Αθώοι όλοι στη δίκη αιρετών & εργοληπτών για τις αναθέσεις στο δήμο Αγρινίου

Την αθώωση των κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας στη δίκη των 17 εργοληπτών και 27 (πρώην ως επί το πλείστον) αιρετών του δήμου Αγρινίου που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του δήμου Αγρινίου με αφορμή κατατμήσεις και αναθέσεις έργων την περίοδο 1998-2006. Η πρόταση του Εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή από τη σύνθεση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά από έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας 27 αιρετοί του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου και 17 εργολήπτες δημοσίων έργων παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σειρά απευθείας αναθέσεων και κατατμήσεων έργων στις δημοτικές περιόδους 1998-2006, που σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές δημιουργούν τις αποχρώσες ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους αιρετούς που παραπέμπονται σε δίκη μόνο τρεις τυγχνάνουν ακόμη εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί, εκλεγμένοι σήμερα, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, αλλά χωρίς να κατέχουν θέσεις διοίκησης, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί πλέον από τα κοινά.

Η υπόθεση άρχισε να ξεδιπλώνεται ενώπιον των δικαστικών αρχών το 2007 μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του τότε δημοτικού συμβούλου Αγρινίου Δημήτρη Λυμπουρίδη και μετά από το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών για το διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στο δήμο Αγρινίου. Συγκεκριμένα με βάση τα διαλαμβανόμενα στην διαδικασία της ανάκρισης προέκυψε ότι κατά το έτος 2002 και κατά τα έτη 2005-2006 στο δήμο Αγρινίου εκτελέστηκαν έργα κατόπιν απευθείας ανάθεσης παρόλο που δεν συνέτρεχαν επείγουσες ανάγκες και ταυτόχρονα για να επιτευχθεί η απευθείας ανάθεση των έργων με νομιμοφάνεια, έργα που ήταν ενιαία κατατμήθηκαν σε μικρότερα έργα, ώστε το κόστος τους να μην υπερβαίνει το ποσό για το οποίο επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση. Το κατά πόσον όλα αυτά ήταν νόμιμα ή νομιμοφανή θα κριθεί πλέον από το δικαστήριο…