Ένα Σαββατοκύριακο που ο κόσμος γύρισε την πλάτη σε όλα!

Συνέδριο – συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρνουά Ποδοβόλεϊ και Ημιμαραθώνιος “Μιχάλης Κούσης”. Τρία γεγονότα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο στο Αγρινίο. Και στα τρία η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού του Αγρινίου τους γύρισε την πλάτη.

Το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν από το κοινό στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί η αίθουσα του Επιμελητηρίου να ήταν κατάμεστη, όμως ο “απλός πολίτης” έλειπε και ήταν κατάμεστη από τους συνήθεις υπόπτους (κομματικά στελέχη, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, επίδοξοι πολιτευτές). Εξάλλου αυτό φάνηκε και από τις παρεμβάσεις του κοινού. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν είτε από κομματικά στελέχη και επίδοξους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που απλώς επιδίωκαν τα πέντε λέπτα δημοσιότητας προκειμένου να “κατοχυρώσουν” μια θέση στα κομματικά ψηφοδέλτια, είτε από παράγοντες σωματείων, φορέων και ιδρυμάτων που έχουν επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα ή επιδιώκουν να επιδοτηθούν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι λίγο-πολύ παρενέβησαν για ίδιον όφελος (ακόμη και με την καλή έννοια του όρου).

footvolleyTο τουρνουά Footvolley που έγινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Emileon, αν και το 1ο Ευρωπαϊκό επί Ελληνικού εδάφος, δεν κατάφερε να προσελκύσει θεατές παρά μόνο το βράδυ της Κυριακής, με δέλεαρ την παρουσία της γνωστής τραγουδίστριας Κατερίνας Στικούδη και την πιθανότητα για μια selfie μαζί της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ημέρας, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, οι αθλητές αγωνίζονταν μπροστά σε άδειες κερκίδες. Αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποδοβόλεϊ έχει συνδυαστεί στο μυαλό των περισσότερων με το δροσερό περιβάλλον μιας παραλίας. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που επιδότησε με σχεδόν 9.000 ευρώ τη διοργάνωση αυτή, την επόμενη φορά να αναλογιστεί το μήνυμα του κόσμου…

Και τέλος ο 11ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου «Μιχάλης Κούσης» που διεξήχθη χθες, παρουσία λιγοστού κόσμου στο κέντρο του Αγρινίου. Που θα ήταν πολύ λιγότερος, αν δεν υπήρχαν παράλληλα ο αγώνας του ενός χιλιομέτρου για τους μαθητές και οι λαϊκοί αγώνες των 5 και 10 χλμ. Είναι χαρακτηριστικό μετά την ολοκλήρωση αυτών των αγώνων, που προηγήθηκαν του ημιμαραθωνίου, η πλατεία Δημοκρατίας είχε σχεδόν αδειάσει… Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε κυρίως από την ομόθυμη θέληση για να αποδοθεί η δέουσα τιμή στο σπουδαίο Αγρινιώτη αθλητή μεγάλων αποστάσεων. κούτσηςΓια αρκετά χρόνια στο παρελθόν η διαδρομή του ημιμαραθωνίου ήταν χωρίς πιστοποίηση σύμφωνα με τους κανόνες της IAAF (πλέον είναι), επίσης τις περισσότερες φορές ο αγώνας δεν ήταν ενταγμένος στο επίσημο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ (όπως και φέτος), ενώ η αλλαγή στην ημερομηνία του φαίνεται ότι δεν βοήθησε στο να έρθουν αθλητές περισσότεροι αθλητές από άλλα μέρη της Ελλάδας, αντιθέτως περιορίστηκε στα “τοπικά σύνορα”, κάτι που φαίνεται και από τους τερματίσαντες στις πρώτες θέσεις του αγώνα. Τέλος, ούτε φέτος έλειψαν οι οργανωτικές αστοχίες, που αγγίζουν τη φαιδρότητα, αφού, για παράδειγμα, τα κύπελλα που απονεμέθηκαν στους νικητές ανέγραφαν λάθος το όνομα του Μιχάλη Κούση.