Κομφούζιο με τη γραμματεία του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Αγρινίου

– Η Κυβέρνηση προωθεί την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ, αλλά στο Αγρίνιο έκλεισε (προσωρινά) η γραμματεία του
– “Ακορντεόν” η γραμματεία των Επειγόντων Περιστατικών
– Σύγχυση σε ασθενείς – συνοδούς και προσωπικό από το “άνοιξε – κλείσε” της γραμματείας
– Έξαλλη η 6ηΥΠΕ – Ανέκρουσε πρύμναν ο διοικητής
Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου το τελευταίο διάστημα. Προ δύο εβδομάδων περίπου με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου ανεστάλη η λειτουργία της γραμματείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πέραν του πρωινού ωραρίου καθώς επίσης για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους. Πέραν αυτού όμως, που κάθε άλλο παρά μικρό θέμα είναι, από τη στιγμή που δεν γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκύπτει και ζήτημα διαφυγόντων εσόδων του Νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΤΕΠ του Νοσοκομείο Αγρινίου συμβαίνουν όλα αυτά, τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προωθεί την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπ. Υγείας κατένειμε πρόσφατα έξι θέσεις γιατρών για την αυτόνομη λειτουργία του αυτόνομου ΤΕΠ στο Αγρίνιο. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση και χωρίς να έχει δοθεί κάποια πειστική απάντηση από την πλευρά της διοίκησης, στο Νοσοκομείο Αγρινίου καταργούνται λειτουργίες που ανέκαθεν ήταν αυτονόητες. Η αναστολή λειτουργίας της γραμματείας του ΤΕΠ πέραν του πρωινού ωραρίου καθώς επίσης για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, αναστάτωση τόσο στους ασθενείς και συνοδούς τους, όσο και στο προσωπικό του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί για το θέμα η 6ηΥΠΕ. Η μη λειτουργία της γραμματείας των επειγόντων περιστατικών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σημαίνει ότι πολύ απλά ότι δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή ασθενούς στο Νοσοκομείο. Έτσι κάποιος που θα προσέλθει τέτοιες ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του στο Νοσοκομείο, αυτή δεν θα φαίνεται “στα χαρτιά” μέχρι το πρωί της επομένης, κάτι που δημιουργεί προβλήματα γραφειοκρατικής και διαχειριστικής περισσότερο υφής στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Η κατάσταση επιδεινώνεται και παίρνει άλλες διαστάσεις από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί στο ΤΕΠ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα εξετάσεις και φάρμακα να γράφονται σε “μπακαλοτέφτερα”, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας εσόδων για το Νοσοκομείο, που διεκδικεί από τους ασφαλιστικούς φορείς των ασθενών το ανάλογο κόστος των εξετάσεων.

Τελικά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της γραμματείας του ΤΕΠ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν τουλάχιστον αρχικά προφορική, ανακλήθηκε. Μολαταύτα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η αναστολή στη γραμματεία του ΤΕΠ δεν θα επανέλθει… Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται από ανθρώπους του Νοσοκομείου, η απόφαση αυτή του διοικητή μοιάζει ανεξήγητη, αφού στο συγκεκριμένο τομέα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού που να μην επιτρέπει τη λειτουργία της γραμματείας πέραν του πρωινού ωραρίου. Όπως και να ‘χει η λειτουργία του ΤΕΠ είναι η “βιτρίνα” κάθε νοσοκομείου και δεν νοείται σοβαρό νοσοκομείο χωρίς να λειτουργεί η γραμματεία του ΤΕΠ. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου μάλιστα το ΤΕΠ πρόσφατα βρέθηκε “στο μάτι του κυκλώνα” με αφορμή και τις καταγγελίες που υπήρξαν περί ιατρικής αμέλειας σε κάποια περιστάτικα θανάτων στο Νοσοκομείο. Οι ελπίδες για μια καλύτερη λειτουργία του Τμήματος, όσον αφορά το αμιγώς ιατρικό κομμάτι, έχουν αποτεθεί στην αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ και την εξαγγελία της Κυβέρνησης για προκήρυξη έξι θέσεων γιατρών. Ωστόσο, ως φαίνεται, κρίθηκε από την διοίκηση ότι θα έπρεπε να προβληματιστεί η τοπική κοινωνία και με το θεωρητικά γραφειοκρατικό κομμάτι του ΤΕΠ.