Εισβολή με ύποπτα κίνητρα σε αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ στον Αχελώο

Εισβολή δύο ανδρών σημειώθηκε χθες το πρωί (Σάββατο 18/8) στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ πλησίον της γέφυρας του Αχελώου στο Στράτο. Οι εισβολείς παραβίασαν την περίφραξη του χώρου, αλλά εντοπίστηκαν από τις κάμερες ασφαλείας και λίγη ώρα αργότερα εκδιώχθηκαν από υπαλλήλο της ΔΕΥΑ Αγρινίου που έφτασε στο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβάν καταγράφηκε και από την Αστυνομία, ενώ σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου, στην οποία μάλιστα αναφέρεται πως “υπό το φόβο δολιοφθοράς έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΔΕΥΑΑ”. Επίσης η ΔΕΥΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες”. Στο βαθμό όμως που υπάρχει καταγραφή των προσώπων των εισβολέων από τις κάμερες ασφαλείας, ενδεχομένως οι νομικές ενέργειες της ΔΕΥΑ να είναι οι προσωποποιημένες μηνύσεις.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr από όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας δεν γίνονται απολύτως σαφή τα κίνητρα της εισβολής, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι πολλά, από την κλοπή μέχρι την δολιοφθορά. Και αυτό γιατί οι εισβολείς κινήθηκαν και σε χώρο κοντά στη λίμνη, στο νέο αδειοδοτημένο σημείο υδροληψίας, που δεν καλύπτεται πλήρως από τις κάμερες ασφαλείας. Επίσης είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι οι δύο εισβολείς, παρά τις οδηγίες από τα μεγάφωνα να απομακρυνθούν -σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΥΑ- παρέμειναν παράνομα στο χώρο του αντλιοστασίου. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που υπάρχει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας είναι ευθύνη πρωτίστως των διωκτικών αρχών να εντοπιστούν οι δράστες και κυρίως να διαλευκανθούν τα κίνητρα της εισβολής. Αναφορικά πάντως με το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, ίσως θα πρέπει να θυμηθεί κανείς ότι συμπτωματικά εκεί βρίσκεται και το νέο σημείο (αδειοδοτημένο) υδροληψίας, που αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με την ύδρευση των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Στράτου.

Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά επικίνδυνων εν πολλοίς συμβάντων, που έχουν συμβεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Πέρα από τις κλοπές που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αντλιοστάσια, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν μερικούς μήνες (τον περασμένο Φεβρουάριο) στο κεντρικό αντλιοστάσιο της Μακρυνείας και υπό καιρικές συνθήκες που δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο, ξέσπασε φωτιά (με ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού) σε δύο σημεία (!) πέριξ του περιφραγμένου χώρου αλλά και στο σημείο που διέρχονται οι αγωγοί, οι οποίοι τροφοδοτούν το αντλιοστάσιο με το νερό της λίμνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Αγρινίου (σημειωτέον δεν εστάλη στα τοπικά ΜΜΕ, απλώς αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης):
Σήμερα το πρωί και περί ώρα 11:15 π.μ. στο χώρο του αντλιοστασίου στο νέο αδειοδοτημένο σημείο υδροληψίας της ΔΕΥΑΑ πλησίον της γέφυρας του Αχελώου στο Στράτο, διαπιστώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας παραβίαση της περίφραξης και είσοδος από 2 μη εξουσιοδοτημένα άτομα, τα οποία παρά τις οδηγίες από τα μεγάφωνα να απομακρυνθούν, παρέμειναν παράνομα στο χώρο του αντλιοστασίου. Άμεσα ειδοποιήθηκε υπάλληλος της ΔΕΥΑΑ, ο οποίος και βρισκόταν ήδη καθοδόν για το χώρο για προγραμματισμένο έλεγχο, όπου τους βρήκε επί τόπου. Τους ζήτησε να ταυτοποιηθούν και εκείνοι αρνήθηκαν, οπότε και τους απομάκρυνε από την εγκατάσταση. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η αστυνομία που έφτασε στο σημείο και κατέγραψε το συμβάν. Υπό το φόβο δολιοφθοράς έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΔΕΥΑΑ. Η επιχείρηση θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.