Σιωπούν και σύρονται πίσω από ένα μη θεσμικό φορέα…

Με την συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου, του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλου, του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και των υποψηφίων δημάρχων Αγρινίου Χρ. Σταρακά, Ν. Καζαντζή και Γ. Καραμητσόπουλου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή σύσκεψη στην αίθουσα του ΤΕΕ στο Αγρίνιο για την επικείμενη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αιτωλοαακαρνανίας (Ε.Ν.Α.), που έχει ταχθεί υπέρ της επανίδρυσης του αποτυχημένου εγχειρήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Σε αυτή συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Π. Τσιχριτζής και Στ. Μπλέτσας.

Το παράδοξο είναι πως το πολιτικό προσωπικό της περιοχής έχει επιμελώς αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου στη βουλή για το θέμα απέδειξε πως οι επικείμενες αλλαγές δεν έχουν κανενός είδους ακαδημαϊκό έρμα. Μολαταύτα έκρινε σκόπιμο να συμμετάσχει στη σύσκεψη που προξένησε για το θέμα ένας μη θεσμικός φορέας της περιοχής… Αγνοώντας παράλληλα την κοινή γνώμη της περιοχής, που αγωνιά βλέποντας την Κυβέρνηση να προχωρά σε ανακατατάξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη, χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν ούτε τη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε τα αιτήματα των φοιτητών, ούτε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους αυτοδιοικητικούς φορείς ή τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, όπως το Εμπορικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εκλάβει κανείς το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λέει πως οι αλλαγές γίνονται από τα κάτω, αλλά η Κυβέρνηση προχώρησε σε εξαγγελίες για την ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία και Νομικής στην Πάτρα εδώ και ένα χρόνο και χωρίς φυσικά να πάρει καμία πρόταση από τα κάτω… Ουδεμία φωνή στην ακαδημαϊκή κοινότητα ζήτησε ποτέ τη δημιουργία τέτοιας Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία.

Τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμβεί στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη αποδεικνύουν περίτρανα τις εμμονές και την προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας. Η άρνηση του Πανεπιστημίου Πατρών να απορροφήσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ενεργοποίησε το plan b με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και όταν και αυτό το σχέδιο φάνηκε να ναυαγεί, ο Υπουργός Παιδείας για να υλοποιήσει την εμμονή του για κατάργηση του ΤΕΙ, εφηύρε το υβρίδιο Πανεπιστήμιο… Σε αυτό θα συνυπάρξουν το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που ουσιαστικά θα μετονομαστεί… σε Πανεπιστήμιο και ως φαίνεται τα πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο και θα αποσχιστούν από το Πανεπιστήμιο Πατρών…

Αντί λοιπόν το πολιτικό προσωπικό της περιοχής και κυρίως όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης σε θώκους να συζητούν το θέμα με τους προέδρους των Τμημάτων της περιοχής και φυσικά με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Κ. Γαβρόγλου προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο δυνατό και λύσεις στα προβλήματα των τριτοβάθμιων δομών εκπαίδευσης στην περιοχή, σύρονται σε ανούσιες “κλειστές” συσκέψεις και ατελέσφορες συζητήσεις ακόμη και με μη θεσμικούς φορείς.