Το ΕΣΠΑ και η «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία»

Aρχαίο θέατρο Στράτου
Το αρχαίο θέατρο Στράτου

xartis_Politistikis_DiadromisΗ πρόταση για την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» που κατατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» είναι αυτή τη στιγμή ίσως η πλέον ώριμη πρόταση που μπορεί να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας και να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Η ωριμότητα δε της πρότασης σε επίπεδο μελετών μπορεί να εγγυηθεί την γρήγορη απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή γνωστοποιήθηκε σε όλους τους φορείς της περιοχής από τα τέλη του 2014 (παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση και σε συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μπορεί μέσω του ΕΣΠΑ να την χρηματοδοτήσει, εσχάτως παριστάνει πως δεν… την γνωρίζει, δεν… την άκουσε ποτέ… Μάλλον όμως αυτός είναι ένας -όχι και τόσο εύσχημος η αληθεία είναι- τρόπος, ώστε η Περιφέρεια να μην αφήσει να δημιουργηθούν ελπίδες για την χρηματοδότησή της μέσα από την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Η πρόταση αυτή βέβαια έχει εισπράξει εύσημα από όλους. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πίεση -τουλάχιστον δημοσίως- για τη χρηματοδότησή της. Είναι χαρακτηριστικό ο δήμος και οι φορείς του Μεσολογγίου δεν έχουν κάνει καμία δυναμική παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι με τρία αρχαία θέατρα στην περιοχή και το φυσικό πλούτο της λιμνοθάλασσας εκεί βρίσκεται το κέντρο βάρους της πρότασης.

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που ζητούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τη χρηματοδότηση της πρότασης ενόψει μάλιστα της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, αλλά και ασκούν κριτική για τους χειρισμούς της σε σχέση με το ΕΣΠΑ. “Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να υλοποιήσουμε την πρόταση αυτή, αφού είμαστε σε μία περίοδο που είναι η αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος είναι μπροστά” δήλωσε ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για το θέμα. Ενώ από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης διαπιστώνει μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr πως “ο περιφερειάρχης και όχι για πρώτη φορά κωφεύει”.

Παπαναστασίου Γ.Παπαναστασίου: Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ είναι μπροστά…
“Έχω πει και θα συνεχίσω να το λέω ότι πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε αυτή την ιδέα” σημειώνει ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας στο ΑγρινίοCulture.gr για το θέμα. “Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους τρεις δήμους, επειδή έχουν τα πέντε αρχαία θέατρα, αφορά ουσιαστικά όλη την Αιτωλοακαρνανία, γιατί στην πραγματικότητα είναι μία πρόταση, η οποία βγάζει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αιτωλοακαρνανίας” αναφέρει και προσθέτει πως “δεν υπάρχουν πουθενά τόσα αρχαία θέατρα σε ένα νομό, άρα είναι μία μεγάλη δυνατότητα που θα μπορέσει στο μέλλον να έχει η Αιτωλοακαρνανία, να αναπτύξει δηλαδή, τουριστικό προϊόν”. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου “δείχνει” την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ως την τελευταία ευκαιρία για την χρηματοδότηση της πρότασης. “Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να υλοποιήσουμε την πρόταση του “Διαζώματος”. Είμαστε σε μία περίοδο που είναι η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ και θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε όλοι μας χρήματα για αυτό το σκοπό, αρκεί να το βάλουμε στόχο, αρκεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να το αναγνωρίσουμε όλοι και να το “τρέξουμε”. Τέλος ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου. “Προσωπικά προσπαθώ με όλες τις δυσκολίες να τελειώσει η μελέτη του αρχαίου θεάτρου Στράτου. Το deadline είναι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Είχαμε διάφορα προβλήματα, ξανάγινε προγραμματική σύμβαση στη διάρκεια αυτή και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη της ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου Στράτου”.

ΦαρμάκηςΦαρμάκης: Ο Κατσιφάρας ρίχνει τις ευθύνες σε φαντάσματα που βλέπει
“Το θέμα είναι γνωστό από αρκετά παλιά, από το 2014 γνωστοποίησε στην τοπική κοινωνία ο κ. Μπένος την πρόθεσή του να συμβάλει μέσω της αξιοποίησης των πολιτιστικών μας υπεραξιών σε συνδυασμό με άλλες περιβαλλοντικής αξίας περιοχές του τόπου μας, στα πλαίσια ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στην αρχή τότε της θητείας της περιφερειακής αρχής” σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στο ΑγρινίοCulture.gr για το θέμα. “Οι λέξεις ΒΑΑ και ΟΧΕ τότε ήταν σχετικώς άγνωστες ακόμα και στην ίδια την Περιφερειακή Αρχή, όταν τους είχε τεθεί από την παράταξή μας στο περιφερειακό συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, είχαμε μάλιστα προκρίνει ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση του κ. Μπένου προτείνοντας να τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του περιφερειάρχη. Ωστόσο ο περιφερειάρχης και όχι για πρώτη φορά, από τότε ως σήμερα έχει κωφεύσει πολλές φορές, αλλά και τότε εκώφευσε” αναφέρει ο Νεκτ. Φαρμάκης και προσθέτει “επανήλθαμε τον Οκτώβριο του 2016 και θέσαμε το θέμα συνδυαστικά με το πώς άλλες περιφέρειες αξιοποιούν την πρόταση του κ. Μπένου, όπως για παράδειγμα η Ήπειρος που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Με θλίψη παρατηρώ ότι ο περιφερειάρχης συνεχίζει την πολιτική του μουτζούρη, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη, ρίχοντας τις ευθύνες σε φαντάσματα που βλέπει, δηλαδή τη μη συμμετοχή φορέων στη διαβούλευση -να θυμίσω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχει ζητήσει τη διαβούλευση και αποφασίζει μόνος του για εντάξεις τεραστίων διαστάσεων έργων- αλλά εδώ ζητάει τη διαβούλευση και κατηγορεί όσους δεν συμμετείχαν και εξ’ αυτού δεν μπορεί να συνεχίσει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσπαθεί να ρίξει αλλού το μπαλάκι της ευθύνης λέγοντας ότι δεν έχει μελέτες. Όμως η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει, αφού σε άλλες περιπτώσεις που ο ίδιος έχει προκρίνει ψηλά στην ατζέντα του μάλλον “κολλάνε” τα έργα, για παράδειγμα στην έλλειψη μελετών σκοπιμότητας, πράγμα που δείχνει ότι αν μη τι άλλο δεν ήταν ώριμα έργα. Και αναφέρομαι φυσικά στο έργο της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με το Άκτιο και τη Βόνιτσα”.

Ωστόσο ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης συνολικά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τον Απ. Κατσιφάρα λέγοντας πως “πολλές φορές έχουμε θέσει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων -και δεν είναι μόνο η ΒΑΑ και η ΟΧΕ- είναι το σύνολο του ΕΣΠΑ και δικαιωνόμαστε δυστυχώς στο ό,τι ο σχεδιασμός είναι το βασικό κλειδί και σε αυτό το σχεδιασμό είμαστε πάρα πολύ πίσω, διότι ο τρόπος που λειτουργεί η Περιφερειακή Αρχή είναι τέλειως “διαμετακομιστικός”. Εννοώ ότι δεν κάνει τίποτα στον τομέα των μελετών. Το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται έτοιμα κατά την άποψή της έργα -διαψεύδεται σε πολλές περιπτώσεις- τα οποία εντάσσει κατά το δοκούν μη έχοντας καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

Καταλήγει μάλιστα εκτιμώντας ότι “δυστυχώς βλέπουμε ότι άλλες περιφέρειες πάνε μπροστά, άλλες περιφέρειες εκμεταλλεύονται τις υπεραξίες τους, να κερδίζουν από την εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων και εδώ να είμαστε πίσω τόσο όσον αφορά σε εντάξεις έργων όσο και σε απορροφησιμότητα. Και δυστυχώς θεωρώ ότι και στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και πάλι θα καταλήξουμε να λέμε ότι δεν θα έχει απορροφηθεί ούτε το μισό από το ποσό προβλέπεται να απορροφήσουμε. Δυστυχώς χάνεται μία ακόμα ευκαιρία. Το 2014, προεκλογικά, είχαμε πει στον κόσμο με κάθε ειλικρίνεια και χωρίς σκοπό μικροπολιτικής ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Δυστυχώς αυτή την τελευταία μας ευκαιρία με την πολιτική που ασκείται από τον κ. Κατσιφάρα φαίνεται ότι την χάνουμε”.