Για τον Οκτώβριο του 2019 πάνε οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Σστη δημοσιότητα προς διαβούλευση αναμένεται να δοθεί το αργότερο έως τα τέλη του μήνα το νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη.

Μια από τις βασικές αλλαγές, σύμφωνα με το newpost.gr, είναι η αποσύνδεση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις ευρωεκλογές με τη λογική ότι οι δυο αναμετρήσεις έχουν διαφορετικό διακύβευμα που δεν υπηρετείται από την ταυτόχρονη διαδικασία. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019. Οι κάλπες στους ΟΤΑ θα στήνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι πέντε, όπως ορίζει τώρα ο νόμος. Η νέα ηγεσία στους δήμους και στις περιφέρειες θα αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Η θέσπιση της απλής αναλογική και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, επιλέγεται ώστε να εκφραστεί η βούληση των δημοτών με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο και αναμένεται να είναι μια από τις καινοτομίες που θα συζητηθούν πολύ.

Το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» ζητεί η ΚΕΔΕ
Νέο σκηνικό έντασης είναι υπό διαμόρφωση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της δημοσιοποίησης των αλλαγών στον «Καλλικράτη».Σημείο τριβής, ο χρόνος συζήτησης που θα προηγηθεί της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, με την ΚΕΔΕ -παρότι είχε επιλέξει να αποχωρήσει από τον οργανωμένο διάλογο που διεξαγόταν στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών περίπου πέντε μήνες πριν αυτή καταλήξει στο πολυσέλιδο πόρισμά της- να ζητά τώρα από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευτεί δημοσίως ότι θα προηγηθούν τουλάχιστον δύο μήνες διαβούλευσης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Η ΚΕΔΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 17 Απριλίου, ενώ στις 18–19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.