“Σπασμένο τηλέφωνο” με το “υπερταμείο” για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Δεν υπάρχει κανείς που να μην το θέλει! Δεν υπάρχει κανείς που να είναι αντίθετος! Δεν θα ήταν δυνατό εξάλλου να υπάρξει αντίρρηση σε μία λύση που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χρήσεων γης και να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην χώρα και σε πρώτη φάση η μελέτη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας μιλά για την ανάγκη 1.100 στρεμμάτων επιχειρηματικής γης στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αγρίνιο ζούμε έναν παραλογισμό στο ζήτημα της έκτασης 240 στρ. στο Αγγελόκαστρο που ο δήμος Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ζητούν να παραχωρηθεί για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Άλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα ο βουλευτής
Τον παραλογισμό αυτό ζήσαμε στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μέσα από το διάλογο που είχαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαραμένος και ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου. Βαρεμένος Ο Γ. Βαρεμένος ζήτησε από το δήμαρχο -κατόπιν επαφών που είχε με τα στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του λεγόμενου «Υπερταμείου»- να κηρυχθεί έστω και με μια απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατάλληλος ο χώρος στο Αγγελόκαστρο για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Από τη πλευρά του όμως ο Γ. Παπαναστασίου επικαλείται έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που έχει έρθει στο δήμο και το οποίο θέτει ως όρους για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο, την ένταξή στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας (αναμένεται το αναθεωρημένο Χωροταξικό να λάβει σύντομα ΦΕΚ) και τον αποχαρακτηρισμό των χώρων που προβλέπονται για Επιχειρηματικά Πάρκα στο ΓΠΣ Αγρινίου. Η έκταση όμως στο Αγγελόκαστρο είναι εκτός ΓΠΣ Αγρινίου και το ΓΠΣ Αγρινίου εξάλλου δεν μπορεί να αναθεωρηθεί πριν τις 13/1/2018, την πενταετία δηλαδή από την έγκρισή του. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία που έχει ζητήσει ο δήμαρχος με το Διεθύνοντα Σύμβουλο της Κτηματικής, τον ανάγκασε να πει πως “κάποιοι ψάχνουν δήθεν αιτιολογίες για να μην γίνει η παραχώρηση”. Από την πλευρά του όμως ο Γ. Βαρεμένος ανέφερε πως δεν έχει γνώση του απαντητικού εγγράφου που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε πως “ας γίνει έστω αυτός ο χαρακτηριστμός από το δημοτικό συμβούλιο και να αποδειχθεί από εκεί και πέρα αν ο,τιδήποτε είναι προσχηματικό”.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Ένα τόσο σημαντικό θέμα, κι όμως αντιμετωπίζεται χωρίς τη δέουσα σοβαρότητα
Άλλες προϋποθέσεις λέει ο δήμαρχος ότι θέτει το “υπερταμείο”, άλλες λέει ο βουλευτής. Για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, που άπτεται της ανάπτυξης της περιοχής, δεν επιτρέπεται να ζούμε ένα τέτοιο παραλογισμό και παίζουμε το “σπασμένο τηλέφωνο” με το “υπερταμείο”. Έχοντας καλή πίστη στα λεγόμενα τόσο του δημάρχου, όσο και του βουλευτή, η κοινή λογική “συντρίβεται”. Γιατί, με βάση την κοινή λογική δεν μπορεί να ισχύουν και οι δύο ισχυρισμοί… Έτσι ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάποιος από τους δύο λέει ψέματα… Είναι δε απορίας άξιο από τη στιγμή μάλιστα που ο Γ. Παπαναστασίου επικαλείται απαντητικό έγγραφο της Κτηματικής προς το δήμο, γιατί το έγγραφο αυτό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα… Μπορεί λοιπόν με βάση τα όσα λέγονται δημόσια κανείς να μην είναι σε θέση με βεβαιότητα να επιρρίψει συγκεκριμένα τις ευθύνες για τον επιπόλαιο χειρισμό του θέματος, όμως σε κάθε περίπτωση από τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου προκύπτει δυστυχώς ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη της περιοχής δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Δ.Π