Δήμος Αγρινίου: Στρατηγική επιλογή εκ του αποτελέσματος τα… μισθώματα

Κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα και τα μισθώματα καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καλά κρατούν…
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ζητείται η έγκριση του Οργάνου για την μίσθωση ακινήτου, “λόγω στενότητας του χώρου” που σήμερα στεγάζεται το τμήμα Δημοτικής Κατάστασης και το Ληξιαρχείο και λόγω των αναγκών που προκύπτουν από την έναρξη εφαρμογής του «Μητρώου Πολιτών» που επιτάσσει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών που ήρθε πρόσφατα στη Βουλή. Το θέμα αναδεικνύει για άλλη μια φορά το διαχρονικό πρόβλημα του δήμου Αγρινίου να διατηρεί αναξιοποίητα δικά του κτίρια και να στεγάζει τις υπηρεσίες του και τις διάφορες δομές του σε μισθωμένα κτίρια καταβάλλοντας τεράστια ποσά κάθε χρόνο.

Το ΑγρίνιοCulture.gr παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά στοιχεία για αυτή την οικονομική “αιμορραγία” του δήμου Αγρινίου στα μισθώματα. Ο δήμος Αγρινίου βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού του, καθώς και των νομικών του προσώπων, δαπανά ετησίως το ποσό των 186.714 € ετησίως σε ενοίκια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του και τις δομές του! Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι παλαιότερα το ποσό αυτό προσέγγιζε τις 300.000€, καθώς τα τελευταία χρόνια των μνημονίων υπήρξαν κατόπιν συμφωνιών με τους εκμισθωτές μειώσεις σε ορισμένα μισθώματα, ενώ έγινε και μια μικρή προσπάθεια περιορισμού των σχετικών δαπανών, με κινήσεις όπως η στέγαση της Δημοτικής Αστυνομίας σε ιδιόκτητο κτίριο, η συγχώνευση των ΚΕΠ στο Αγρίνιο, η αξιοποίηση του πρώην δημαρχείου Νεάπολης για τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, σε συνδυασμό και με δωρέες κτιρίων έτοιμων προς αξιοποίηση (π.χ.ο χώρος που στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο). Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τις 269.628€ για τα μισθώματα των σχολείων που στεγάζονται σε κτίρια ιδιωτών -χρήματα που ωστόσο προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό του δήμου- τότε ο λογαρισμός ανεβαίνει σχεδόν στο μισό εκατομμύριο ευρώ, συγκεκριμένα στις 456.342€.

Αναλυτικά οι δαπάνες τα Δήμου Αγρινίου και των Νομικών του Προσώπων σε μισθώματα:
Μισθώματα
ΔΗΜΟΣ Αγρινίου 91.984€
Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΚΟΙ.Π.Α.) Δήμου Αγρινίου 55.058€
ΔΕΥΑ Αγρινίου 26.700€
ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου 9.972€
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου 3.000 €
Σύνολο Δήμου και Νομικών Προσώπων: 186.714€
Μισθώματα κτιρίων Σχολικών Μονάδων (δαπάνη Υπ. Εσωτερικών) 269.628€
Γενικό Σύνολο 456.342€

Για ό,τι χρήσεις μπορεί να βάλει ο νους του καθενός μισθώνει κτίρια ο δήμος Αγρινίου. Γραφεία διοίκησης, υπηρεσίες (π.χ. οικονομική υπηρεσία), κοινωνικές δομές (π.χ. κοινωνικό παντοπωλείο), πολιτιστικές δραστηριότητες, ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί ακόμη και χώρο για τη στέγαση Τοπικής Κοινότητας… Και το οξύμωρο είναι πως υπάρχουν ιδιόκτητα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα. καπναποθήκες Παπαστράτου (μακέτα για νέο δημαρχείο)Με κορυφαίο παράδειγμα τις καπναποθήκες Παπαστράτου, όπου 13χρόνια μετά την παραχώρηση του πολυόροφου τσιμεντένιου κτιρίου, έχουν αξιοποιηθεί μόνο οι χώροι του κτιρίου στο ισόγειο. Η περαιτέρω αξιοποίηση του κτιρίου σκάλωσε κυρίως στην έλλειψη πόρων και στους αλλοπρόσαλλους σχεδιασμούς προηγούμενων δημοτικών αρχών, αφού αρχικά έγιναν μελέτες για τη δημιουργία νέου δημαρχείου στο χώρο των παλιών σφαγείων και στη συνέχεια μελέτες για την ανακατασκευή των καπναποθηκών. Αμφότερες όμως έμειναν μακέτες… ενώ μέχρι πρόσφατα στοίχιζαν στο δήμο… Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η περίπτωση του ανακαινισμένου κτιρίου της παλιάς Λαχαναγοράς, όπου όμως παρότι εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα, το 2014, και σε κάθε περίπτωση σε εποχή που θα όφειλε κανείς να συνυπολογίσει την ανάγκη για περιστολή δαπανών, προτιμήθηκε να αναπτυχθούν εκεί άλλες πολιτιστικές δράσεις και όχι π.χ για τη στέγαση υπηρεσιών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως το Εικαστικό Εργαστήρι, η Φιλαρμονική κ.α που στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους… Ανάλογη είναι η περίπτωση και του κτιρίου του Οργανισμού Καπνού που παραχωρήθηκε στο δήμο Αγρινίου το 2012, μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίησή του… Παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διακηρύξεις από διάφορες δημοτικές αρχές, εκ του αποτελέσματος όταν δεν έχει αποδώσει κανένας σχεδιασμός για αξιοποίηση ιδιόκτητων χώρων, φαίνεται πως διαχρονικά η στρατηγική επιλογή του δήμου Αγρινίου είναι τα μισθώματα!

Τέλος όσον αφορά τα μισθώματα των σχολικών κτιρίων, θα πρέπει να ξεχωρίσει κανείς ότι μεγάλος αριθμός νηπιαγωγείων στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια, που πολλές φορές δεν φαντάζουν ως οι πλέον ιδανικοί χώροι ιδίως για τη στέγαση μικρών παιδιών. Όσο για το πότε χτίστηκε για τελευταία φορά ιδιόκτητος χώρος για τη στέγαση νηπιαγωγείου στο Αγρίνιο θα πρέπει να ψάξει κανείς στο απώτατο παρελθόν… Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ κατασκευάστηκαν ορισμένα κτίρια για σχολεία που στεγάζονταν σε μισθωμένα κτίρια, ωστόσο για το τρέχον ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα ενταχθεί κάποιο έργο, αφού φαίνεται πως ούτε από την προηγούμενη, ούτε από τη νυν δημοτική αρχή υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία σε επίπεδο μελετών. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι πρώτες προσκλήσεις που βγήκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον δήμαρχο Αγρινίου πάντως να διαβεβαίωνει πως θα υπάρξουν και άλλες προσκλήσεις και θα κατατεθούν προτάσεις από την πλευρά του δήμου.