Μια τρύπα στο νερό… της Τριχωνίδας από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια  αγνοεί… ότι το ΥΠΕΝ εκπονεί σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Τριχωνίδα και προχωρά σε “Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης” που δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν λάβει υπόψιν της την πρώτη
Με απανωτές ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -σήμερα εκδόθηκε η τελευταία ανακοίνωση– διαφημίζει την προκήρυξη του διαγωνισμού μελετών με απονομή βραβείων στο πλαίσιο της στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας.

Η “Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης” περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας -σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- έχει στόχο “να αναδειχθούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις, για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας”. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κάνει μάλιστα λόγο σε δηλώσεις του «για ένα ακόμη οραματικό σχέδιο».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι. Και αυτό γιατί, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται πως έχει αγνοήσει το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την εποχή εκπονεί Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για τις περιοχές Νatura όλης της χώρας που πρόσφατα εντάχθηκαν στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η λίμνη Τριχωνίδα που εντάχθηκε στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Σημειωτέον πως αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, καθώς μόλις πριν ένα μήνα αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος μελετητής για την «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων» όπου περιλαμβάνεται και η Τριχωνίδα. Αυτό σημαίνει πως, όταν ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και εγκριθούν, θα πρέπει να ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα που θα χαρακτηρίζει ως Εθνικό Πάρκο την κάθε περιοχή. Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, οτιδήποτε αντίκειται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία πρακτική εφαρμογή… Έτσι η “Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης” για τη Τριχωνίδα είναι τουλάχιστον άκαιρη πριν ολοκληρωθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι ο “οδικός χάρτης” για την όποια ανάπτυξη μπορεί να τύχει η Τριχωνίδα. Και αυτό γιατί, η όποια αναπτυξιακή πρόταση θα πρέπει να λάβει υπ’όψιν της τους περιορισμούς που θα θέτει το Προεδρικό Διάταγμα του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Τριχωνίδας. Εξάλλου στη σημερινή της ανακοίνωση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό ένα άλλο πρίσμα βέβαια, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως “η υιοθέτηση ή μη της βραβευθείσας πρότασης θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς”…. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος -αν κρίνουμε από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για την περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα- να δαπανήσει 25.000 ευρώ ως βραβεία στις τρεις αναπτυξιακές προτάσεις που θα βραβευτούν.  Σημειολογικά και μόνο για την σημασία των όσων προωθεί η Περιφέρεια, θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς πως η ορολογία που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια για το διαγωνισμό ιδεών που προωθεί, αποτελεί μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ο όρος “Στρατηγική Χωροταξική Ανάπτυξη” δεν συναντάται σε κανένα θεσμικό κείμενο και αποτελεί «καινοτομία»… της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει το Υπ. Περιβάλλοντος οι δήμοι Αγρινίου και Θέρμου που θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στην επιτροπή, που θα προετοιμάσει το διαγωνισμό, θα πρέπει να αντιδράσουν και να υποδείξουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το αυτονόητο: ό,τι δηλαδή θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, βάσει της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι όποιες αναπτυξιακές προτάσεις για την Τριχωνίδα.