Γιατροί – Εργαζόμενοι: Χρειάζονται παρεμβάσεις με μόνιμες προσλήψεις

“Αποκλεισμένα τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου από την 6ηΥΠΕ”
“Κινητοποιήσεις αν αγνοήσουν τα προβλήματα”
Στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε σήμερα των πρωί συνέντευξη Τύπου και παράλληλα συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας και του Σωματείου Εργαζομένων με φορείς της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου, νευροχειρουργός, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και τόνισε ότι Νοσοκομείο Αγρινίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς και αυτό έρχεται αντιμέτωπο με την γήρανση του ιατρικού προσωπικού, την υποστελέχωση, τις ελαστικές μορφές εργασίας και την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του Νοσοκομείου τονίζοντας ότι οι γιατροί, για παράδειγμα στην Παθολογική Κλινική, κάνουν υπέρβαση, αφού αντιμετωπίζουν 40-50 ασθενείς στην κλινική και άλλα τόσα περιστατικά στα επείγοντα. Πρόσθεσε όμως ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Χειρουργική κλινική, αφού όπως είπε έχει γίνει πια κανόνας στο Νοσοκομείο να μην υπάρχει στα χειρουργεία δεύτερος ειδικευμένος γιατρός. Αντίστοιχα τόνισε ότι η Παιδιατρική αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, αφού μια ροή ασθενών, αντίστοιχη με την Παθολογική, αντιμετωπίζεται από τέσσερις γιατρούς και έναν επικουρικό. Στη ΜΕΘ -σύμφωνα πάντα με τον Κ. Μπακόπουλο- από τα οκτώ κρεβάτια λειτουργούν τα 5, με τέσσερις γιατρούς και μεγαλύτερες ελλείψεις σε νοσηλευτές. Παράλληλα δεν υπάρχει ακτινολογική κάλυψη όλο το μήνα, ενώ η υποστελέχωση στο Παθολογοανατομικό έχει οδηγήσει στο να δίνονται απαντήσεις μετά από δύο ή τρεις μήνες. Ο Κ. Μπακόπουλος απάντησε και στα όσα ισχυρίστηκε η διοίκηση του Νοσοκομείου που επικαλέστηκε τις προσλήψεις 35 γιατρών τα τελευταία χρόνια. “Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά αν αυτές οι προσλήψεις έλυσαν προβλήματα, γιατί οι επικουρικοί γιατροί δεν είναι λύση” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακόπουλος και έφερε ως παράδειγμα ότι στο τέλος του χρόνου από την παθολογική θα φύγουν τρεις επικουρικοί γιατροί. Τόνισε επίσης πως χρειάζονται παρεμβάσεις με μόνιμες προσλήψεις και όχι μικρής κλίμακας και όχι καθυστερημένα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ένα χάρτης υγείας, που θα καταρτιστεί με σαφήνεια και θα προβλέπει την αλληλοκάλυψη των δομών υγείας στην περιοχή. Αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Μπακόπουλος στο ζήτημα του οργανογράμματος, σημειώντας ότι ο οργανισμός του Νοσοκομείου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου Νοσοκομείου.

Ωστόσο εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Κ. Μπακόπουλου σχετικά τη στάση της 6ηΥΠΕ. “Ως θεσμικά όργανα, η Ένωση Γιατρών, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είμαστε αποκλεισμένοι. Έχουμε ζητήσει να μιλήσουμε με την 6ηΥΠΕ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου είναι παροπλισμένα για πάρα πολύ καιρό. Μέχρι πρόσφατα, η δική μας φωνή δεν ακουγόνταν προς τα έξω. Τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί ένα λίγο πιο θετικό κλίμα…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακόπουλος εξηγώντας ότι για το λόγο αυτό μετά από πρωτοβουλία των υγειονομικών τέθηκαν προ μηνών τα προβλήματα του Νοσοκομείου απ΄ ευθείας στον Αναπλ. Υπουργό Υγείας. “Έαν αγνοήσουν την ύπαρξη των προβλημάτων και αδιαφορήσουν για το πόσο καλά θα λειτουργεί το Νοσοκομείο, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις” είπε καταλήγοντας ο Κ. Μπακόπουλος

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καραγιώργος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου, αναφέρθηκε στη υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι «υπηρετούν αυτή τη στιγμή γύρω στα 150 άτομα και θα έπρεπε να είναι πάνω από 200, για να μπορούμε να καλύψουμε όλες τις κλινικές». Χαρακτήρισε επίσης «μπαλώματα» τις μετακινήσεις προσωπικού που επιχειρούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ στάθηκε στην καταπόνηση του προσωπικού φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στην παθολογική κλινική χρωστούνται 400 ρεπό! Τέλος αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση με τους φορείς της πόλης ο Β. Καραγιώργος τόνισε ότι “γίνεται για να προβάλουμε τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της υγείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Στόχος μας είναι να βρούμε μία κοινή γραμμή για να προβάλουμε αυτά τα θέματα και να φτάσουμε μέχρι το Υπουργείο και να δούμε τι μπορεί να γίνει για τη λύση τους”.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου