Πήρε την έγκριση η ΜΠΕ για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου

Θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «ΧΥΤΥ και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας» στην ΤΚ Βλαχομάνδρας του δήμου Ναυπακτίας, έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Το έργο υπενθυμίζεται πως έχει ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Το νέο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων καθώς και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) δυναμικότητας 16.852 tn/έτος από τον συμβατικό κάδο συλλογής ΑΣΑ (64,82 tn ΑΣΑ/d) εκ των οποίων τα 2.887 tn/έτος θα προέρχονται από τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ Πατρών και τα 1.249 tn/έτος από τα υπολείμματα της ΜΕΒ. Επιπλέον, με βάση τον ΠΕΣΔΑ στη μονάδα προβλέπεται να εισέρχονται 6.245 tn/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, 3.120 tn/έτος πράσινα απόβλητα και 758tn/έτος ιλύς από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετατροπή σε ΧΥΤΥ του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναυπακτία που θα γίνει με την υλοποίηση της εγκατάστασης της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και ΜΕΒ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων), θα προσαρμοσθεί και η λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και η χρήση αυτών. Έτσι το 3ο κύτταρο του ΧΥΤ θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ και οι χώροι διοίκησης, φυλάκιο, γεφυροπλάστιγγα και υπόλοιποι υφιστάμενοι χώροι θα προσαρμοσθούν στην νέα λειτουργία της μονάδας ως ΜΕΑ και ΜΕΒ. Η μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων θα χρειασθεί επέκταση, έτσι ώστε να μπορέσει να δεχθεί εκτός από τα στραγγίσματα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τα στραγγίσματα από το 3ο κύτταρο του ΧΥΤ, καθώς και τα στραγγίσματα από την ΜΕΑ και την ΜΕΒ.

Συνοπτικά, το έργο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
1. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΜΕΑ Ναυπάκτου (ΜΕΑ Αιτ/νίας):
– Χώρος Υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και
– Μηχανική επεξεργασία των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία.
2. Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ Αιτ/νίας):
– Υποδοχή και προσωρινή αποθήκευση των εισερχομένων προδιαλεγμένων οργανικών.
– Βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ, των προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων απορριμμάτων.
– Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων.
– Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί συγκεκριμένων προδιαγραφών υλικό.
3. Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγομένων αερίων ρύπων και υγρών αποβλήτων για τις παραπάνω εγκαταστάσεις.
4. Χώροι αποθήκευσης.
Στόχος της εγκατάστασης θα είναι :
– η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών
– η παραγωγή compost Τύπου Α από το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, οργανικό κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)
– η παραγωγή compost από τα προδιαλεγμένα οργανικά
Το υπόλειμμα μετά την μηχανική προ-επεξεργασία και το τμήμα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού
κλάσματος θα οδηγείται προς ταφή στον όμορο Χ.Υ.Τ.Υ. και θα πληροί τις απαιτήσεις τις Απόφασης 33/2003/ΕΚ για την υγειονομική ταφή μη επικινδύνων αποβλήτων.

Τέλος, τα οικονομικά στοιχεία του έργου προβλέπονται ως εξής:
α) Κόστος κατασκευής (χωματουργικά – κτίρια – δεξαμενές – οδοποιία κλπ): 14.500.000€
β) Κόστος κινητού εξοπλισμού (οχήματα): 500.000€