“Κολλημένη” στις εξαγγελίες η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου

Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες σε τέλμα παραμένει η υπόθεση της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου. Στην εγκληματική αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί η αβελτηρία της παρούσας κυβέρνησης και οι ανέξοδες υποσχέσεις προς τους πάντες από μερίδα κυβερνητικών αξιωματούχων. Παράλληλα η προετοιμασία σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για την αξιοποίηση του χώρου κινείται με ρυθμούς χελώνας…

Στους πάντες κι από ένα χώρο… στο παλιό νοσοκομείο
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, που αποκάλυψε τη θετική γνώμη της 6ης ΥΠΕ στο αίτημά της να παραχωρηθούν χώροι του παλιού νοσοκομείου για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου – Λυκείου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αποδεικνύει ότι όσο η υπόθεση παραμένει σε τέλμα, εφαρμόζεται μια ανέξοδη πολιτική υποσχέσεων προς τους πάντες.
Ζαμπάρας ΜιχάληςΚαι αυτό γιατί είναι γνωστό από τις εξαγγελίες του υποδιοικητή της 6η ΥΠΕ Μ. Ζαμπάρα και του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλη τον περασμένο Μάρτιο ότι ο “σχεδιασμός” για το παλιό νοσοκομείο περιλαμβάνει να στεγαστούν εκεί το Κέντρο Υγείο Αστικού Τύπου (Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ) οι διοικητικές υπηρεσίες και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, η νοσηλευτική σχολή του νοσοκομείου Αγρινίου, ο ξενώνας «Αργώ» και το ΕΚΑΒ (που τώρα στεγάζεται σε προκάτ). Στο “σχεδιασμό” αυτό προστέθηκε στην ημερίδα για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου -που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιρίου- το μήνυμα του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, Μιλτ. Ζαμπάρα, πως μπορεί να παραχωρηθεί το 70% των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου για την δημιουργία φοιτητικής εστίας. Και τώρα έχουμε συζητήσεις για τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων… Τελικά, για κάποιους η έκταση του παλιού νοσοκομείου εκτείνεται στο… άπειρο… και για αυτό επιχειρούν εκεί να “στεγάσουν” τις υποσχέσεις τους και πολλές εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους δράσεις…

Σχεδόν 5.000 τ.μ. αυτά που περισσεύουν, χωρίς κανένα σχέδιο επί δυόμισι χρόνια…
Από όσα έχουν εξαγγελθεί εκείνα που φαντάζουν υλοποιήσιμα είναι η μετατροπή μιας πτέρυγας του παλιού νοσοκομείου (περί τα 1.000τ.μ.) σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου -η σκοπιμότητα του έργου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο και τη διαδικασία “τρέχει” η 6η ΥΠΕ- και όσα εξαγγέλθηκαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου (ΕΟΠΥΥ, νοσηλευτική σχολή, ξενώνας «Αργώ» και ΕΚΑΒ), τα οποία καλύπτουν περίπου 1.500τ.μ. Περισσεύουν όμως σχεδόν 5.000τ.μ. στεγασμένων χώρων στο παλιό νοσοκομείο, για τα οποία δεν υπάρχει -παρά τη “ζέση” της παρούσας Κυβέρνησης και των αξιοματούχων της- κανένα σχέδιο και καμία απόφαση δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσία από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πως θα υπήρχαν κατατεθειμένες μελέτες τον Απρίλιο έλεγε ο Δ. Μιχάλης…
Στο δια ταυτά της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν… Μόνο για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προορίζεται να στεγαστεί στη νεότερη πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου, έχει ειπωθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου πως θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως σχετική πρόσκληση δεν έχει ανοίξει ακόμη… Για τις υπόλοιπες “δράσεις” ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το που θα αναζητηθούν κονδύλια. Πριν όμως από τα χρήματα για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη προετοιμασία πράγμα που φαίνεται ότι επίσης καθυστερεί… Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες για την αξιοποίηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις αδειοδοτήσεις των κτιρίων, καθώς έχουν ανακύψει θέματα με την αποτύπωση του χώρου, τις άδειες οικοδομής, τις αλλαγές χρήσης, τις πολεοδομικές άδειες, αλλά και ερωτήματα για τη στατική επάρκεια ορισμένων χώρων. Εκείνο μάλιστα που επιτείνει όλα αυτά τα προβλήματα είναι η αποσπασματική αντιμετώπισή τους. Δηλαδή, θα περιμένε κανείς η όλη προετοιμασία των μελετών και της νομιμοποίησης του χώρου, είτε να ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο, είτε να υπάρξει παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας που διαθέτει τεχνική υπηρεσία, είτε από την κρατική κατασκευαστική εταιρεία τις “Κτιριακές Υποδομές”. Παραδόξως δεν έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά! Έτσι φυσιολογικά δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα και οι εξαγγελίες που έκαναν από κοινού τον περασμένο Μάρτιο ο υποδιοικητής της 6η ΥΠΕ Μιλτ. Ζαμπάρας και ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλης μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα τέσσερα χρόνια μετά την εγκατάλειψη του παλιού νοσοκομείου από την προηγούμενη κυβέρνηση και περίπου δυόμισι χρόνια εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε ο διοικητής του Νοσοκομείου Δ. Μιχάλης δήλωνε με σιγουριά πως τον Απρίλιο οι μελέτες θα είναι κατατεθειμένες… Φυσικά δεν υπάρχει ακόμη τίποτα ώριμο! Ενώ εκείνο που εικάζεται ότι μπορεί να “τρέξει” πιο γρήγορα είναι η στέγαση του Ξενώνα “Αργώ” στο πρώην κτίριο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και η στέγαση του ΕΟΠΥΥ στο χώρο που στεγάζονταν τα Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς για τις συγκεκριμένες δράσεις έχουν γίνει κάποιες αναθέσεις όσον αφορά τις μελέτες (ενώ ακόμη αναζητούνται οι πόροι για την υλοποίηση των δράσεων).