Παραδίδεται ο δρόμος “χιλιόμετρο και χρόνος”… Κουβαράς – Φυτείες – Μπαμπίνη [video]

Κουβαράς - Φυτείες - ΜπαμπίνηΕπιτέλους τέλος. Ο δρόμος από τον Κουβαρά έως την Μπαμπίνη του έργου «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα – Μύτικας (Α’ φάση)», προϋπολογισμού 16.366.115,70 ευρώ, χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ, παραδίδεται τα επόμενα 24ωρα.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2010 και σήμερα διαπιστώνουμε ότι χρειάστηκαν οκτώ περίπου για να ολοκληρωθούν τα 9,2 χιλιόμετρα του οδικού άξονα. Δικαιώς το παρατσούκλι του δρόμου ήταν “χιλιόμετρο και χρόνος”…

Κουβαράς - Φυτείες - ΑστακόςΤο έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2010 από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και δημοπρατήθηκε στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να υπογραφεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο, κάτι που τελικά έγινε στις αρχές του 2013. Τελικά τα δύο χρόνια που ήταν ο προβλεπόμενος χρόνος εκτέλεσης του έργου έγιναν τέσσερα και κάτι… Και αυτό γιατί στην πορεία διαπιστώθηκε πως οι μελέτες του έργου δεν ήταν πλήρεις, καθώς προέκυψαν προβλήματα με τις γεωλογικές μελέτες. Άλλα προβλήματα του έργου ήταν η μεγάλη καθυστέρση στην υπογραφή της σύμβασης, η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις, οι καταπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία του δρόμου και τέλος η πρόσκαιρη χρημοταδοτική εμπλοκή στη διάρκεια του 2015 λόγω της επιβολής των capital controls.

Ο σημαντικός αυτός οδικός άξονας, παρακάμπτοντας τον οικισμό Φυτείες, ενώνει την Ε.Ο. Αγρινίου – Αμφιλοχίας με τον Αστακό, συντομεύοντας σημαντικά την διαδρομή.

Κουβαράς - Φυτείες - ΜπαμπίνηΣτην Εκτελεστική, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Αυγούστου, σε συνέχεια του έργου αυτού, εγκρίθηκε έργο με τίτλο: «Χρηματοδότηση από την ΔΕΗ των κόμβων του δρόμου Κουβαράς – Φυτείες». Δυστυχώς, η δαπάνη σύνδεσης της ηλεκτροδότησης των κόμβων με τη ΔΕΗ δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη του έργου.Επίσης, εγκρίθηκε και η ένταξη έργου για τη συντήρηση της επαρχιακής οδού Μπαμπίνη – Αετός- Αρχοντοχώρι – Μύτικας, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και αναμένεται σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τέλος, εγκρίθηκε και μελέτη για την παράκαμψη της Μπαμπίνης και του Αρχοντοχωρίου, ένα έργο που θα βελτιώσει το οδικό δίκτυο, και παράλληλα, θα μειώσει κατά 10 χλμ. την απόσταση του Αγρινίου προς τα δυτικά παράλια, καθώς και των Δημοτικών Διαμερισμάτων από Μύτικα έως Φυτείες, προς Ιόνια οδό και Αγρίνιο. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε επίσης από την Εκτελεστική Επιτροπή, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, με τίτλο: «Περιβαλλοντική, Γεωτεχνική, Τοπογραφική, Οδοποιίας και Υδραυλική μελέτη και προτάσεις σύνδεσης της ΝΕΟ Κουβαρά – Αστακού με την ΕΟ 30 Μπαμπίνης – Μύτικα και παράκαμψη Αρχοντοχωρίου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.» Πρόκειται για μελέτη που αφορά την κατασκευή νέας οδού, μήκους 1,5 χλμ, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα.