Έκτακτη Σύγκληση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Αιτωλοακαρνανίας

Εν όψει της πρόβλεψης υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4)
Στο Μεσολόγγι σήμερα 10/08/2018 στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτ/νίας έγινε σύγκληση έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Στη συνεδρίαση, στην οποία προέδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπακτίας, οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αιτ/νίας, εκπρόσωποι του Π.Σ από όλες τις υπηρεσίες, ο Διοικητής του ΣΕ Πεζικού 2/39, οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας και οι Δασάρχες Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
1. Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών (φάση 2).
2. Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς και ευπαθείς περιοχές. (Συνημμένα: 1,2)
3. Μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών: τίθεται σε επιφυλακή το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων συμβάντων.
4. Επικύρωση: του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Γ.Γ.Π.Π, του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Π.Δ.Ε, της εγκυκλίου 3752/25-5-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, της εγκυκλίου 2934/6-5-2015 της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα κατευθυντήριες οδηγίες για την απομάκρυνση πολιτών, το υπ. αριθμ. 5606/9-8-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για λήψη έκτατων μέτρων λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
5. Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασική πυρκαγιά.
6. Λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων.
7. Λήψη μέτρων κατά την εκτέλεση βολών.
8. Ενημέρωση υπεύθυνων κατασκηνώσεων για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
9. Ενίσχυση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από όμορους Δήμους όταν χρειαστεί σε έκτακτες ανάγκες για ενίσχυση του Π.Σ.