Χωριατιές!

Συνέντευξη τύπου σήμερα για τον Αμλέτο του Σαικσπείρου, ελληνιστί, που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου.

Ωστόσο στο δήμο και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, οι διοικούντες και οι λοιποί μισθοδοτούμενοι που έχουν κάνει ρεσάλτο στην εξουσία, δυστυχώς δεν ξέρουν και ούτε ακόμη έμαθαν να διοργανώνουν συνεντεύξεις τύπου. 11 άτομα οι συνεντευξιαζόμενοι, οι συντελεστές της παράστασης μαζί με το δήμαρχο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και την αντιπρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ και άλλα 8-9 άτομα οι εκπρόσωποι του Τύπου. Μια συνέντευξη λοιπόν με 20 άτομα επελέγη να πραγματοποιηθεί στα σκαλοπάτια της σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ… Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μάθουμε τίνος επιλογή ήταν αυτή, του δημάρχου, του καλλιτεχνικού διευθυντή ή του γραφείο τύπου; Ξέρετε δα πως είναι στο δήμοσιο… όλοι είναι ανευθυνο-υπεύθυνοι. Με τους συνεντευξιαζόμενους λοιπόν καθισμένους στα… σκαλοπάτια της σκηνής και τους εκπροσώπους του Τύπου στις θέσεις των θεατών του θεάτρου να μην μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις, να μην έχουν τον ήχο που πρέπει, να μην έχουν το πλάνο που θέλουν, να εξωθούνται από την ανοργανωσιά των υπευθύνων να τσακώνονται μεταξύ τους για ένα πλάνο και με ένα μικρόφωνο συγκεκριμένου μέσου περιφερόμενο από τον Άννα στον Καϊάφα… Που ακούστηκε δε οι συνεντευξιαζόμενοι να κρατάνε οι ίδιοι το περιφερόμενο μικρόφωνο; Όλα αυτά βέβαια θα είχαν αποφευχθεί αν η συνέντευξη -με τόσα άτομα μάλιστα- είχε επιλεγεί να διοργανωθεί στην παλιά ή ακόμη καλυτερα στην νυν αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (που διαθέτουν μικροφωνικές εγκαταστάσεις και έδρανα για να μπορεί κάποιος να κρατήσει σημειώσεις). Και βέβαια όλο αυτό το δήθεν τυχαία στημένο σκηνικό έχει πάντα ορισμένους ευνοημένους, τους εκλεκτούς των ανευθυνο-υπευθύνων.

Και το πρόβλημα είναι ότι οι διάφοροι ανευθυνο-υπεύθυνοι με το ύφος των χιλίων καρδιναλίων είναι ανεπίδεκτοι συστάσεων – προτάσεων και πιθανότατα και μαθήσεως… Στην παρατήρηση που έκανε το ΑγρίνιοCulture.gr και ο υπογράφων για το πρόβλημα που δημιουργούσε στη δουλειά μας η χωροταξία της συνέντευξης δεχθήκαμε προσβλητική και αήθη επίθεση από κάποιον εκ των ανευθυνο-υπευθύνων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η συμπεριφορά μερικών, το πρόβλημα είναι ότι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι σε τέτοιες περιστάσεις είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν στα ΜΜΕ τις στοιχειώδεις ευκολίες για να καλύψουν το γεγονός. Γιατί, εν προκειμένω το ζητούμενο ήταν η προβολή του ΔΗΠΕΘΕ, της παράστασης και των εκλεκτών συντελεστών της που τιμούν την πόλη μας με τη παρουσία τους. Αλλά τι σόι προβολή να κάνεις όταν δεν έχεις ήχο; Άραγε είναι τόσο δύσκολο να στηθεί μια συνέντευξη τύπου και να υπάρξει πρόνοια για μια μικροφωνική ή ένα καλύτερο χώρο; Ή μήπως έπρεπε να έχει σκηνοθετικές και τεχνικές γνώσεις ο δήμαρχος;;; Και δεν καταλαβαίνουν ότι έναν Αρζόγλου μια φορά τον φιλοξενείς στο ΔΗΠΕΘΕ… δεν τον βάζεις να καθίσει στα σκαλοπάτια… Χωριατιές! Εξάλλου ούτε στον Αρζόγλου μετά μια άκρως επιτυχημένη πορεία δεκαετίων στο θέατρο, ούτε σε κανέναν άλλο προσθέτει κάτι το φόντο μια κλειστής μάλιστα αυλαίας. Όμως τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μεγαλείο τους έσβησε μονοκονδυλιά τα 30 και βάλε χρόνια ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕ και ότι έβαλαν το Αγρίνιο στο πολιτιστικό χάρτη της χώρας, επειδή βάφτισαν την Εκάβη πρόσφυγα…

Δ.Π