Έγκριση από το Υπ. Υποδομών της δωρεάς της μελέτης για τη σύνδεση του Αγρινίου

Στην έγκριση της εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: « Οδική Σύνδεση Aγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» με σκοπό τη δωρεά αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε το Υπ. Υποδομών.

Η μελέτη που εκπόνησε αδαπάνως η μελετητική εταιρεία RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε. για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό έχει εκπονηθεί σε στάδιο Προμελέτης Οδοποιίας, ώστε να αποτελέσει στέρεη βάση για την εκπόνηση της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έτσι το επόμενο στάδιο για να θεωρηθεί ώριμο το έργο είναι η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η έγκριση της από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Για την χρηματοδότηση του έργου θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανέφερε πως το Υπουργείο εξετάζει την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή του οδικού άξονα από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά αλλά και για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο και η Πρέβεζα.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 77εκατ.ευρώ και αφορά τη δημιουργία ενός άξονα που θα ενώνει την Ιόνια Οδό με το Αγρίνιο μήκους περίπου 15χλμ καθώς και τη νότια περιφερειακή οδό του Αγρινίου. Ο προϋπολογισμός του έργου για την σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό από τον κόμβο του Αγγελοκάστρου μέχρι το ύψος του Δοκιμίου υπολογίζεται στα 54,6 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο να αφορά τους δύο κλάδους της νότια περιφερειακής του Δοκιμίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη προβλέπονται διαφορετικές προδιαγραφές για το δυτικό κλάδο της νότιας περιφερειακής, τη συνέχεια δηλαδή του ρέματος Ρεμπελιά έως το Δοκίμι, που θα έχει αστικές προδιαγραφές, ενώ ο ανατολικός κλάδος της περιφερειακής από το Δοκίμι έως το Νοσοκομείου Αγρινίου θα έχει τις προδιαγραφές ώστε η σύνδεση του Αγρινίου να «κουμπώσει» με τον υπό κατασκευή δρόμο Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης, αφού μιλάμε για τμήμα του διευρωπαϊκού Πλατυγιάλι – Ιόνια – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία.