Yποψήφιος που είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας

Κουιζ για ψαγμένους και υποψιασμένους

Στο Σύνταγμα αυτής της χώρας έχουν θεσπιστεί ορισμένα κωλύματα εκλογιμότητας, δηλαδή κάποιες ιδιότητες, που δεν θα πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο κάποιου, ώστε να μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος. Τα κωλύματα εκλογιμότητας σκοπό έχουν να εμποδίσουν την άσκηση επιρροής από κάποιον ο οποίος κατέχει κρατική θέση και προτίθεται να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Ο συνταγματικός νομοθέτης θέσπισε τα κωλύματα αυτά θέλοντας να διασφαλίσει όρους ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων χωρίς τις άμεσες ή έμμεσες επιρροές που μπορεί να ασκήσει ο κάτοχος κάποιας κρατικής θέσης. Έτσι αποτρέπεται ο αθέμιτος επηρεασμός των ψηφοφόρων από τους υποψηφίους, διά της σύμμειξης της σφαίρας της δημόσιας διοίκησης με τη σφαίρα της πολιτικής διαπάλης και επιτυχάνεται η πολιτειακή βούληση «αποτροπής της προπαρασκευής πολιτικής σταδιοδρομίας διά της εκμετάλλευσης δημόσιας θέσης». Έτσι για να είναι κανείς υποψήφιος υποχρεώνεται 18 μήνες πριν τις εκλογές να παραιτηθεί από θέσεις, όπως αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, μέλους ανεξαρτήτων αρχών, διευθυντικού στελέχους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων κτλ.

Το να παραιτηθείς όμως από την κρατική θέση και να είσαι τυπικά εντάξει, δεν σημαίνει πως μπορείς πλέον να αρχίσεις να πολιτεύεσαι με φλάμπουρο την πρώην θέση σου στην κρατική μηχανή και να τάζεις ρουσφετάκια και εκδουλεύσεις από δημάρχους μέχρι και στον τελευταίο χωριάτη. Πόσο μάλλον όταν το κόμμα σου δεν σε έχει χρίσει ακόμη υποψήφιο… Γιατί στις μέρες τα πράγματα έχουν κάπως(!) αλλάξει… Δεν αρκεί να είσαι τυπικά εντάξει, πρέπει και ο τρόπος που πολιτεύεσαι να συνάδει και με το πνεύμα του Συντάγματος. Όλα αυτά βέβαια για ορισμένους είναι ψιλά γράμματα… ίδως όταν κάποιος έχει τέτοιους δεσμούς στο κόμμα, που του έχουν εξασφαλίσει την υποψηφιότητα, πριν συνέλθουν τα κομματικά όργανα για να εγκρίνουν το ψηφοδέλτιο και τις “τσόντες” που θα το συμπληρώσουν. Βεβαίως μερίδιο ευθύνης έχουν και πολλοί άνθρωποι του κόμματος που βλέπουν τέτοιες αθλιότητες και δεν αντιδρούν.