Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει την εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Η Πάτρα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν ο δεύτερος σταθμός της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών που ξεκίνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό». Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Οργανισμός επιδιώκει να κινητοποιήσει τους θεσμικούς φορείς και το σύνολο της κοινωνίας. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλοπούλου και έχει την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με στόχο να ενημερώσει, να συζητήσει και να καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων. Πραγματοποιήθηκε ένας ανοιχτός διάλογος με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: Εισαγγελείς, Δικαστικούς Λειτουργούς, ΕΛ.ΑΣ, Δημοτικές Αρχές, Εκπαιδευτικούς, Ακαδημαϊκούς, Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό, καθώς και εκπροσώπους αθλητικών και άλλων συλλόγων. Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος.
Τη διαδικασία συντόνισε ο Σπύρος Χαριτάτος δημοσιογράφος και εθελοντής της Οργάνωσης.
«Είναι ένα πρόβλημα που –δυστυχώς- συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Συχνά υπάρχει σιωπή και φόβος γιατί τα σεξουαλικά εγκλήματα συντελούνται από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, από τον οποίο ζήτησε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται και τον ενημέρωσε για την αναγκαιότητα που υπάρχει για τη λειτουργία για ένα «Κέντρο Ημέρας – Στήριξης του Παιδιού» στην Πάτρα, δεδομένου ότι το μοναδικό που λειτουργεί βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε: «Σήμερα εδώ στην Πάτρα συζητάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται δίπλα μας. Πολλές φορές δεν το γνωρίζουμε ή και αν το γνωρίζουμε δεν μιλάμε γι αυτό. Το παιδί χρειάζεται προστασία και σεβασμό. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί. Έρχεται να μας κινητοποιήσει με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν μπορεί να είμαστε παρατηρητές και ουδέτεροι. Ως Περιφέρεια συνεργαζόμαστε ουσιαστικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υλοποιήση των δράσεων του. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, το πράττουμε. Υπάρχουν πολλά σύγχρονα φαινόμενα που χρειάζονται εξειδικευμένες προσεγγίσεις για να μην έχουμε μια κοινωνία ζούγκλας».