Ακόμη ψαχνόμαστε για το ΒΙΟ.ΠΑ.

Ο καθόλα λογικός στόχος της δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ. όπως λέγονταν μέχρι πρόσφατα) στο Αγρίνιο και της κατασκευής της κάθετης σύνδεσης της πόλης με την Ιόνια Οδό είναι δύο διεκδικήσεις που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναδειχθεί από τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου όσο τίποτε άλλο. Καρπός αυτής της επικοινωνιακής ανάδειξης είναι σήμερα όλοι, φορείς και κόμματα, να στοιχίζονται με αυτές τις διεκδικήσεις και να αποδέχονται την αναγκαιότητά τους.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Ωστόσο στην περίπτωση του Επιχειρηματικού Πάρκου και της παραχωρήσης δημοσίου κτήματος 240 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, φαίνεται ότι το τοπικό αίτημα προωθείται μεν όχι όμως το πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ουσιαστικά αποκάλυψε η πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, η οποία κάνει γνωστό για πρώτη φορά ότι η υπόθεση της παραχώρησης εξαρτάται από το «Υπερταμείο», στο οποίο έχει περιέλθει η όλη δημόσια περιουσία προς αξιοποίηση. Το “Υπερταμείο” υφίσταται από το Μάϊο του 2016 και το πολυνομοσχέδιο που είχε τότε ψηφιστεί. Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 τουλάχιστον ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωνε στο ΑγρίνιοCulture.gr πως η παραχώρηση μπορεί να προχωρήσει και περιμένει μόνο την υπογραφή του αρμόδιου. Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι η παραχώρηση αφορά τελικά αρμοδιότητα του “Υπερταμείου”…

Εδώ βέβαια δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία ακόμη και ακίνητα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν “φιλέτα”, όπως η έκταση στο Αγγελόκαστρο, έχουν περάσει στο «Υπερταμείο» προς χάριν της απομείωσης του χρέους… Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι η προϋπόθεση που μπαίνει για την παραχώρηση, η χωροθέτηση δηλαδή για Επιχειρηματικό Πάρκο, ήταν πρόταση του δήμου Αγρινίου και χάρις την παρέμβαση του Γ. Παπαναστασίου εντάχθηκε στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Πλέον αναμένουμε τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Περιφερειακού Σχεδιασμού… Όταν αυτό συμβεί θα μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει και η παραχώρηση. Πάντως χρήματα στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου υπάρχουν και περιμένουν να “ξεμπλέξει” αυτός το ο κυκεώνας, όπου χάνεται χρόνος, είτε γιατί δεν ξέρουμε από που πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε, είτε γιατί κείμενα (ΓΠΣ Αγρινίου και Περιφερειακό Χωροταξικό) “συγκρούονται” μεταξύ τους, είτε γιατί το βραδυκίνητο κράτος (υπουργείο -περιφέρειες- δήμοι) λόγω και της νομοθεσίας χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.