Άρχισαν τα νταούλια

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, λέει η Κυβέρνηση με αφορμή τη χθεσινή “μαύρη” Τετάρτη στο Χρηματιστήριο. Η ίδια όμως κάνει γενικότερα πολιτικά παιχνίδια με την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Πως αλλιώς να δεις το γεγονός ότι ο 44χρονος Πρωθυπουργός ανέθεσε την εποπτεία των Τραπεζών (για λογαριασμό της Κυβέρνησης, γιατί η κανονική εποπτεία γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος) στον κυρ-Αλέκο το Φλαμπουράρη;

Οι τράπεζες “βυθίζονται” τους τελευταίους μήνες, επειδή δεν αντιμετωπίζεται η πυρηνική βόμβα των “κόκκινων” δανείων, που φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι προφανές ότι δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο βάρος. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν ιδιώτες επενδυτές η πιθανή νέα κεφαλοποίηση θα γίνει με δημόσιους πόρους και τότε θα κλάψουν μανούλες… Είτε με νέο μνημόνιο, είτε με κούρεμα καταθέσεων, είτε και με τα δύο μαζί! Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας εκτός από τις Τράπεζες μπορεί να αποτυπωθεί άκομη καλύτερη από την κρατική ΔΕΗ. Μια ουσιαστικά χρεοκοπημένη εταιρεία που “έχασε” στους ισολογισμούς της 300 εκατ. ευρώ και κατάφερε προσωρινά να ξεγελάσει εμφανίζοντας κέρδη αντί για ζημίες. Η πορεία της οικονομίας και της χώρας αποτυπώνεται επίσης καλά από το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνεπικουρούμενη από τους ευρωπαίους δανειστές επιστρέφει στις παλές καλές συνήθειες της προ μνημονίων εποχής. Ενδεικτικότατο είναι το παράδειγμα με τις συντάξεις. Ούτε αυτή η δεύτερη πυρηνική βόμβα, που λέγεται ασφαλιστικό, αντιμετωπίζεται και το αποτέλεσμα θα είναι κλωτσώντας το τενεκεδάκι παρακάτω, το πρόβλημα να μην μπορεί να διορθωθεί ούτε όταν η κατάσταση θα φτάσει στο μη περαιτέρω. Θυμίζω το “άστο για αργότερα” του Καραμανλή στον Αλογοσκούφη.

Τα χειρότερα είναι δυστυχώς μπροστά μας. Το μεγάλο ερώτημα είναι όταν έρθει η στιγμή που η ελληνική οικονομία θα “ξανασκάσει” τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι δανειστές μας, που σε μεγάλο βαθμό είναι συνυπεύθυνοι με τις κυβερνήσεις των μνημονίων και κυρίως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα μάλλον θα μας πετάξουν εκτός ευρώ. Όμως δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη, αφού είναι copy-paste των δικών μας κωλοτουμπάκηδων… Δεν αποκλείεται να μας ρίξουν σε ένα φαύλο κύκλο νέων μνημονίων, πιο σκληρών και πιο άδικων.