“Στους δρόμους του ΕΣΠΑ” χιλιόμετρο και χρόνος…

Οκτώ περίπου χρόνια μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, κοντά στο προσεχές Πάσχα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα 9,2 χιλιόμετρα του οδικού άξονα από τον Κουβαρά έως την Μπαμπίνη του έργου «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα – Μύτικας (Α’ φάση)».

Η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, που θα συνδέσει ουσιαστικά την περιοχή του κεντρικού Ξηρομέρου με την Ιόνια Οδό, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακής αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Το έργο, με προϋπολογισμό μελέτης 16.366.115 € εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2010 από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και δημοπρατήθηκε στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να υπογραφεί η σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο, κάτι που τελικά έγινε στις αρχές του 2013. Τελικά τα δύο χρόνια που ήταν ο προβλεπόμενος χρόνος εκτέλεσης του έργου έγιναν τέσσερα και κάτι… Και αυτό γιατί στην πορεία διαπιστώθηκε πως οι μελέτες του έργου δεν ήταν πλήρεις, καθώς προέκυψαν προβλήματα με τις γεωλογικές μελέτες. Άλλα προβλήματα του έργου ήταν η μεγάλη καθυστέρση στην υπογραφή της σύμβασης, η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις, οι καταπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία του δρόμου και τέλος η πρόσκαιρη χρημοταδοτική εμπλοκή στη διάρκεια του 2015 λόγω της επιβολής των capital controls.

Όλα αυτά συνθέτουν ουσιαστικά το παζλ της ανεπάρκειας που έχει η χώρα μας στην γρήγορη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων. Και μιλάμε για ανεπάρκεια, όταν χρειάζονται οκτώ χρόνια για την κατασκευή μόλις 9,2 χλμ… Σίγουρα κάποια καθυστέρηση θα δικαιολογούνταν, αν στην πορεία εξέλιξης του έργου διαπιστώθηκαν γεωλογικά προβλήματα. Όμως μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση δεν δικαιολείται, απεναντίας συνιστά ανεπάρκεια! Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που παρέλαβε το συγκεκριμένο έργο δημοπρατημένο από την πρώην Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, μιλά για τους “δρόμους του ΕΣΠΑ” και συνθηματολογεί πως «δεν είναι λόγια, είναι ΕΣΠΑ», αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει με συνθήματα και φιοριτούρες! Και η πραγματικότητα είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την βασική ευθύνη για την πορεία και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Δ.Π.