Φαρμάκης: Έπρεπε ο κ. Κατσιφάρας να κάνει συμπολίτευση με τα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας [video]

Στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ενόψει των περιφερειακών εκλογών ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητές της. Σχολιάζει τη θητεία του Απ. Κατσιφάρα και τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος αν και έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη ΝΔ. Ακόμη τάσσεται υπέρ της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής και δη στην Πάτρα και δεσμεύεται πως σε αντίθεση με τον νυν Περιφερειάρχη θα “αγγίξει” την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο κ. Κατσιφάρας έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της Περιφέρειά μας

“Η περιφέρειά μας είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά δείκτες που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με την ανεργία ή με την ακραία φτώχεια. Δείκτες, δηλαδή, που μπορούν να καταδείξουν ότι αν μη τι άλλο η περιφέρειά μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, πάνω ακριβώς σε τομείς, οι οποίοι είναι ενδεικτικοί για το που πηγαίνουμε. Όταν λοιπόν είσαι μία από τις πιο φτωχές Περιφέρειες και οι πολίτες είναι από τους πιο φτωχούς -ακραία φτωχούς- πολίτες της Ευρώπης και της Ελλάδας, καταλαβαίνετε ότι κάποιος ευθύνεται. Ποτέ δεν είπα ότι για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο περιφερειάρχης” αναφέρει ο Νεκτ. Φαρμάκης και προσθέτει: “σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας από αυτούς που ασκούν δημόσια διοίκηση -μαζί με την κεντρική εξουσία φυσικά- και είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος διαχειρίζεται ένα πλήρες αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το ΕΣΠΑ. Είναι προφανές ότι έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάντια και αυτή την εικόνα την οποία έχει Περιφέρειά μας”.

“Αλλάζουμε ταχύτητα με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι με θεωρίες”
Αναφορικά με την απώλεια του αναπτυξιακού προσανατολισμού της Δυτικής Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να δώσει έναν άλλο προσανατολισμό. Αυτός ο προσανατολισμός για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία εκτός από τον προφανή, τον πρωτογενή τομέα δηλαδή, γιατί έχουμε δυναμικά προϊόντα, έχουμε την ελιά, για παράδειγμα, έχουμε τα εσπεριδοειδή, έχουμε άλλες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν εισέλθει στο know how των τοπικών καλλιεργητών, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ενδυναμωθεί από τις πολιτικές που ασκούνται την Περιφερειακή Αρχή, εν τούτοις πολεμήθηκαν και η Περιφερειακή Αρχή αδιαφόρησε για αυτές, όπως για παράδειγμα, την πρόσφατη πολιτική που ακολούθησε σχετικά με την δακοκτονία”. Και προσθέτει: “Από κει και πέρα θα μπορούσαμε να δούμε και άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα, την πολιτική που θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο των logistics στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε και την γεωγραφική μας θέση και το γεγονός ότι διαθέτουμε λιμάνια, που μας καθιστούν πύλη της χώρας προς δυσμάς. Αυτό όλο το έχουμε ξεχάσει. Για να μη μιλήσω φυσικά για το τουριστικό μας προϊόν”.
Καταλήγει μάλιστα ο Νεκτάριος Φαρμάκης παρατηρώντας πως “όλα αυτά για τα οποία μιλάνε κατά καιρούς όλοι, αλλά τα λένε μόνο και μόνο προεκλογικά και κανείς δεν έχει ασχοληθεί. Αυτή λοιπόν είναι δική μου η δική μου στάση απέναντι στο πρόβλημα και στη λύση. Η λύση θα έρθει μόνο όταν ασχοληθούμε σοβαρά, πραγματικά και γρήγορα γι’αυτό και χρησιμοποιώ συχνά τον όρο αλλάζουμε ταχύτητα και με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι με θεωρίες με αυτές τις προοπτικές”.

“Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε μια ενιαία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τιμά εξίσου την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία”

Το κλισέ “τα παίρνει όλα η Πάτρα” είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από την Περιφερειακή Aρχή τα τελευταία οκτώ χρόνια

Σε σχέση με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη Δυτική Ελλάδα και το κλισέ πως “τα παίρνει όλα η Πάτρα” ο Νεκτάριος Φαρμάκης παρατηρεί πως “η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποτελεί και στόχο, αν διαβάσει κανείς τους στόχους των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε. Αντ’ αυτού η Περιφερειακή Αρχή εδώ και 8 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα πάνω σε αυτό τον τομέα”. “Πράγματι” προσθέτει ο Νεκτάριος Φαρμάκης “το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας είναι ίσως το πιο παρατημένο, θα μπορούσα να το συγκρίνω με αυτό της Ηλείας. Σαφέστατα το να μιλήσει κανείς για διαγωνισμό “ποιος έχει το χειρότερο οδικό δίκτυο” αποτελεί μία διαχείριση μιζέριας. Το κλισέ “τα παίρνει όλα η Πάτρα” είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από την Περιφερειακή Aρχή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν είναι πραγματικότητα. Δεν τα παίρνει όλα η Πάτρα, λόγω κάποιων άλλων συμφερόντων, μυστικών, υπόγειων διαδρομών ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει μία διαχείριση, η οποία έχει να κάνει με αυτό που ευθύνεται και για την εν γένει εικόνα της χώρας. Γιατί μιλάμε στη χώρα; Γιατί υδροκεφαλισμό. Γιατί μιλάμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Για υδροκεφαλισμό. Όταν λοιπόν διοικείς μία περιφέρεια και έχεις να κάνεις με διαφορετικά ανάγλυφα, με διαφορετικές οικονομίες, με διαφορετικούς ανθρώπους και με ανά Περιφερειακή Ενότητα διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αντί να συνθέσεις, διχάζεις μέσω των πολιτικών που ασκείς, τότε μόνο αποτυχημένος μπορεί να είσαι. Η δικιά μου πρόταση είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι να δούμε ότι έχουμε μια ενιαία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τιμά εξίσου την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία”.

Η Περιφερειακή Αρχή ήταν πολύ καλός τροχονόμος στα κονδύλια, καμία όμως υπεραξία σε ο,τιδήποτε κι αν έκανε

Για το αν αναγνωρίζει κάτι ως θετικό στην θητεία του Απ. Κατσιφάρα ο Νεκτάριος Φαρμάκης απαντά ξεκάθαρα. “Όχι, γιατί έχω την αίσθηση ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, όπως και εγώ είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Πιστεύω πάρα πολύ στο follow-up. Πιστεύω πάρα πολύ στο ότι κάνοντας κάτι, πρέπει μετά από λίγο χρονικό διάστημα να γυρίσεις πίσω και να δεις, αν έχει κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα αυτό που έκανες. Κι αν έχει ποιο είναι, αν δεν έχει, τι διορθωτική κίνηση θα κάνω για να προχωρήσω παραπέρα. Αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα μετά από 8 χρόνια, να γυρνάμε το βλέμμα μας πίσω και να βλέπουμε το απόλυτο κενό. Να βλέπουμε μία απλή διαχείριση πραγμάτων, να βλέπουμε κάθε πότε θα μας δώσουν από την κεντρική εξουσία πέντε δεκάρες να τις διαχειριστούμε”. Και προσθέτει: “Αυτή η Περιφερειακή Αρχή ήταν ένας πάρα πολύ καλός τροχονόμος στα κονδύλια τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί. Καμία όμως αναπτυξιακή προοπτική, καμία υπεραξία σε ο,τιδήποτε κι αν έκανε και σε κάθε περίπτωση ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξαν μετρήσιμα αποτελέσματα, να δούμε το οικονομικό αποτύπωμα της κάθε δράσης”.

Το γεγονός ότι η υποψηφιότητά μου έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι απόλυτα μαζί της

“Χωράει τέταρτη Νομική”
Αποστάσεις από την ΝΔ παίρνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης σε σχέση με την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα δηλώνοντας ότι τέταρτη Νομική Σχολή χωράει. Ωστόσο αρχικά διευκρινίζει λέγοντας: “είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εκλέγεται και λογοδοτεί από όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν. Άρα είμαι δικός τους υποψήφιος περιφερειάρχης και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η υποψηφιότητά μου έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι απόλυτα με τις όποιες κατά καιρούς επιλογές και θέσεις εκφράζονται είτε από τον πρόεδρο της ΝΔ, είτε από τα όργανα της”.

“Ακούω προσεκτικά και δέχομαι εν πολλοίς τα επιχειρήματα που λένε ότι μία ακόμη Νομική Σχολή θα δημιουργούσε έτι περαιτέρω αποφοίτους Νομικής – ανέργους, μπορώ όμως να δεχτώ την ορθότητα -και πάλι εν πολλοίς- του επιχειρήματος που λέει ότι αν ίσχυε αυτό, τότε δεν θα φεύγανε χιλιάδες νέοι μας κάθε χρόνο για να σπουδάσουν Νομική στη γειτονική μας Κύπρο ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να χάνεται αντίστοιχο εισόδημα από την ελληνική οικογένεια” αναφέρει ο Νεκτάριος Φαρμάκης και υπογραμμίζει ότι “το δίλημμα είναι εκ του πονηρού βαλμένο, είναι προβοκατόρικο και είναι πάρα πολύ πολιτικά πονηρό. Το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στη Νομική της Πάτρας, είναι στην ίδρυση μιας νέας Νομικής, δεν είναι η Νομική της Πάτρας το θέμα. Εγώ λοιπόν λέω την προσωπική μου άποψη η οποία ξεκάθαρα λέει ότι θεωρώ χωράει τέταρτη Νομική”.

Ωστόσο ο Νεκτάριος Φαρμάκης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα διερωτώμενος χαρακτηριστικά: “Όταν τα διλήμματα αυτά τίθενται προεκλογικά, έξι μήνες πριν τις εκλογές είναι διλήμματα που προέρχονται από πραγματική αναγκαιότητα ή έχουν πολιτική σκοπιμότητα; Είναι διλήμματα που μπαίνουνε όταν είμαστε κοντά στο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Ή το βάζουμε ως δίλημμα, εκφράζουμε την βούληση να γίνει, ξέροντας ότι εμείς θα “χαιρετίσουμε” σε λίγο χρονικό διάστημα και αφήνουμε τους άλλους να τοποθετηθούν, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος;”
Και καταλήγει ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “Πρέπει να δούμε το ζήτημα της Παιδείας και γενικά το θέμα της ιδρύσεως ή μη ανώτερων ιδρυμάτων, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια καθαρά. Και επειδή είμαστε στην εποχή της κρίσης και επειδή βαδίζουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και μιλάμε με άλλους όρους πλέον, θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποια στιγμή και να δούμε αυτή τη σύνδεση των αποφοίτων των ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, η πολυπόθητη, πως θα γίνει; Ποιο είναι το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση και πρέπει να έρθει ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών;”

“Η Περιφερειακή Αρχή ξεκάθαρα συνηλλάγη πολιτικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”

Θα είμαι στο πλάι των συμφερόντων των πολιτών ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στην κυβέρνηση

Αρκετά επικριτικός είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης για τη στάση του Απ. Κατσιφάρα απέναντι στην Κυβέρνηση και τις σχέσεις του με το ΣΥΡΙΖΑ. “Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Περιφερειακή Αρχή, η οποία ξεκάθαρα συνηλλάγη πολιτικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν βάζω τους ΑΝΕΛ, γιατί ήταν ξεκάθαρη στόχευση του περιφερειάρχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο εκκωφαντικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της Πατρών-Πύργου” σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί: “Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, φήμες περί σπασίματος της μιας εργολαβίας σε οκτώ, αρχές του 2015 ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι μία ή 8 εργολαβίες. Το φαντάστηκε το 8…; Μετά από λίγο καιρό σπάει σε 8 και έρχεται τώρα πριν από μερικούς μήνες, αφού έχει γίνει η πολιτική πλάτη, αυτή που έπρεπε να γίνει, για να πάρει το πολυπόθητο χρίσμα και επανέρχεται και μας λέει ότι εγώ επιμένω στην αρχική μου διεκδίκηση για μία εργολαβία. Τώρα που ήδη έξι έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο…”

“Μιλάμε για τον απόλυτο εμπαιγμό των πολιτών και την απόλυτη συναλλαγή με την κυβέρνηση. Το αντίθετο λοιπόν της συναλλαγής είναι ότι έπρεπε να κάνει συμπολίτευση με τα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και δεν το έκανε. Εγώ ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εάν και εφόσον ο λαός το επιθυμήσει, θα είμαι στο πλάι των δικών τους συμφερόντων, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στην κυβέρνηση” καταλήγει εμφατικά ο Νεκτ. Φαρμάκης.

“Η αντιπλημμυρική προστασία δεν “αγγίχθηκε” καθόλου από τον Περιφερειάρχη”
Αναφορικά με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και της αντιπλημμυρικής θωράκισης που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο προσκήνιο, λόγω των αλλεπάλληλων καταστροφών από καιρικά φαινόμενα ο Νεκτάριος Φαρμάκης δεσμεύεται πως την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, στην περίπτωση που εκλεγεί, θα γίνει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. “Αυτό που βλέπω είναι τα αποτελέσματα της ασκηθείσας πολιτικής και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Κάθε Σεπτέμβρη βγαίνει μία ανακοίνωση πως συνήλθε το σχετικό όργανο της Περιφέρειας και βγαίνει μία επικοινωνιακή, πολύ ωραία ανακοίνωση, η οποία λέει ότι είμαστε πανέτοιμοι για το χειμώνα που έρχεται και σε λίγες μέρες έχουμε δράματα” σημειώνει αρχικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης και προσθέτει : “Όσον αφορά τον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας μιλάμε για καμένη γη. Μιλάμε δηλαδή για έναν τομέα πολιτικής που δεν “αγγίχθηκε” καθόλου από τον Περιφερειάρχη. Αυτό είναι το νέο και το παλιό, γιατί η παλιά νοοτροπία λέει ότι ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν “πουλάει”, είναι έργο που δεν έχει “μάτι” και άμα δεν έχει “μάτι” δεν έχει και ψήφο, άρα δεν το κάνω…”

“Ποτέ δεν θα υπάρξουν από εμάς δικαιολογίες”
Τέλος ο Νεκτάριος Φαρμάκης κληθείς να σχολιάσει φαινομενικά απλές αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως η μεταφορά μαθητών, που ενίοτε εκτελούνται μετ’ εμποδίων λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως λέγεται από την Περιφερειακή Αρχή, δεσμεύεται πως “ποτέ δεν θα υπάρξουν από εμάς δικαιολογίες”. “Δεν είναι η πρώτη φορά, στην οποία η Περιφερειακή Αρχή αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία, στα νομικά ζητήματα ή στα ζητήματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας, αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Η γραφειοκρατία είναι ένα υπαρκτό, ένα υφιστάμενο ζήτημα, για το οποίο ποτέ κανένας δεν κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή. Όμως εδώ είναι η διαφορά μας. Η Περιφερειακή Αρχή αποτελείται από ανθρώπους με εμπειρία όσον αφορά στην άσκηση δημόσιας διοίκησης, δεν θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουν ότι υπάρχει γραφειοκρατία;” αναρωτιέται ο Νεκτάριος Φαρμάκης και προσθέτει: “Θα έπρεπε να περιμένουν τελευταία στιγμή για να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς για να προχωρήσουν, είτε στη μεταφορά μαθητών, είτε στη δακοκτονία, είτε ο,τιδήποτε άλλο, ούτως ώστε να μην έρχονται στη δεινή θέση, να σκαρφίζονται δικαιολογίες τύπου ν.4412 ή τύπου γραφειοκρατία για να καλύψουν τη δικιά τους ανεπάρκεια; Ο 4412 ψηφίστηκε το 2016 και πριν το 2016, γιατί γίνονταν τα ίδια που δεν ίσχυε ο ν. 4412; Η απάντηση είναι απλή, τα ίδια λάθη έκαναν και πριν”.

Αναλυτικά η συνέντευξη: