Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πανηγυρίζουν, η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση για την ελιά

Μετά τις αντιδράσεις στη Μεσσηνία και γενικότερα στην Πελοπόννησο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πήρε πίσω την απόφαση του Γ.Γ. του υπουργείου και ακυρώνει το συνώνυμο “Καλαμάτα” από την ονομασία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Το υπουργείο με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι για την ποικιλία ελιάς Καλαμών επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παρ’όλα αυτά χθες βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας εκδίδοντας ανακοίνωση συμπλήρωσε το παζλ των πανηγυρισμών, καθώς είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου, σχετικά με το θέμα. Όσο όμως στην Αιτωλοακαρνανία επικρατούσαν οι πανηγυρισμοί, έντονες αντιδράσεις καταγράφονταν από παραγωγικούς φορείς της Μεσσηνίας αλλά και από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αντιδράσεις και πιέσεις στις οποίες τελικά υπέκυψε ο Υπουργός. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντιστοίχως σε πανηγυρικούς τόνους την αλλαγή πλεύσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ.Γ. του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει στο Αγρίνιο, κατά τη σύσκεψη φορέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελαία”, ενέταξε την ποικιλία ελιά Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο.
Με την ανακλητική απόφαση του υπουργού ακυρώνεται, για την ώρα, η προσπάθεια επέκτασης του ονόματος “Καλαμάτα” και σε άλλες περιοχές πέραν της Μεσσηνίας. Έτσι το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας, παραμένει καταδικασμένο να μην εκμεταλλεύεται την υπεραξία από το brand του προϊόντος. Και μαζί χάνονται και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την χώρα συνολικά από την αξία που έχει το εξαγώγιμο αυτό προϊόν, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος της εγχώριας παραγωγής κερδίζει την υπεραξία του brand.

Όταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευαγγ. Αποστόλου πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2016 με την ρύθμιση για την άρση των εμποδίων που ενταφιάζουν τις εξαγωγές του 1ου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας με το brand name “Kalamata olives”, αναγκάζεται να πάρει πίσω την απόφαση… αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι η χώρα είναι καταδικασμένη στις τοπικιστικές μεθοδεύσεις. Κάτι που βέβαια θα γίνει ακόμη πιο τραγικό, αν τελικά -όπως διακινείται- προχωρήσει η επέκταση του ΠΟΠ “Καλαμάτα” ελιάς Καλαμών στην Πελοπόννησο, σε Λακωνία, νότια Ηλεία και νότια Αρκαδία…

Η πανηγυρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας – Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής:
Δικαίωση και προοπτική για τις ελιές Καλαμών
Μετά από 20 χρόνια αδιαφορίας, επανάπαυσης, τοπικιστικών μεθοδεύσεων και σφαλμάτων, το Υπουργείο Α.Α. & Τροφίμων δίνει λύση στη δυσλειτουργία της αγοράς με το πρόβλημα της Ελιάς Καλαμών. Η εξαγγελία έγινε από τον γ.γ. του Υπουργείου Νίκο Αντώνογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ και έγινε πράξη με την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που τη συμπεριλαμβάνει στο εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας» η «Kalamata Olives” και θα κοινοποιηθεί στην ΕΕ μέχρι 1-1-2017. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί η διακίνηση, πώληση, εμπορία με την ονομασία « Ελιές Καλαμάτας» ή “ Kalamata olives”.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για ένα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν όπως είναι οι ελιές Καλαμάτας και έρχεται να καλύψει ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι έβλεπαν ένα δυναμικό αγροτικό προϊόν του Νομού μας να έχει υποβαθμισθεί σε προϊόν δύο ταχυτήτων, δεδομένου ότι ο νομός Αιτ/νίας είναι ο νομός με την μεγαλύτερη παραγωγή πανελλαδικά (περί τους 40000 τόνους). Επίσης, η απόφαση αυτή είναι καταπέλτης για ορισμένους αγροτοπαράγοντες που σήμερα πανηγυρίζουν για δήθεν δικαίωση του αγώνα τους, όταν είναι γνωστό ότι για μια «εύκολη» σχετικά πολιτική απόφαση όπως είναι η παραπάνω, τόσα χρόνια, είτε δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό, είτε ήταν μέρος της κωλυσιεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο προχωρά στην παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο, έτσι ώστε να θέσει νέες βάσεις στην αγροτική παραγωγή, να αναβαθμισθεί η παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, παράγοντας προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναγνωρισιμότητας.