Ο λαγός και το Πολυτεχνείο

Πριν λίγες ημέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής (αυτό που πιστεύει και η μισή Ελλάδα) ότι στο Πολυτεχνείο το 1973 δεν υπήρξαν νεκροί.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για «παραμύθι που μας πλασάρετε 45 χρόνια», προσθέτοντας ότι «ευτυχώς η ελληνική κοινωνία αντιδρά, ευτυχώς οι Έλληνες πολίτες φέρονται διαφορετικά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μάθουμε ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, φέτος δε θα συμμετάσχουν σε αυτό το πανηγύρι, στην προπαγάνδα την οποία βάζουν τα νέα παιδιά να μαθαίνουν με το έτσι θέλω ότι υπήρχαν νεκροί ενώ δεν υπήρχαν νεκροί».

Δυο συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολύ εύκολα. Το πρώτο είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να νοιώθουν πολύ υπερήφανα μετά το μπράβο του Λαγού και των Χρυσαυγιτών. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι στον δημόσιο λόγο η λογική έχει βγει από την εξίσωση. Όταν υπάρχουν επίσημα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο και κατάλογος ονομάτων των θυμάτων, αυτός που αμφισβητεί τα γεγονότα είναι τουλάχιστον αφελής.

Θα κλείσω με τις σκέψεις του φίλου μου του Λεωνίδα Φ. σχετικά με την σημερινή ημέρα : “Το Πολυτεχνείο ΔΕΝ ΖΕΙ..
το “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, παρότι ζητούμενο, αντικαθίσταται ταχέως από το “σταυρός, σημαία και περικεφαλαία”. Οι χρυσαυγίτες είναι η κορυφή του παγόβουνου μόνο, είναι οι ρουπακιάδες για την βρώμικη δουλειά. Από κάτω υπάρχει σχεδόν αθεάτος και ομογενοποιημένος πια, ο μεγάλος όγκος, η πυρηνική κινητήριος δύναμη: Φιλοχουντικοί, ακροδεξιοί, αυστηροί, ψεύτες, φαλοκράτες, φιλάργυροι, χριστιανοταλιμπάν, δογματικοί αριστεροί, εαυτούληδες, συνομοσιολόγοι, φιλελέδες, φανατικοί, εθνικιστές, οπαδοί, αντιφασίστες, νταήδες, υστερικοί, φοβιτσιάρηδες, ρατσιστές, ξενόφοβοι, ομοφοβικοί, ψεκασμένοι,…και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Η σκέψη και ο λόγος χάνουν το νόημά τους και ο πολιτισμός νοείται ως μετακλιμακτηριακή ενασχόληση. Η τέχνη, κατά πως λένε συχνά οι παραπάνω, είναι μόνο για κουλτουριάρες αδερφές και η δημοκρατία καλή μεν αλλά η πολλή βλάπτει.. Ο παραλογισμός έχει κάνει resalto στην πολιτική σκέψη, στον ευθύ δημόσιο λόγο, στην ευφυΐα. Φοβάμαι πως το αποτύπωμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χάθηκε στην λάσπη…

Αυτό και τίποτα άλλο.

Γ.Κ.