Μια ακόμη παράταση για το αποχετευτικό των παραλίμνιων οικισμών της Τριχωνίδας

Την τέταρτη κατά σειρά παράταση έως τις 29-06-2017 έλαβε το έργο για το αποχετευτικό των παραλίμνιων περιοχών της Τριχωνίδας. Το έργο εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2014, ωστόσο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, όπως τα περισσότερα έργα ΕΣΠΑ, ωστόσο πλέον βρίσκεται κοντά στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου αυτή η τελευταία παράταση δίνεται επειδή επειδή έως σήμερα δεν έχει γίνει η σύνδεση των αντλιοστασίων με μετρητές της ΔΕΗ, οπότε υπάρχει αδυναμία τέλεσης δοκιμών λειτουργίας των αντλιών, καθώς και λόγω μη οριστικοποίησης της χωροθέτησης του οικίσκου ΑΣ/5. Εκείνο όμως που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για να καταστεί και αυτό το έργο, αλλά και άλλα συναφή με τις αποχετεύσεις που κατασκευάζονται, είναι να ξεκινήσει η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου, ώστε τα νέα αποχετευτικά δίκτυα να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό. Για το θέμα αυτό ήδη η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών έχει χτυπήσει “καμπανάκι” ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία του διαγωνισμού μετά τις συνεχείς προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Το έργο «Ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας» έχει προϋπολογισμό σύμβασης 5.789.550,50 €, κατασκευάζεται από την «ΑΕΤΕΘ Α.Ε.» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ. Αφορά σε ολοκληρωμένα και λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων συνολικού μήκους 21.850 μέτρων, των οικισμών Ματαράγγας, Παπαδάτων, Γαβαλούς, Ζευγαρακίου, Γραμματικού και Αγ. Ανδρέα (νότια Τριχωνίδα), των οικισμών Παραβόλας και Κ. Τραγάνας (βόρειας Τριχωνίδας) καθώς και στους κεντρικούς αποχετευτικούς αγωγούς σύνδεσης των δικτύων με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Αγρινίου. Με το έργο αυτό θα αποχετευτούν τα κεντρικά και πυκνοδομημένα τμήματα όλων των παραπάνω οικισμών ώστε να εξυπηρετηθεί στην παρούσα φάση το μέγιστο μέρος του πληθυσμού της περιοχής.