“Θολό τοπίο” με την πρόταση για Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών

Οπλισμένοι με υπομονή θα πρέπει να είναι οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, εώς ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πρόταση για ίδρυση Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία. Και αυτό γιατί η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί από κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη…

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία, που επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ και δια πρωθυπουργικών χειλέων, δημιουργεί αναμφισβήτητα πολλά ερωτηματικά. Πρώτα απ΄ όλα γιατί απέχει αρκετά από την υπάρχουσα κατονομή των τμημάτων. Για παράδειγμα, με τη Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών δεν ταιριάζει ένα Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, σαν αυτό που υπάρχει στο Αγρίνιο, ούτε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, σαν αυτό του ΤΕΙ που υπάρχει στο Μεσολόγγι. Αν δε εξετάσει κανείς το πράγμα με περισσότερο ακαδημαϊκή σκοπιά θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, πως τα Οικονομικά, το Management και το Marketing που διδάσκονται οι φοιτητές στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων του Αγρινίου πάλι δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ταιριάζουν με μια Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών. Επομένως τι θα γίνει με αυτά τα τμήματα; Θα κριθούν μη βιώσιμα και θα κλείσουν ή θα μετακομίσουν; Και αν πρόκειται κάποια τμήματα, είτε στο Αγρίνιο, είτε στο Μεσολόγγι να κλείσουν ή να μετακομίσουν, με πόσα τμήματα, τι είδους τμήματα και σε τι χρονικό ορίζοντα θα αντικατασταθούν; Δεύτερο ερώτημα είναι ότι από τη στιγμή που μιλάμε για μία Σχολή σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, που θα είναι η Κοσμητεία αυτής της Σχολής; Στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι;

Το κυριότερο πρόβλημα όμως που ανακύπτει είναι η μεγάλη απόσταση που έχει από την υπάρχουσα πραγματικότητα στην Αιτωλοακαρνανία η πρόταση για Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών. Και αυτό είναι πρόβλημα, γιατί εκ πρώτης όψεως η εξαγγελία για την Αιτωλοακαρνανία, παρόλο που ταιριάζει απόλυτα με τη φυσιογνωμία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, “μυρίζει” όμως μεταφορά τμημάτων, αν κάποια πράγματα δεν αποσαφηνιστούν σχετικά με την κατανομή των τμημάτων και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα γίνουν. Αυτό βέβαια θα είναι και το αντικείμενο της κοινής ομάδας εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός “επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα”. Όμως εδώ υπάρχει σίγουρα χώρος για διαβούλευση ή παρεμβάσεις από τους τοπικούς φορείς…

Θα πρέπει πάντως να έχει κανείς υπόψη του πως η όποια μεταβολή υπάρξει με τη συνένωση Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχει ουσιαστικά ορίζοντα τα μηχανογραφικά του 2019, αφού είναι ήδη πολύ αργά για φέτος… Εξάλλου θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το αντίστοιχο παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το εκεί Περιφερειακό Συνέδριο απάντησε το Υπουργείο Παιδείας στην πρόταση της αντίστοιχης επιτροπής από καθηγητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και μένει το τελικό σχέδιο συνένωσης να εγκριθεί και από τις Συγκλήτους των δύο Ιδρυμάτων. Επομένως υπάρχει -θεωρητικά τουλάχιστον- χρονικό περιθώριο πολλών μηνών με ορίζοντα τα μηχανογραφικά του 2019, μέχρι να αποφασιστεί και θεσμοθετηθεί η συνένωση Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με τις όποιες αλλαγές επιφέρει στην Αιτωλοακαρνανία. Και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι εντός του 2018 δεν θα υπάρξει «εκλογικό ατύχημα»…

Δ.Π.