Φρένο στις προσδοκίες για ένταξη στο QE και διατήρηση του waiver

πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι έβαλε «πάγο» στις ελληνικές προσδοκίες για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver).

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν έχει το waiver». Το waiver είχε δοθεί στην Ελλάδα καθώς βρισκόταν σε μνημόνιο.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ είχαν επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επέλεγε την πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα επέλεξε το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου, κάτι που δεν προϋποθέτει ότι το waiver θα διατηρηθεί. Αποτέλεσμα, η χώρα να μην μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έδινε μια επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. «Η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver», είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Nτράγκι.

Οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί η χώρα από το QE, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που θα εγκρινόταν η εκταμίευση στο τέλος αυτής της εβδομάδας μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, χαμήλωσαν, καθώς αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνιζε στην «Κ» ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ μικρό και πως έτσι κι αλλιώς για μια τέτοια απόφαση πρέπει πρώτα η ΕΚΤ να κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αναμένεται κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Η τελευταία δόση
Οσον αφορά την έγκριση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος, αυτή αναμένεται την Παρασκευή το πρωί από το διοικητικό συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Τα 15 δισ. είναι και η τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα από τους Eυρωπαίους εταίρους, καθώς από τις 20 Αυγούστου το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα λήξει. Και ενώ δεν αναμένεται κάποια καθυστέρηση ή πρόβλημα στη διαδικασία έγκρισης, εκπρόσωποι των θεσμών δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που στην τελευταία σύνοδο ελήφθη η απόφαση για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν επωμιστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δόση, την Πέμπτη το απόγευμα στο περιθώριο του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με την ιδιότητά τους ως μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για να εγκρίνουν το συμπληρωμένο μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Δηλαδή θα εξετάσουν κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση και θα δώσουν το πράσινο φως ώστε την Παρασκευή το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο του ESΜ να δώσει και την τελική έγκριση και να ολοκληρωθεί η εκταμίευση τις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά τη συμφωνία του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής, η οποία επέτρεψε να διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και μια σειρά από ενοχλήσεις εκ μέρους των θεσμών, περισσότερο για τον τρόπο που έγινε και λιγότερο για το δημοσιονομικό κόστος (24 εκατομμύρια).Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να εγκρίνει οποιοδήποτε δημοσιονομικό μέτρο για την Ελλάδα, διαμηνύουν οι θεσμοί, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη συζήτηση και δεν γνωρίζουν πώς προέκυψε η συγκεκριμένη απόφαση.

Πηγή των θεσμών ανέφερε στην «Κ» ότι «ακόμα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενήμερο γι’ αυτή την απόφαση», γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι ότι η κ. Μέρκελ δεν πρέπει να συμφώνησε απολύτως σε ένα τέτοιο μέτρο –καθώς δεν είχε την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο–, αλλά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός υπέθεσε ότι η ίδια συμφώνησε και έσπευσε να το ανακοινώσει.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Γερμανίδα καγκελάριο αφού πρώτα της είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον ο ίδιος έμεινε με την εντύπωση ότι η Αγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε ή απλά προχώρησε στην ανακοίνωση αυτού του μέτρου ελπίζοντας ότι κανένας θεσμός ή η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα του αντιταχθούν. «Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε», ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της Ε.Ε.

Γι’ αυτό τον λόγο, παρόλο που ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι το μέτρο θα ισχύσει όσο θα διαρκέσει η προσφυγική κρίση και όσο αυτός θα είναι πρωθυπουργός, τελικά, για να περιοριστούν η ζημιά και η δυσαρέσκεια των θεσμών, το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών θα είναι σε ισχύ μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους.

πηγή: kathimerini.gr