Έκκληση Παπαναστασίου σε Μοσχολιό και Σφυρή να υπερασπιστούν το δήμο έναντι των “μηχανηματάδων”

580.000ευρώ ζητούν οι “μηχανηματάδες” από το δήμο
340.000 ευρώ έως τώρα έχει επιδικαστεί (πρωτοδίκως) να πληρώσει ο δήμος

Συζήτηση πρόσφορη για πολλά συμπεράσματα ήταν αυτή που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις δικαστικές απαιτήσεις τρίτων σε βάρος του δήμου Αγρινίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δικαστικές απαιτήσεις εργολάβων μηχανημάτων έργων, για έργα (αγροτικής οδοποιίας, καθαρισμού ρεμάτων κτλ) που υποστηρίζουν πως εκτέλεσαν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Αγρινίου μετά από προφορικές εντολές, που ισχυρίζονται ότι έλαβαν την τριετία 2012-2014 από την τότε δημοτική αρχή. Οι απαιτήσει αυτές ανέρχονται σε 580.000 ευρώ περίπου. Από την πλευρά της δήμοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον παράτυπη η διαδικασία που ακολουθούνταν, γιατί παρακάμπτονταν η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Αναφέρθηκε επίσης ότι εκείνη την περίοδο ο δήμος Αγρινίου κατέβαλλε κάθε χρόνο 650.000 ευρώ για τέτοιου είδους εργασίες και οι απαιτήσεις των 580.000 ευρώ έρχονται έως επιπλέον… Τα χρήματα που ζητούνται από τον δήμο και τα χρήματα που καταβλήθηκαν δεν αντιστοιχούν σε ανάλογο έργο, υποστήριξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπ. Αδάμης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν οι “μηχανηματάδες” δικαιούνται αυτά τα χρήματα, θα έπρεπε να είχαν δουλέψει με τα μηχανήματά τους 325 ημέρες το χρόνο… Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, αφού κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο Π. Μοσχολιό και τον πρώην αντιδήμαρχο για τη διαδικασία που ακολουθούσαν στη θητεία τους, τους ζήτησε το αυτονόητο -όπως χαρακτηριστικά είπε- να συνεργαστούν με τη νομική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου και να καταθέσουν στο δικαστήριο υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δήμου, ώστε να μην δικαιώνονται οι “μηχανηματάδες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μοσχολιός και Σφυρής δεν διέψευσαν τη μη παρουσία τους στα δικαστήρια ως μάρτυρες, πράγμα που γεννά πολλά ερωτηματικά… Ο Π. Μοσχολιός στην τοποθέτησή του επανέλαβε ότι είναι “υπονόμευση του μέλλοντος όταν ασχολείσαι με το παρελθόν” και εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή με τη συζήτηση αυτή ψάχνει να βρει τον “κακό δράκο” για να καλύψει την ανυπαρξία έργου από την πλευρά της. “Εγώ σε τριάμισι χρόνια θητείας παρέδωσα 162εκατ. ευρώ δημοπρατημένα έργα ΕΣΠΑ και εσείς δεν έχετε να παρουσιάσετε τίποτα, ελάτε να συγκριθούμε σε αυτό το επίπεδο, αντί να ασχολείστε να αηδίες” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσχολιός προκαλώντας όμως αλγεινή εντύπωση με το χαρακτηρισμό “αηδίες”… Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κάνοντας λόγο για χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί, κάλεσε τη δημοτική αρχή να έρθει ουσιαστικά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους “μηχανηματάδες”, επιδιώκοντας να έχει μικρότερη τελική ζημία, από αυτήν που πιθανόν να επιδικάσουν τα δικαστήρια. Ο πρώην αντιδήμαρχος Βλάσης Σφυρής άφησε υπονοούμενα για τη στάση ορισμένων προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων λέγοντας ότι έχουν καταθέσει υπέρ των εργολάβων χωρίς να έχουν ενημέρωση και συνεννόηση με τις υπηρεσίες του δήμου. Μάλιστα κατέθεσε και ένα υπόμνημα με τις συμβάσεις που έχουν γίνει την περίοδο 2012 -2013, ωστόσο δεν κατέστη σαφές από τη συζήτηση που έγινε αν αυτό το υπόμνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη νομική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου. Σε κάθε περίπτωση οι τοποθετήσεις Μοσχολιού και Σφυρή δεν έπεισαν για την έως τώρα άρνησή τους να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης του δήμου Αγρινίου στις εν λόγω υποθέσεις…