Είναι πολλά τα λεφτά και ο ανταγωνισμός περισσότερος

Στις 15 Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις των αγροτών για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυση (ΕΑΕ). Το λεγόμενο «ΟΣΔΕ» αποτελεί για τους αγρότες κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση του εισοδήματός τους. Εξίσου όμως κρίσιμο οικονομικό στοιχείο είναι και για τους φορείς που διαχείζονται το ΟΣΔΕ.

Στην Αιτωλοακαρνανία ένα κατ΄εξοχήν αγροτικό νομό το οικονομικό διακύβευμα ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Αν για παράδειγμα, υπολογίσει κανείς ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου γίνονται περί 17.000 αιτήσεις και τις πολλαπλασίασει με 50 ευρώ (ένα ποσό πολύ κατώτερο από το σύνηθες) προκύπτει ένα ποσό σκάρτο από εκατομμύριο. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ποιο είναι το διακύβευμα σε επίπεδο νομού…

Τα καλά νέα για τους αγρότες είναι ότι η “μάχη” του ΟΣΔΕ έχει φέρει έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων διαχείρισης, πράγμα που πιθανότητα θα φέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες και τιμές για τους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία ήδη παρατηρούνται “επιθετικές” κινήσεις από τους εμπλεκόμενους στο ΟΣΔΕ στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από τις αιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του δήμου Αγρινίου, η “απελευθέρωση” του ΟΣΔΕ έχει φέρει και νέους “παίχτες” στην αγορά, τα σκίπτρα της οποίας μέχρι πρότινος τουλάχιστον κρατούσε η “Ένωση Αγρινίου”. Σε κάθε περίπτωση η “φιλελευθεροποίηση” της αγοράς του ΟΣΔΕ είναι θεωρητικά τουλάχιστον καλοδεχούμενη και μένει να αποδειχθεί και στην πράξη το κατά πόσον ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ των αγροτών.