Οι στόχοι πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει σημαντική βαρύτητα στην Στρατηγική «Έξυπνης Εξειδίκευσης» με στόχο, όπως τόνισε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους νέους μας, τους επιστήμονές μας στο σπίτι μας και στην Περιφέρειά μας.

Kάπως έτσι ξεκινά η ανακοίνωση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την 4η Συνάντηση του Δικτύου «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (RIS3) που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. «Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ για να μπορέσουν να παράγουν, να βγουν μπροστά στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις που έχουμε. Όραμά μας ως Περιφερειακή Αρχή είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πόλος έρευνας και καινοτομίας, για να συμβάλλουμε στη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και οικονομίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να απαξιώσω την όποια προσπάθεια γίνεται, καλό είναι όμως ο Περιφερειάρχης να αποφεύγει τις βαρύγδουπες δηλώσεις εκτός εάν αισθάνεται σαν “Μικρός Πρωθυπουργός” που μπορεί να κάνει την Δυτική Ελλάδα κάτι σαν το Μονακό της Γαλλίας. Δηλαδή ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, εκλυστικό στις επενδύσεις, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του συστήματος της “μαμάς”. Σήμερα δυστυχώς ο νέος επιστήμονας που θεωρητικά θα θέλει να μείνει εδώ, αν σκεφτεί να επενδύσει θα συναντήσει ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, ρευστότητα ανύπαρκτη, capital controls, διαφθορά, ενώ για να αξιοποίησει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτείνει η «Έξυπνη Εξειδίκευση» θα πρέπει να κάνει τον σταυρό του για να πέσει σε κάποιο τίμιο και ευσυνείδητο ΕΣΠΑτζή που δεν θα του φάει τα λεφτά και θα του κάνει ένα καλό φάκελο… Οπότε σκέφτεται ο καθένας “που να μπλέξω…” και παίρνει των οματιών του…