Πυρ και μανία με Κατσιφάρα στο Θέρμο – Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

-Χάνονται (;) κοινοτικοί πόροι εξαιτίας των χειρισμών της Περιφέρειας
-Αρνείται ο Περιφερειάρχης να υπογράψει τη σύμβαση για έργο αποκατάστασης του ορεινού οδικού δικτύου
Μένεα κατά του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα πνέουν στο Θέρμο, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκαλείται εκτάκτως μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Σπ. Κωνστάνταρα το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου για να λάβει αποφάσεις… Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων της Περιφέρειας κινδυνεύει να χαθεί κονδύλι 1,1 εκατομμυρίου ευρώ που προοριζόταν για την αποκατάσταση του δρόμου “Θέρμο – Δρυμώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι” με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που εγκρίθηκε μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 2015. Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για το έργο κατέληξε σε οριστικό ανάδοχο και παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το έργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί εξαιτίας της αδικαιολόγητης έως τώρα άρνησης του Περιφερειάρχη να υπογράψει τη σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου να καταδικάσει τις έως τώρα ενέργειες του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και να ληφθεί απόφαση να κληθεί ο Περιφερειάρχης να δώσει εξηγήσεις. Επιπλέον φαντάζει αρκετά πιθανό το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου να αποφασίσει δυναμική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα. Είναι προφανές πως οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το θέμα είναι κολοσσιαίες. Σε μία εποχή που οι εθνικοί πόροι είναι πολύ περιορισμένοι, είναι εξωφρενικό να γίνονται τέτοιοι χειρισμοί που να επισύρουν τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων. Και μάλιστα το πλέον εξοργιστικό είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι σε μία περιοχή από τις περισσότερο παραμελημένες της χώρας, που έχει έως σήμερα αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα χωμάτινου οδικού δικτύου. Είναι τέλος αποκαλυπτικό για τις ευθύνες της Περιφέρειας, μιας και πρόσφατα σημειώθηκαν εκ νέου πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία, τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2015 να επιδεικνεύει μία τέτοια στάση σε ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της αποκατάστασης των ζημιών και ουσιαστικά να αποποιείται των αρμοδιοτήτων της.

Καμιά αντίδραση από την Περιφέρεια παρά τις οχλήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το θέμα έχει ανακινήσει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος. Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ο βουλευτής είχε επισημάνει το θέμα σε ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι είχε ζητήσει από τον Περιφερειάρχη «μια γραπτή απάντηση από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, καθώς έχω πληροφορηθεί ότι παρόμοιες παραλείψεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορεί να θεραπευτεί, αν μπορούμε δηλαδή πλέον να άρουμε τις αρνητικές συνέπειες της παράλειψης, που δημιουργεί προϋποθέσεις να χαθεί το πολύτιμο αυτό κονδύλι». Μάλιστα το θέμα είχε τεθεί από το βουλευτή σε συνάντηση που είχε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ζητώντας να αναζητηθεί δυνατότητα θεραπείας του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή από τη συζήτηση με την κ. Σταρακά προέκυψε ότι αναμένεται υπογραφή του Περιφερειάρχη προκειμένου το έργο να ενταχθεί σ’ αυτό ή σε άλλο πρόγραμμα. Ωστόσο τίποτα δεν έγινε… παρά τις προειδοποιήσεις και τις οχλήσεις που εδώ και καιρό υπήρξαν.