περιορισμούς που έχει ως προς το τι δράσεις χρηματοδοτεί μπορεί να είναι λύση απέναντι στις μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου στάθηκε περισσότερο στο γεγονός ότι εκτός από τις περικοπές στους πόρους των δήμων οι κυβέρνηση ζητά για το 2017 πλεόνασμα από τους δήμους 70 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα ζητά τα ανταποδοτικά να αυξηθούν κατά 14%! Ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζει πλεονάσματα χάρις τις θυσίες στις οποίες υποχρεώνεται η Αυτοδιοίκηση. “Τα χρήματα αντί να έρχονται κάθε μήνα καταλήγουν να έρχονται στο τέλος του έτους και δεν μπορεί να γίνει ανάληψη υποχρέωσης, αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας στην “πολιτική ανυπακοή” του Δ. Τραπεζιώτη ανέφερε πως είναι αδύνατο να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λέγοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του δήμου και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.