Η δωρέα Παναγόπουλου “ανελήφθη” μαζί με το Μουσείο Καπνού, οι ευθύνες;

Το θέμα της δωρεάς του τεχνολογικού και αρχειακού υλικού των Καπναποθηκών Αφών Παναγόπουλου, το οποίο δωρήθηκε διαμέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο δήμο Αγρινίου, όμως η τύχη του αγνοείται… επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Η συζήτηση ήταν πολύωρη καθώς για το θέμα το λόγο έλαβαν και αρκετοί πολίτες, καθώς επίσης η π. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνα Μπάδα και η πρώην αντιδήμαρχος Αγρινίου, Κωνσταντίνα Κατσαρή, που έλαβαν πρόσκληση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να παραστούν στη συνεδρίαση, για να εισφέρουν στη συζήτηση του θέματος.

Ο αντιδήμαρχος Σπ. Αδάμης εισηγούμενος το θέμα τόνισε ότι στο αρχείο του δήμου Αγρινίου δεν υπάρχει κανενός είδους έγγραφο της σχετικής αλληλογραφίας σχετικά με τη δωρεά του υλικού από το Πανεπιστήμιο στο δήμο Αγρινίου… Η κ. Μπάδα δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο είχε συμφωνήσει για την δημιουργία Μουσείου Καπνού και για αυτό το 2007 αποφάσισε την παραχώρηση του υλικού στο δήμο Αγρινίου. Ωστόσο από τη συζήτηση φάνηκε ότι δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και πρωτόκολλα για την παραλαβή της δωρεάς… Ωστόσο η κα Μπάδα επέμεινε το υλικό βρίσκονταν στο κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού και τόνισε ότι μεγάλο μέρος του υλικού αφορά “ογκώδη υλικά που δεν μεταφέρονται εύκολα και δεν χάνονται”. Ενώ διερωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν αναζήτησε τη σχετική αλληλογραφία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το συμπέρασμα πάντως που μπορεί να βγάλει κανείς και από τα λεγόμενα της κα Μπάδα και από την όλη συζήτηση είναι πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραχώρησε στο δήμο το υλικό της δωρεάς Παναγόπουλου χωρίς έγγραφα παράδοσης – παραλαβής. Ενώ επίσης ένα προβληματικό σημείο είναι ότι παραχωρήθηκε το υλικό που όμως στεγάζονται σε χώρο (το κτίριο του πρώην ΕΟΚ) που μέχρι το 2012 δεν ανήκε στο δήμο Αγρινίου και δεν είχε φύλακη. Επίσης προκύπτει πως την περίοδο από το 2007 και έπειτα δεν ενδιαφέρθηκε κανείς αρμόδιος για την τύχη του υλικού της δωρεάς Παναγόπουλου. Ενώ φαίνεται ότι παρόμοια λάθη σχετικά με την παράδοση – παραλαβή έγιναν και κατά την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΚ στο δήμο Αγρινίου το 2012.

Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, η διήγηση της πρώην αντιδημάρχου Κ. Κατσαρή, η οποία περιορίστηκε να διαβάσει κάποιες επιστολές που είχε ανταλλάξει την περίοδο 2003-2004 με την εταιρεία των Αφων Παναγόπουλου και την “Παπαστράτος”. Έκτοτε, ανέφερε, δεν έχω ενημέρωση, πράγμα που προξενεί μεγάλη εντύπωση από τη στιγμή που μέχρι το 2014 είχε σημαίνοντα ρόλο στο δήμο Αγρινίου. Στη θέμα τοποθετήθηκαν αρκετοί πολίτες με την πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείο Μαίρη Χρυσικοπούλου, να υπογραμμίζει ότι στο κτίριο του ΕΟΚ που τελικά στεγάστηκε το υλικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπήρχε φύλαξη. Ενώ ο τέως δημοτικός σύμβουλος Δ. Λυμπουρίδης έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση και προέτρεψε τον δήμαρχος να πάει στο Εισαγγελέα. Μάλιστα αναφέρθηκε με νόημα στην απόφαση παραχώρησης του κτιρίου του ΕΟΚ στο δήμο Αγρινίου το 2012 που έλεγε πως ο δήμος αναλαμβάνει τη φύλαξη του χώρου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, επειδή εκφράστηκαν απορίες από τους Κ. Ρόκο και Γ. Παππάς για το σκοπό της συζήτησης αυτής, τόνισε ότι το θέμα είναι σοβαρό και δεν μπορεί να περάσει έτσι, παρόλο που κάποιοι -όπως- θέλουν να το υποβαθμίσουν το γεγονός ότι χάθηκε μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ακόμη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν συστήθηκε επιτροπή παραλαβής για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΚ και διερωτήθηκε πως ο δήμος Αγρινίου ανέθεσε σε ιδιώτη τον καθαρισμό του κτιρίου που τυπικά δεν το είχε παραλάβει. Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός εξέφρασε την απορία γιατί γίνεται τώρα αυτή η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και γιατί δεν πήγε ο δήμαρχος στον Εισαγγέλεα όταν στους πρώτους μήνες της θητείας του, το 2014, διαπίστωσε ότι το υλικό της δωρεάς είχε χαθεί. Ενώ εκτίμησε πως το 2007 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσημα δεν παρέδωσε ουσιαστικά τίποτε στον δήμο Αγρινίου. Ο επικεφαλής της “Ανατροπή Τώρα” Δ. Τραπεζιώτης διαπίστωσε πως υπάρχει ένα κενό για το τι πραγματικά συνέβη την περίοδο 2007 -2012 και δήλωσε πως δεν αντιλαμβάνεται την ένταση με την οποία ο δήμαρχος ποινικοποιεί αυτή την υπόθεση. “Αν εκλάπη το υλικό το 2012 το αδίκημα ως πλημμέλημα έχει παραγραφεί” ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε πως ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος όταν διαπίστωσε την απώλεια της δωρεάς θα έπρεπε να είχε καταθέσει αμελητί στον Εισαγγελέα. Ακόμη ο Δ. Τραπεζιώτης εκτίμησε από τη αντίδραση του δημάρχου στην πρόταση της παράταξής του σχετικά με το Καπνικό Σταθμό Έρευνας πως ο δήμος Αγρινίου δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού.

Από τη μεριά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Τίμος Παπανικολάου έκανε λόγο για έγκλημα που έχει γίνει απέναντι στην ιστορία της πόλης και τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και στη σημερινή που γνωρίζει από το 2014 για την απώλεια της δωρεάς και δεν έκανε τίποτα. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ο δήμος Αγρινίου να αποκτήσει περιουσιολόγιο. Ο Στ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” που σημειωτέον έφερε το θέμα με ερώτηση που κατέθεσε το Νοέμβριο του 2017 εκτίμησε από τη συζήτηση που έγινε πως όλοι κατάλαβαν τι πλιάτσικο έγινε. Ενώ χαρακτήρισε προσβολή για τη νοημοσύνη πολλά από όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση. “Δεν είναι δυνατόν να νιώθω εγώ ντροπή και όχι αυτή που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης και η κα Κατσαρή να δηλώνει περίφανη και να διαβάζει επιστολές μέχρι το 2003 λες και μετά ήταν άφαντη” είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε όμως και τη σημερινή δημοτική αρχή για ολιγωρία καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει το περιουσιολόγιο που ο ίδιος έχει ζητήσει από το 2014. Τέλος διαπίστωσε ο Στ. Μερμίγκης ότι τώρα παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για το μπαλάκι των ευθυνών.

Εν τέλει η απόφαση που ελήφθη ήταν η σύσταση διαπαραταξιακή επιτροπής με σκοπό να συλλεχθούν σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και στοιχεία.

ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης