Δυστυχώς αργήσαμε…

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τα σημάδια για την Κυβέρνηση είναι πλέον φανερά. Βρίσκται σε αποδρομή. Η αποσύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έδωσε λύσεις στα μείζονα προβλήματα της οικονομίας, φαίνεται πλέον και σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Άμυνας με τις αναφορές του σε plan b για το Σκοπιανό “τσαλάκωσε” τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών δημοσίως και σε διεθνές ακροατήριο, με έναν τρόπο που δεν έχει συμβεί ξανά. Επίσης δεν έχει συμβεί ξανά η Ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να «απομονώσει» διεθνώς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας… Την ίδια ώρα Παππάς και Φίλης ξεκατινιάζονται για την ΕΡΤ με το δεύτερο να κατηγορεί την ΕΡΤ για “παραμάγαζο” με “παραδιοίκηση”. Την ίδια ώρα ο γραμματέας των ΑΝΕΛ μίλησε δημόσια για την πιθανότητα το κόμμα του σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή να μην στηρίξει την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος κρατά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις και μάλιστα σε κρίσιμα για την οικονομία και τις τράπεζες θέματα (“κόκκινα” δάνεια, κατρακύλα χρηματιστηρίου).

Η επιτάχυνση της αποσύνθεσης αυξάνεται, καθώς οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν “βγαίνουν”. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν “βγαίνουν” και οι σχεδιασμοί της χώρας. Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πολύ μειονεκτική θέση, μειονεκτικότερη από αυτήν που βρέθηκε το 2010. Το νέο μνημόνιο είναι αυτό με τις αγορές. Όμως η φιλοδοξία για αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές συμπίπτει με μια παγκόσμια οικονομική συγκυρία όχι ευνοϊκή. Τα μηνύματα είναι πολλά και φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια αργά ή γρήγορα η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε φάση “διόρθωσης”, ύφεσης. Η αναταραχή των τελευταίων ημερών στις χρηματαγορές είναι ενδεικτική. Δυστυχώς αργήσαμε να βγούμε από τα μνημόνια.