Κατσιφάρας: Θέλουμε μια θητεία, εκτός περιορισμών, για να υλοποιήσουμε όλο το όραμά μας

Στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ενόψει των περιφερειακών εκλογών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Κατσιφάρας. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης -που δημοσιεύεται σήμερα- ο Απ. Κατσιφάρας μιλά για πλειάδα θεμάτων που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα. Ο Απ. Κατσιφάρας εξηγεί τι είναι αυτό για το οποίο αισθάνεται περισσότερο υπερήφανος από όσα έχει κάνει στην Περιφέρεια. Δίνει τη δική του εξηγήση για τις δυσλειτουργίες σε αρμοδιότητες, όπως η μεταφορά των μαθητών και η δακοκτονία. Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Αγρίνιο, αλλά και σε θέματα όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Και τέλος εξηγεί επιλογές της Περιφέρειας, όπως η ένταξη της διπλής οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τη Βόνιτσα και το Άκτιο.

Θέλουμε να έχουμε μία καθαρή θητεία εκτός περιορισμών, για να μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε όλο το όραμά μας

Ερωτηθείς για ποιο λόγο μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι πολίτες να τον εμπιστευτούν ξανά, ο Απ. Κατσιφάρας στέκεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής. “Η Περιφέρεια ξεκίνησε μέσα στην πιο βαθιά κρίση των τελευταίων 70 ετών. Για επτά χρόνια δεν μπορούσαμε να έχουμε μια αυτοδυναμία του επιπέδου που θέλουμε εμείς. Βγαίνοντας από τα μνημόνια θέλουμε να έχουμε μία καθαρή θητεία εκτός περιορισμών, για να μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε όλο το όραμά μας. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε” εξηγεί χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Έχουμε ένα όραμα που είναι όχι απλά διατυπωμένο, το έχουμε μετεξελίξει σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο και θέλουμε τώρα με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου να δώσουμε στους πολίτες ότι πράγματι αυτή η Περιφερειακή Αρχή το όραμα που είχε το ολοκληρώνει και το αποδίδει στην κοινωνία”.

Μάλιστα ο Απ. Κατσιφάρας έφερε ως παράδειγμα την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση “Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Λιμνοθάλασσα” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα εκτελούμε έργα. Τα εκτελούμε όλα; Ένα μέρος. Θέλω να εκτελέσουμε το σχέδιο αυτό στο σύνολο του. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα, που πραγματικά μας δίνει τη δύναμη προς το αύριο. Και θέλουμε μέσα από αυτή τη νέα λαϊκή εντολή να δώσουμε αυτήν την δύναμη στους ίδιους πολίτες”.

"Yπερήφανος για το φυσικό αέριο και τις αστικές αναπλάσεις σε κάθε δήμο"

Αναφορικά με τι τον κάνει να αισθάνεται περισσότερο υπερήφανος από όσα έχει κάνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Απ. Κατσιφάρας στέκεται στο έργο της έλευσης του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο αλλά και στην τομή -όπως την χαρακτηρίζει- των αστικών αναπλάσεων σε όλες τις έδρες των καλλικρατικών δήμων. “Μπορούσε κανείς να σκεφτεί πριν από 5, από 7, από 10 χρόνια ότι το Αγρίνιο θα ήταν μία πόλη που πολύ κοντά θα έχει αγωγούς φυσικού αερίου και δίκτυο; Κάνεις. Έγινε τυχαία αυτό; Όχι. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε -γιατί είναι ενταγμένο το έργο- πολλοί επί της ουσίας δεν το πιστεύουν και κρατούν ερωτηματικά. Εγώ λέω να τα κρατήσουμε τα ερωτηματικά, γιατί πάντα πρέπει αυστηροί στην κρίση μας, αλλά ναι έχουμε εντάξει τα δίκτυα φυσικού αερίου στην πόλη του Αγρινίου” αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και προσθέτει: “Πώς το κάναμε είναι το θέμα. Γιατί όπου πηγαίναμε πριν οι πόρτες ήταν κλειστές. Μην ακούτε σήμερα που αρχίζουν και λέει ο καθένας το δικό του. Το λένε γιατί κάποιοι πεισμώσαμε, μελετήσαμε σωστά. Δεν πήγα μόνος μου, για πρώτη φορά βρέθηκε ένας φορέας να συνεργάζεται με ένα άλλο φορέα. Πήρα τα Επιμελητήρια και λέω “θέλω μαζί σας αυτό που μας λένε όλοι ότι είναι αδύνατο, να το κάνουμε πράξη”. Είχα την πολιτική βούληση, είχα τη θέληση και το πείσμα αυτό που λέγανε μόνιμως “όχι δεν γίνεται”, να πω “όχι θα αλλάξουμε τα δεδομένα, θα πάμε από κάτω προς τα πάνω και θα είναι πραγματικότητα”.

Επίσης ο Απ. Κατσιφάρας στάθηκε στις αστικές αναπλάσεις σε όλες τις έδρες των καλλικρατικών δήμων. “Αυτό είναι από τις μεγάλες τομές, γιατί η ποιότητα στην πόλη, η καθημερινότητα, η κίνηση για το νέο παιδί, για τον μεγάλο στην ηλικία είναι σημαντική. Μην ξεχνάμε ότι αστικοποιείται στο σύνολό της η κοινωνική συμπεριφορά.

Το Αγρίνιο γιατί παγιδεύτηκε την πρώτη φορά σε ένα αδιέξοδο που αφορά το Πάρκο

Σε λίγα χρόνια ο περισσότερος κόσμος θα μείνει στα αστικά κέντρα, άρα από τώρα πρέπει να προβλέψουμε να είναι φιλικοί οι χώροι και να σου δίνουν ποιότητα ζωής, περιβαλλοντικά να έχουν ένα στίγμα. Εμείς το καταφέραμε, όχι στο σύνολο του, όταν κάναμε τη μεγάλη τομή να κάνουμε σχέδια αστικών αναπλάσεων σε όλους τους δήμους” ανέφερε ο Απ. Κατσιφάρας και μεταξύ άλλων. Και αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του στο Αγρίνιο: “Το Αγρίνιο δεν τα κατάφερε την πρώτη φορά, γιατί παγιδεύτηκε σε ένα αδιέξοδο που αφορά το Παπαστράτειο Πάρκο και δεν μπόρεσε να ζήσει τη μεγάλη χαρά των αστικών αναπλάσεων” είπε αναφερόμενος στην ακυρωθείσα ανάπλαση της περιόδου Μοσχολιού.

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για τρία χρόνια στη μεταφορά μαθητών και τη δακοκτονία

Τη δική του εξήγηση έδωσε ο Απ. Κατσιφάρας για το γεγονός ότι σε φαινομενικά απλές αρμοδιότητες, όπως η μεταφορά μαθητών και η δακοκτονία παρατηρούνται δυσλειτουργίες. Ο Απ. Κατσιφάρας παραδέχεται ότι υπήρξαν προβλήματα, στέκεται όμως στο γεγονός ότι η Περιφέρεια αλλάζει το μοντέλο των διαγωνισμών. “Όλο το μοντέλο των διαγωνισμών μεταφορά των μαθητών προσπαθούμε και το αλλάζουμε. Γιατί, κάθε χρόνο εξαντλούμαστε σε διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουμε συνέχεια ενστάσεις και μέχρι να πάει οριστικά το δρομολόγιο, ένσταση στην ένσταση, το παιδί το είδατε και στην καρότσα. Δίνουμε ένα τέλος σε αυτή την εικόνα και γι’ αυτό κάνουμε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τρία χρόνια, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χρόνο, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία” αναφέρει ο Απ. Κατσιφάρας και εξηγεί : “Γιατί, τι γίνεται; Αν το κάνουμε για τρία χρόνια, η μεταφορά κάθε φορά θα ξεκινά νωρίς. Αυτή τη μεγάλη αλλαγή την υλοποιούμε. Έχει πολύ κόπο, μη νομίζετε ότι συμφωνούν όλοι. Όλοι έχουν ένα “κράτημα” σε ό,τι είναι μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αλλά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σου δίνει ταχύτητα, σου μειώνει το χρόνο, έχει διαφάνεια και σου δίνει και αποτελεσματικότητα”.

Στη ίδια λογική εξήγησε ο Απ. Κατσιφάρας κινείται η Περιφέρεια και σε σχέση με την δακοκτονία. “Πάμε σε τριετείς διαγωνισμούς από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι κάθε χρόνο να περιμένουμε τον Απρίλη μήνα, πότε θα μας έχουν τα χρήματα, γιατί αν δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο δεν μπορούμε να βγάλουμε διαγωνιστική διαδικασία” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει χρώμα το να προστατεύσω το σπίτι ενός κατατρεγμένου, έχει ευαισθησία, ανθρωπιά και δημοκρατία

Η συζήτηση με τον Απ. Κατσιφάρα σε σχέση με το μαρασμό της υπαίθρου καταλήγει στο ότι για τον ίδιο δεν αρκεί απλά μια παραγωγή βάση, αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση του δημογραφικού και προστασία της οικογένειας και της οικογενειακής στέγης. “Πράγματι μειώνεται ο πληθυσμός στα χωριά, συμβαίνει σε όλη τη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο, άρα έχουμε πάει σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης. Όμως η ύπαιθρος είναι ένας ελεύθερος χώρος και πρόκληση για την ανάπτυξη. Άρα δεν χρειάζεται μόνο μία παραγωγική βάση σε ένα χωριό, χρειάζεται και μία ριζική κοινωνική αλλαγή” επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εξηγεί πως “η χώρα πρέπει να έχει ένα συνεκτικό σχέδιο σε εθνικό επίπεδο που θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Το ένα είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Χρειάζεται σε εθνικό επίπεδο ένα σχέδιο που να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα. Διαφορετικά στα επόμενα 20 χρόνια με τους ρυθμούς που πάμε, όχι κόσμος σε χωριά, δεν θα υπάρχει νεολαία στις πόλεις. Και το δεύτερο είναι να στηρίξουμε την οικογένεια. Εμείς πήραμε τη μεγάλη πρωτοβουλία με  μια θεσμική κίνηση -ούτε πανό είδε κανείς, ούτε ντουντούκα- θεσμικά και κινηματικά πήγαμε με συμμάχους για να προστατεύσουμε με τη Συνταγματική αναθεώρηση την λαϊκή οικογενειακή στέγη”.

Και πρόσθεσε :”Δεν έχει χρώμα το να προστατεύσω το σπίτι ενός κατατρεγμένου ανθρώπινος, έχει ευαισθησία, έχει ανθρωπιά και έχει και δημοκρατία, γιατί είναι δίκαιο το αίτημα.Δεν μιλάμε για τις βίλες, δεν πάμε να στηρίξουμε τις βίλες”. Ενώ δηκτικός εμφανίστηκε με τη διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει το όλο θέμα σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Έχουμε τώρα το μεγάλο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, έχουμε πρόβλημα με την πρώτη κατοικία. Γιατί κρυβόμαστε; Κρύβεται όλο το πολιτικό σύστημα της Αθήνας, όλων ανεξαρτήτως κόμματος. Κανείς δεν μιλάει. Δεν μπορεί η δημοκρατία μας, που είναι σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας, να προστατεύσει το 5% των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους;”

"Εμείς στηρίζουμε όλο το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής - Είναι τα χρήματα της 
περιφέρειας, αλλά κάποιος έχει σχεδιάσει να έρθουν εδώ"

Αναφορικά με την πόλη του Αγρινίου ο Απ. Κατσιφάρας στάθηκε σε παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως οι δομές του “Παναγία Ελεούσα”, το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ -που το χαρακτήρισε κέντρο αποκατάστασης κόσμημα στην Ευρώπη- τις 30 νέες σχολικές μονάδες που έγιναν εκ των οποίων οι 12 στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην ένταξη του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου στα βιοκλιματικά κτίρια. Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. “Η δημοτική αρχή έχει ένα όραμα, που αφορά την πόλη του νερού. Δηλαδή έχουμε μία πόλη με δακτυλίους και με έργα υποδομής, να δώσουμε μία ταυτότητα, ένα χρώμα. Γιατί, το Αγρίνιο θέλει κι αυτό την ταυτότητά του, το τοπόσημό του. Δίπλα μας είναι η μεγαλύτερη λίμνη, η Τριχωνίδα, είναι μία ανάσα από το Αγρίνιο και σήμερα δεν έχει καμία σοβαρή υποδομή. Το έργο που έχουμε σχεδιάσει έχει και στοιχεία ανάπλασης. Επίσης είναι και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που θα κάνουμε για να πάρουμε ιδέες σχετικά με τη χωροταξία και τη χρήση” ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε “Εμείς στηρίζουμε όλο το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, είναι 22 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι μικρή παρέμβαση. Είναι τα χρήματα της περιφέρειας -πολλές φορές με βλέπετε πολύ διακριτικό, δεν μιλάω- αλλά τα χρήματα κάποιος έχει σχεδιάσει να έρθουν εδώ, κάποιος έχει διεκδικήσει και αυτή είναι η περιφέρεια”.

Ιδαίτερη αναφορά έκανε ο Απ. Κατσιφάρας στην ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση για όλους. “Νομίζω ότι το σχέδιο που έχει διαμορφώσει δημοτική αρχή και το χρηματοδοτούμε στο σύνολό του εμείς από το πρόγραμμα, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το ίδιο το Αγρίνιο. Όμως από την άλλη πλευρά οι καταγγελίες ή οι αμφισβητήσεις δεν οδηγούν πλέον πουθενά. Να κλείσει η διαβούλευση και να πάμε στην υλοποίηση” είπε χαρακτηριστικά.

Είμαστε εγγυητές για να υλοποιηθεί η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Σχετικά με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εμφανίστηκε αισιόδοξος. “Χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης και το Υπουργείο να εντάξει το έργο. Νομίζω ότι είμαστε στο τελικό στάδιο και εμείς είμαστε εδώ να διεκδικούμε αυτό, το οποίο δεν είχε σχεδιαστεί. Νομίζω ότι το έχουμε πάει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και θα είμαστε εδώ ως εγγυητές για να υλοποιηθεί” ανέφερε και τόνισε ότι το διάστημα αυτό η Περιφέρεια με εργολαβίες που τρέχουν προβαίνει στη συντηρήση για το τμήμα Χαλίκι – Κουβαράς της εθνικής οδού.

Το δεύτερο θέμα που θέτει ο Απ. Κατσιφάρας -ορματικά όπως είπε- είναι η ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερίου – Αγρινίου. “Θέλω να βάλουμε το τρένο στη ράγα. Έχουμε μία ανεργή γραμμή που πρέπει να την κάνουμε ή μία τουριστική ατραξιόν, εναλλακτική με βάση την περιήγηση, τη μοναδικότητα, ή πρέπει να την κάνουμε έναν προαστιακό μεταξύ Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Έχω δουλέψει πάρα πολύ σε αυτό και περιμένουμε τη μελέτη βιωσιμότητας, γιατί χωρίς βιωσιμότητα δεν θα βάλει κανείς τα χρήματα” είπε χαρακτηριστικά.

Αναπτυξιακή ναυαρχίδα το Άκτιο γι΄αυτό εντάξαμε το έργο Βόνιτσα – Άκτιο – Λευκάδα

Ακόμη ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην περιοχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει το αεροδρόμιο του Ακτίου. “Το έργο που εντάξαμε στην αρχή χτυπήθηκε από πάρα πολλούς” είπε αναφορικά με την οδική σύνδεση της Λευκάδας με τη Βόνιτσα και το Άκτιο και πρόσθεσε: “Το έργο που εντάξαμε στην αρχή χτυπήθηκε από πάρα πολλούς. Το Άκτιο θα είναι ο αναπτυξιακός πόλος, ήδη η Fraport κάνει επενδύσεις, τη χρονιά που πέρασε σπάσαμε ρεκόρ στις αφίξεις. Είναι μία ναυαρχίδα αναπτυξιακή που έχει η Αιτωλοακαρνανία και πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Εμείς βάλαμε το μεγάλο οδικό έργο, αλλά δεν μείναμε εκεί. Έχουμε το έργο Πογωνιά -Πλάγια, έχουμε το έργο Κουβαράς – Φυτείες που δώσαμε στην κυκλοφορία και θα συνεχίσουμε από τις Φυτείες μέχρι το Μύτικα”.

Για να υπάρχει Αγρίνιο στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει ενδοχώρα – Το Αγρίνιο πρέπει να γυρίσει λίγο τη ματιά του…

Ενώ προφανώς αναφερόμενος στην προερχόμενη από το Αγρίνιο κριτική για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ο Απ. Κατσιφάρας σχολίασε με νόημα: “Αν δεν φέρω τον τουρίστα από το Άκτιο θα υπάρχει τουρίστας στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι; Για να υπάρχει Αγρίνιο στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει ενδοχώρα, αν δεν υπάρχει ενδοχώρα, δεν θα υπάρχει Αγρίνιο στο μέλλον και νομίζω ότι και εδώ έχει παγιδευτεί λίγο το Αγρίνιο. Πρέπει να γυρίσει λίγο τη ματιά του, το βλέμμα του, την έγνοια του, αυτό που λέω πολλές φορές νοιαζόμαστε και για τους άλλους.”

Τέλος, ο Απ. Κατσιφάρας από την εμπειρία του στην Ευρώπη και ως πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής των Περιφερειών δηλώνει πως παίρνεις εμπειρίες, βλέπει και τι κάνουν εκεί, ποια είναι τα προτάγματα, πως βλέπουμε την πολιτική συνοχής, που κατευθύνουμε τους πόρους. “Οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις είναι μία εμπειρία ευρωπαϊκή, οι αστικές αναπλάσεις σε όλους τους δήμους είναι επίσης μία εμπειρία. Εμείς στην Ελλάδα είχαμε ένα αθηνοκεντρικό κράτος, το κάναμε πατροκεντρικό κράτος και όταν φτάναμε στην πόλη μας το κάναμε αγρινιοκεντρικό. Προσωπικά είμαι ενάντια στον τιμοκατάλογο έργων, θέλω ολοκληρωμένες πολιτικές και σχέδια” επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.