Η Λειβαδόβρυση Θέρμου

Γράφει ο Νίκος Σ. Κωστακόπουλος
Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου

Λειβαδόβρυση. Μια σύνθετη ονομασία που αποκαλύπτει τόσο το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται η λέξη όσο και τη θέση στην οποία αυτό βρίσκεται. Πράγματι, η βρύση που βρίσκεται στα λιβάδια ανατολικά του Θέρμου, δεν θα μπορούσε να έχει πιο πετυχημένο όνομα. Εκεί στην άκρη του Καμπουλάκη, (μια επίπεδη έκταση περιτριγυρισμένη από λόφους, όπως εξάλλου μαρτυρά και η ονομασία της), και στα ριζά της Μακρυάς Ράχης αναβλύζει γάργαρο μέσα από τη λοφοπλαγιά το νερό της πηγής. Της Λειβαδόβρυσης.
Τα τεράστια πλατάνια μπροστά στην πηγή, τα οποία διακρίνονται από μεγάλη απόσταση από παντού τριγύρω, είναι αποκαλυπτικά και της θέσης της. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πηγή συνυφασμένη με τις παραστάσεις κάθε Θέρμιου, καθώς είναι η μοναδική πηγή με πόσιμο νερό που βρίσκεται τόσο κοντά στο Θέρμο, σε απόσταση αναπνοής από αυτό. Γι’ αυτό, εξάλλου, προσφέρεται ως προορισμός για πρωινή ή απογευματινή βόλτα, για ξεκούραση μεσημεριάτικα στα κάματα του καλοκαιριού, για ξεδίψασμα και για προμήθεια τρεχούμενου πόσιμου νερού για χρήση στο σπίτι. Μια πηγή που προσφέρεται ως χώρος αναψυχής μαζί με ό,τι περικλείει αυτή η έννοια.
Το νερό της πηγής αυτής χρησιμοποιείται, βέβαια, και για το πότισμα των κοπαδιών της περιοχής αυτής, προβάτων και γιδιών, όπως και για την άρδευση κήπων. Ο ρόλος της πηγής στους τομείς αυτούς είναι αλήθεια πως είναι περιορισμένος σήμερα σε σχέση με παλιότερα, καθώς τους προαναφερόμενους ρόλους καλύπτουν κατά κύριο λόγο τα σύγχρονα συστήματα παροχής νερού για ύδρευση και για άρδευση που εξυπηρετούν και την εν λόγω περιοχή, δηλαδή το δίκτυο ύδρευσης του Θέρμου και ο υδραύλακας που μεταφέρει το νερό από τον ποταμό Φιδάκια για την άρδευση μεγάλου μέρους του οροπεδίου του Θέρμου.
Σε παλιότερες εποχές, όμως, και ως σχετικά πρόσφατα που δεν υπήρχαν αυτά, η Λειβαδόβρυση εξυπηρετούσε κατ’ αποκλειστικότητα όχι μόνο τις ανάγκες αυτές αλλά και τις ανάγκες μεγάλου μέρους των κατοίκων του Θέρμου για προμήθεια νερού προς κάλυψη των οικιακών τους αναγκών. Το ξεδίψασμα ανθρώπων (κατοίκων του Θέρμου, γεωργών, κτηνοτρόφων, πεζοπόρων) και ζώων και η ανάπτυξη των καλοκαιρινών καλλιεργειών στους κήπους στα κοντινά στη βρύση χωράφια ήταν κάτι που εξασφαλιζόταν κατ’ αποκλειστικότητα από το «ύδωρ το ζωογόνο» της Λειβαδόβρυσης.
Χαρακτηριστικό είναι ένα σχετικό λυρικό ποίημα, αποτελούμενο από δύο εξάστιχες στροφές, το οποίο γράφηκε από τον Γυμνασιάρχη Ιωάννη Λιανό και αναφέρεται στον ρόλο της Λειβαδόβρυσης κατά την εποχή που γράφηκε το ποίημα. Οι στίχοι αυτοί, μάλιστα, είναι γραμμένοι με εγχάρακτη γραφή σε μαρμάρινη πλάκα η οποία έχει εντειχιστεί στη βρύση που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της προαναφερόμενης ανάπλασης του χώρου αυτού. Για απότιση τιμής, μάλιστα, προς το εν λόγω ποίημα και τον δημιουργό του διατηρήθηκε και στο άρθρο αυτό παλαιότερος ορθογραφικός τύπος για την ονομασία της εν λόγω πηγής, δηλαδή «Λειβαδόβρυση» αντί για «Λειβαδόβρυση» που είναι ο σύγχρονος τρόπος γραφής της λέξης αυτής.
Μπορεί σήμερα να μην είναι ίδιος ο ρόλος της βρύσης αυτής, όπως προαναφέρεται, αλλά δεν παύει να είναι σημαντικός, καθώς με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής ο κύριος ρόλος της εν λόγω πηγής αναφέρεται σε ό,τι έχει να κάνει με την αναψυχή. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου μάλιστα, που έχει γίνει σχετικά πρόσφατα, προ πενταετίας, και μάλιστα με κυρίαρχα τα παραδοσιακά δομικά υλικά, με κύριο από αυτά φυσικά την τοπική πέτρα, και ο ηλεκτροφωτισμός, που τον έχει καταστήσει επισκέψιμο και τη νύχτα, έχει προσδώσει άλλη αίγλη στη Λειβαδόβρυση.
Ο χώρος, όπως διαμορφώθηκε, αποτελείται από διαφορετικά τμήματα που έχουν οργανική σύνδεση μεταξύ τους.
Το κεντρικό τμήμα του χώρου αποτελείται από μια σχετικά ευρύχωρη πλατεία που διαμορφώθηκε μετά από εκσκαφή στο πρανές της πλαγιάς. Η πλατεία αυτή είναι «βυθισμένη», θα μπορούσαμε να πούμε, στην αγκαλιά της λοφοπλαγιάς της Μακρυάς Ράχης του Θέρμου και γι’ αυτό έχει κλειστεί με πέτρινη μάντρα στο μεγαλύτερο μέρος της περιμετρικά. Η μάντρα είναι κλιμακούμενου ύψους, σε αναλογία με το έδαφος, και στο άνω μέρος της καταλήγει σε προεξοχή από το έδαφος, για να λειτουργεί ως προστατευτικό στηθαίο τόσο για τον αγροτικό δρόμο που διέρχεται από εκεί όσο και της ίδιας της πλατείας, και η στέψη της είναι καλυμμένη με πέτρινα καπάκια. Στον χώρο της εισόδου στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί σιδερένια κάγκελα για την προστασία του χώρου από την είσοδο ζώων σ’ αυτόν. Η πλατεία είναι διαμορφωμένη σε διαφορετικά επίπεδα, με μικρή υψομετρική διαφορά το ένα από το άλλο, πάνω και γύρω από τον χώρο της υδρομάστευσης, όπου έγινε η συγκέντρωση του νερού και η διοχέτευσή του αφενός στη βρύση με την πέτρινη γούρνα και αφετέρου στη λιμνούλα που κατασκευάστηκε ακριβώς μπροστά από την υδρομάστευση και στη μέση στην πλατεία.
Η βρύση, για λόγους υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στον καθένα, είναι κατασκευασμένη έξω από τον χώρο της πλατείας, στην άκρη του αγροτικού δρόμου που διέρχεται από τον χώρο αυτόν, ο οποίος είναι επίσης πλακοστρωμένος στο τμήμα που διέρχεται πλάι από τη βρύση και την πλατεία. Τα πέτρινα παγκάκια, διάσπαρτα στον χώρο της βρύσης και της πλατείας, και τα παραδοσιακά φωτιστικά σώματα συμπληρώνουν το εντυπωσιακό σκηνικό της πηγής.
Τέλος, τα δύο θεόρατα πλατάνια δεξιά και αριστερά του δρόμου, το ένα δίπλα από τη βρύση και το άλλο αντικριστά σ’ αυτή, όπως και άλλα πλατάνια στον κοντινό χώρο, αποτελούν την επιτομή του κάλλους της πηγής, κάτι που αναμφίβολα δίνει άλλη διάσταση στην πηγή τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς ωστόσο να υπολείπονται σε ομορφιά και τις άλλες εποχές του χρόνου.
Έτσι, ο χώρος αυτός, ο χώρος της πηγής Λειβαδόβρυση Θέρμου, είναι ένα αξιοθέατο, κάτι που έχει επιτευχθεί αναμφίβολα μετά την κατάλληλη προαναφερόμενη διαμόρφωση του χώρου.
Εκείνο που λείπει, βέβαια, ακόμη είναι η κατάλληλη σήμανση με πινακίδες κατεύθυνσης, ώστε να είναι πιο εύκολο και σε όσους δεν είναι από την περιοχή αυτή να επισκεφθούν τον χώρο αυτόν είτε με το αυτοκίνητο είτε με πεζοπορία από το κέντρο του Θέρμου. Θα καλυφθεί όμως κι αυτή η έλλειψη προσεχώς στο πλαίσιο ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών στο σύνολο της περιοχής του Δήμου Θέρμου, οι οποίες εντάσσονται στις βασικές υποδομές για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου αυτού.
Καταληκτικά, η Λειβαδόβρυση στοιχειοθετεί δεσμό του χθες με το σήμερα για τους Θέρμιους, για όλους, δηλαδή, όσους είχαν από παλιότερα εμπειρίες από τη μόνιμη ή την ολιγοήμερη ή την εποχιακή διαμονή τους στο Θέρμο και από τις επισκέψεις τους στην εν λόγω πηγή!
Συνάμα αποτελεί αναμφίβολα αξιοθέατο – ένα ακόμη από τα πολλά αξιοθέατα που διαθέτει το Θέρμο – για καθέναν που θα την επισκεφθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!!
Κι αυτό, γιατί η Λειβαδόβρυση δεν αποτελεί μόνο όαση δροσιάς στα κάματα του θέρους αλλά και γωνιά για περίσκεψη στη φθινοπωρινή μελαγχολία, για ψυχική ταπείνωση κατά τη χειμωνιάτικη γύμνια της φύσης και για ψυχική ανάταση τον καιρό που οργιάζει η άνοιξη στα λειβάδια τριγύρω!!!

View post on imgur.com