Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την εκχώρηση στο Υπερταμείο του Κήπου του Ηρώων

Στον Αέρας Fm 99,5 και την εκπομπή “Μην το κάνεις θέμα” του Δημήτρη Παπαδάκη μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου, με αφορμή την ταύτιση των ΚΑΕΚ των ακινήτων του Δημοσίου που εκχωρούνται στο Υπερταμείο με τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των οποίων ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι και ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας.

“Η ταύτιση κάθε ΚΑΕΚ είναι μια μεγάλη έκπληξη και για εμάς” ανέφερε η Στ. Μαρκέτου τονίζοντας ότι “μιλάμε για μνημεία σημαντικά για κάθε τόπο, αλλά και μνημεία σημαντικά για όλη την Ελλάδα, όπως ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι, που είναι ένα σύμβολο για όλη την Ελλάδα”.

“Περιμένουμε εδώ και τέσσερις μήνες το Υπουργείο να μας δώσει το ονομαστικό κατάλογο των 2.300 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που το Υπουργείο Πολιτισμού τα έχει ταυτίσει, δεν μας έχουν δώσουν ακόμη αυτόν τον κατάλογο τον περιμένουμε και μη λαμβάνοντας καμία απάντηση αναγκαστήκαμε να κάνουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας” ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΣΕΑ επιμένοντας στην καταγγελία σχετικά με την παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου.

Η ίδια εξήγησε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά τη θεσμική θωράκιση των εν λόγω ακινήτων όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο διηνεκές και κυρίως σε σχέση με τη διαχείρισή τους. “Δεν τους ενδιαφέρει να τα αποκτήσουν ως προς την κυριότητα, αλλά η διαχείριση και τα έσοδα από τα μνημεία αυτά” αναφέρε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί για την εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα υπουργική απόφαση, αλλά δεν έχει βγει καμία απόφαση. Τέλος κατά την πρόεδρο του ΣΕΑ, το άρθρο 196, παράγραφος 4 του νόμου 4389, ο οποίος είναι και ο ιδρυτικός νόμος της ΕΤΑΔ, «εξαιρεί στην ουσία τα μνημεία, κάτι που αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου, την 5, σύμφωνα με την οποία παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Η νομή, η χρήση και η διαχείριση όλων αυτών των σημαντικών μνημείων, δηλαδή, δεν θα ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος».

Αναλυτικά όσα είπε η Σταματία Μαρκέτου στον “Αέρας Fm”: