Διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι για τον τρόπο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων

Ενημέρωση του κοινού για το θέμα της έκδοσης των καινούργιων αστυνομικών ταυτοτήτων

Το ότι είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης η αλλαγή των υφισταμένων ταυτοτήτων είναι κάτι γνωστό καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα.
Η υποχρέωση αυτή απορρέει τόσο από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ όσο και από πιέσεις τρίτων χωρών με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και την μείωση του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών σε θέματα ελέγχου. Με βάση αυτά και σύμφωνα με την δημοσιότητα που έχει λάβει η συγκεκριμένη αλλαγή, το κόστος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες για την αντικατάσταση ή την έκδοση νέων δε θα υπερβαίνει τα 10€.
Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι οι φωτογραφίες για τις ταυτότητες (όπως και για τα διαβατήρια, διπλώματα κλπ) γινόνταν στα φωτογραφικά καταστήματα.Τίποτα το παράξενο μέχρι εδώ καθώς ο επαγγελματίας φωτογράφος είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να επιμεληθεί μια φωτογράφιση και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις οποιεσδήποτε προδιαγραφές και απαιτήσεις αυτής.
Τις τελευταίες μέρες όμως με έκπληξη ενημερωθήκαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι αυτό να γίνεται εντός των αστυνομικών τμημάτων και μάλιστα από μία μόνο εταιρεία πανελλαδικά.
Η κυβέρνηση επικαλείται την ασφάλεια του εγγράφου αλλά και την διευκόλυνση των πολιτών,επιχειρήματα που καταρρίπτονται από μόνα τους.Ως προς το πρώτο ξέρουμε όλοι ότι το ασφαλέστερο έγγραφο,το διαβατήριο είχε και έχει την φωτογραφία απο τον επαγγελματία φωτογράφο χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα ασφάλειας.Ως προς το δεύτερο τι διευκόλυνση θα είναι για τους πολίτες το γεγονός ότι θα πρέπει να μετακινούνται από μια πόλη σε μια άλλη για να βγάλουν φωτογραφίες αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να γίνει αυτό καθώς δεν θα είναι όλα εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μηχανήματα.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός οτι δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλείου με ότι αυτό συνεπάγεται για το μελλοντικό κόστος απόκτησης του εγγράφου (που έχει όλες τις προυποθέσεις να αυξηθεί),αλλά και το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο θα συντελεστεί μια μεγάλη καταστροφή για ολόκληρο τον φωτογραφικό κλάδο που σε περίοδο κρίσης μετα βίας καταφέρνει να κρατιέται ζωντανός και να στηρίζει με τις εισφορές και τους φόρους του το κράτος.

Εκτός λοιπόν απο το τζίρο που θα χάσουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι θα χαθούν και τα έσοδα για το κράτος που θα αναγκαστεί ταυτόχρονα να δαπανήσει και επιπλέον τεράστια ποσά για τον αγορά εξοπλισμού και την συντήρησή του,χρήματα βεβαίως που θα καταλήξουν στην τσέπη κάποιας εταιρείας που θα αναλάβει όλο αυτό το εγχείρημα.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι σε όλη την Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουν δυναμικά τόσο κατά τόπους, μέσα απο τις ενώσεις και τους συλλόγους τους ανά νομό, οσο και σε εθνικό επίπεδο μέσα από τις πανελλαδικές ομοσπονδίες τους που ήδη αυτές τις μέρες εχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται σε συναντήσεις με υπουργούς και θέτουν το προβλημα στην πραγματική του διάσταση ελπίζοντας σε εύρεση λύσης και ανατροπή αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης.Αν οι παραπάνω συναντήσεις δεν φέρουν αποτέλεσματα οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις σύσσωμου του φωτογραφικού κλάδου θα συνεχιστούν με πιο έντονο και δυναμικό τροπο.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ.Β.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Θωμάς Δερβίσης Δημήτρης Τσάμης