“To τάβλι” από το ΔΗΠΕΘΕ στα καφενεία και τα καφέ του Αγρινίου

TO ΤΑΒΛΙ του Δημήτρη Κεχαίδη
ΑΠΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Το Δη.Πε.Θε. ΑΓΡΙΝΙΟΥ συνεχίζοντας το δεύτερο κύκλο της Πειραματικής του Σκηνής, παρουσιάζει το κλασσικό πια έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη «Το Τάβλι» από τις 2 Μαρτίου στα καφενεία και τα καφέ στην πόλη του Αγρινίου.

Για την παράσταση:
Ο δαιμόνιος στα επιχειρηματικά σχέδια Φώντας ψήνει τον λαχειοπώλη Κόλια να βάλουν μπροστά ένα σχέδιο να πιάσουν την καλή. Με χιούμορ παρακολουθούμε τους δύο ήρωες να καταστρώνουν τα σχέδιά τους, να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μα να ολισθαίνουν στην ψευδαίσθηση και την ονειροπόληση. Πατούν στο ανθρώπινο, μα εύκολα εκτρέπονται στο τερατώδες.
Δύο ηθοποιοί σ’ ένα τραπέζι καφενείου, αρχίζουν να ξετυλίγουν την ιστορία του Φώντα και του Κόλια. Με κύριο όχημα την κωμωδία, με ύφος σε σημεία μπουφόνικο, μια ματιά αστεία και πικρή μαζί πάνω στην ελληνική κοινωνία, την ιστορία της, τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις, την προσπάθεια του Νεοέλληνα να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Ανάμεσα σε καφέ, τσίπουρο, χαρτιά και τάβλι, οι ήρωες ψευτοκουβεντιάζουν, παθιάζονται, αστειεύονται, καταστρώνουν μια μεγάλη δουλειά, πιάνονται στα χέρια, ονειρεύονται πάνω από μία παρτίδα τάβλι. Ο Φώντας και ο Κόλιας θα γυρίζουν τα καφενεία του Αγρινίου. Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν καταστρώνουν σχέδια επιχειρηματικά. Αν θέλετε να μάθετε τα σχέδιά τους θα τους βρείτε στα καφενεία που θα συχνάζουν τον Μάρτη.

σκηνοθεσία: ΔΑΝΑΗ ΣΠΗΛΙΩΤΗ
παίζουν:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός αφίσας, flyer/ teaser παράστασης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΚΡΟΒΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
2/3: AQUA TERRA, Καινούριο, ώρα: 12.00
2/3: ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ (έναντι παλαιού Νοσοκομείου), ώρα: 20.00
4/3: ΜΥΡΤΙΛΟ, Φιλελλήνων 41, ώρα: 20.00
5/3: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Θέμιδος 3, ώρα:20.00
5/3: ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ, Πεζόδρομος Καραϊσκάκη 16, ώρα: 21.30
12/3: ΤΑΚΟΣ, Καλυβίων 53, ώρα: 19.00
12/3: ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, Πλ. Παναγοπούλου, ώρα: 20.30
18/3: ΆΛΒΕΔΟΝ, Πλ. Παναγοπούλου, ώρα: 21.00
19/3: PAN CAFFEE, γήπεδο Παναιτωλικού, ώρα: 19.00
19/3: ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, Ηρακλείτου 10, ώρα: 21.00
26/3: SHEZ MELIE, Φλώρα Καραπαπά 4, ώρα: 21.00

Διάρκεια:60’
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης ανήκει στους σημαντικότερους νεοέλληνες συγγραφείς του θεάτρου. Με βασική προβληματική τη νεοελληνική πραγματικότητα, καθιέρωσε μια ιδιότυπηθεατρική γραφή. Ένα θεατρικό λόγο που, ενώ μοιάζει με πιστή αναπαραγωγή καθημερινού λόγου, αποτελεί μια ιδιαίτερη έκφραση καθαρά θεατρικής ποίησης. Γεννήθηκε σταΤρίκαλα της Θεσσαλίας το 1933. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο του θεάτρου με τα μονόπρακτα έργα «Μακρινό λυπητερότραγούδι» και «Παιχνίδια στις αλυκές» που παραστάθηκαν από το Θέατρο Τέχνης τουΚαρόλου Κουν το 1957. Από τον Κουν ανέβηκαν και τα έργα του: «Ο μεγάλος περίπατος»(1959), «Το πανηγύρι»(1964), «Η βέρα»και «Το τάβλι»(1972) και, σε συνεργασία με τησύζυγό του Ελένη Χαβιαρά, «Δάφνες και πικροδάφνες» (1979). Το τελευταίο έργο πουσυνέγραψε με την Ελένη Χαβιαρά, το «Με δύναμη από την Κηφισιά»,πρωτοπαραστάθηκετο 1995 στο θέατρο «Η νέα ΣΚΗΝΗ»σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Πέθανε τις 15.12.2005, στην Αθήνα.