Προχωρά πλέον η κατασκευή των πρώτων χλμ του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης [pics]

Θεαματική είναι η πρόοδος των εργασιών το τελευταίο τρίμηνο στην κατασκευή των πρώτων χιλιομέτρων του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης. Ήδη από την εξέλιξη των εργασιών σε επίπεδο χωματουργικών είναι η ευδιάκριτη η χάραξη στο τμήμα από το ύψος το δρόμου προς Αβόρανη μέχρι την Καμαρούλα. Βεβαίως απομένουν μερικά ακόμη σημεία που δεν έχουν αποδοθεί στους κατασκευαστές λόγω καθυστέρησης στις απαλλοτριώσεις, ενώ όσον αφορά τα πρώτα δύο χιλιόμετρα του δρόμου, ως γνωστόν εκκρεμεί η τροποποίηση της χάραξης, που θα ξεκινά είτε από το ύψος του Νοσοκομείου Αγρινίου, είτε όπως προτείνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας παραποτάμια στην περιοχή της Ερμίτσας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε έχει τροποποιηθεί και μειωθεί το φυσικό αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας. Ενώ για το οδικό τμήμα που περικόπηκε προγραμματίζεται ο επανασχεδιασμός και η κατασκευή του νέου τμήματος μήκους 2,85 km περίπου, προϋπολογισμού 6.600.000€.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα που κατασκευάζεται τώρα είναι το πλέον εύκολο κατασκευαστικά, ως πεδινό, τμήμα του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης. Για το επόμενο τμήμα, δηλαδή από την Καμαρούλα έως το 29ο χλμ της διαδρομής (περίπου έως την Τσάκλα του Αγίου Βλασίου), το Υπ. Υποδομών -όπως έχει αποκαλύψει το ΑγρίνιοCulture.gr– καταρτίζει τις σχετικές μελέτες. Έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχουν υποβληθεί η οριστική μελέτη οδοποιίας και υδραυλικών, οι προμελέτες 4 τεχνικών έργων και οι γεωτεχνικές μελέτες επιχωμάτων — ορυγμάτων. Ωστόσο ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η ωριμότητα δημοπράτησης. Το κόστος του εν λόγω τμήματος περίπου  21 χλμ. υπολογίζεται σε περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Αναβάθμιση τμήματος της οδού Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση τμήματος της οδού Αγρίνιο-Άγιος Βλάσης της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου συνολικού μήκους 8,40 km. Το αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει:
Α. Την κατασκευή νέου τμήματος μήκους 2,85 km περίπου από το νέο κόμβο επί της οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων μέχρι την περιοχή του κόμβου Κ02 (Νέα Αβόρανη, Αγρίνιο).
Β. Την κατασκευή τμήματος μήκους 5,25 km περίπου τα οποία υλοποιούνται με νέα χάραξη της οδού σε μήκος περίπου 2,8 km από τον κόμβο Κ02 (Νέα Αβόρανη, Αγρίνιο) παρακάμπτοντας τους οικισμούς Κοκκινοπύλια, Καμαρούλα και με βελτίωση σε μήκος περίπου 2,45 km της υφιστάμενης οδού με αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της από την έξοδο από τον οικισμό Καμαρούλας μέχρι και το τέλος του τμήματος ενάμιση χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Κ05 (Σχίνου). Το τμήμα αυτό κατασκευάζεται (υπογραφή κύριας σύμβασης 25-04-2014).
Γ. Την πλήρη κατασκευή δύο οδικών τμημάτων συνολικού μήκους 0,30 km περίπου στις θέσεις κατασκευής των υψηλών τοίχων αντιστήριξης Τ1-Τ2 και Τ3. Σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη τα τμήματα αυτά πρόκειται να υλοποιηθούν με νέα σύμβαση με την διαδικασία της προαίρεσης.
Δ. Την κατασκευή νέων παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 5,74 km εκατέρωθεν του οδικού τμήματος από τον κόμβο Κ02 (Νέα Αβόρανη-Αγρίνιο) έως και το τέλος του τμήματος ενάμιση χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Κ05 (Σχίνου), την κατασκευή των συνδέσεων του παράπλευρου δικτύου με το υφιστάμενο αγροτικό δίκτυο συνολικού μήκους 0,26 km και την αποκατάσταση των προσπελάσεων των παρόδιων ιδιοκτησιών.
Επίσης, προβλέπονται οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, υπηρεσίες ανεξάρτητου εκτιμητή για την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριούμενων ακινήτων, εργασίες μετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων Ο.Κ.Ω. και σύνδεσης με αυτά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.

View post on imgur.com