Νόμος “Κατσέλη” και άρση του τραπεζικού απορρήτου δε λέει…

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η είδηση που μετέδωσε το capital.gr τις προάλλες είναι σοκάρει. Αποχώρηση δανειοληπτών από το νόμο Κατσέλη, καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες. Πρόκειται για παραιτήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία των οφειλετών και όχι κατόπιν πρόσκλησης των τραπεζών και οι οποίες συντελούνται υπό τον φόβο της αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη. Και αυτό γιατί η άρση του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη θα ισχύσει από τις 15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστωτές να έχουν πρόσβαση στην πλήρη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη.

Έτσι περνάμε από την εποχή των αιτήσεων στην εποχή των παραιτήσεων δανειοληπτών από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου. Και αυτό γιατί στην “αγκαλιά” του νόμου Κατσέλη, κρύφτηκαν χιλιάδες δανειολήπτες που προφανώς έχουν, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Είναι απλό: Όταν προκύπτει ένας νόμος που προστατεύει τους μικρούς δανειολήπτες από την κατάσχεση του ακινήτου, ακόμη και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν δεν θα πληρώσουν για να επωφεληθούν. Το ίδιο έγινε και με τις επιχειρήσεις. Έτσι φτάσαμε στη γιγάντωση των “κόκκινων” δανείων που είναι μία από τις “πυρηνικές βόμβες” στα θελέμια της οικονομίας.

Ο νόμος Κατσέλη έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο γεγονός πως η Ελλάδα έκανε οκτώ χρόνια να βγει από τα μνημόνια (όπως βγήκε τέλος πάντων). Τώρα ίσως γίνεται αρχή για να πιαστούν επιτέλους οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ας ευχηθούμε ότι δεν είναι αργά.