Το κόμμα αλλάζει, γιατί κάποιοι το βούλιαξαν…

Προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την εικόνα του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία λίγο πριν τις πολλαπλές κάλπες του επόμενου διαστήματος. Ο προβληματισμός αυτός βέβαια δεν προέκυψε ξαφνικά τώρα, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και εντονότερος.

Η Κουμουνδούρου και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα διαπίστωναν πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο οι οργανώσεις του κόμματος σε όλο το νομό -και κυρίως στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι- ανέδυαν μια “οσμή αποσύνθεσης”. Ο Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Μάϊο είχε δώσει γραμμή ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών -που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες- για άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αντ΄αυτού όμως μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού στελέχη του κόμματος άρχισαν να μεθοδεύουν «στηρίξεις» σε εκλεκτούς τους και να απαξιώνουν άλλα στελέχη που υπήρξαν “στρατιώτες” του κόμματος δίνοντας μάχες σε πολλά “μέτωπα”. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια είχαν φροντίσει να κρατούν τις οργανώσεις “κλειστές” στην κοινωνία και μοιραία αυτές να μετατραπούν σε προσωποπαγή μαγαζάκια για ορισμένους. Όχι με Κρεμλίνο, αλλά με την Αλβανία του Ενβέρ Χότζα θα μπορούσε να παραλληλίσει κανείς την εικόνα των κομματικών οργανώσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα οι εκλεκτοί των… εκλεκτών είτε να μην μπορούν καταρτίσουν ψηφοδέλτιο σε κάποιους δήμους, είτε σε κάποιους άλλους δήμους να κατεβαίνουν στις εκλογές για ένα καλό ποσοστό, χωρίς ελπίδες ούτε για είσοδο στο δεύτερο γύρο. Αποτέλεσμα επίσης είναι σήμερα το άλλοτε κραταιό οργανωτικά κόμμα να δυσκολεύεται να γεμίσει ακόμη και το πάλαι ποτέ στέκι του Π.Κουρουμπλή στο Αγρίνιο, παρ’όλες τις προσπάθειες του πρώην Υπουργού… Όλα αυτά, έστω και με μικρή καθυστέρηση, η Κουμουνδούρου τα αντιλήφθηκε και αποφάσισε να κινηθεί από πάνω προς τα κάτω… Αντελήφθησαν όμως και οι κάτω, πως αν συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι, θα είναι λίγα τα ψωμιά τους στα κομματικά πόστα. Έτσι λοιπόν και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Απόστολο Κατσιφάρα και η μεταγραφή του Θάνου Μωραΐτη “πέρασαν ατουφέκιστες” από τους μεγάλους(!) αριστερούς, χωρίς να ψελλίσει ουδείς το παραμικρό… Κι ας μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εντός του ΣΥΡΙΖΑ δίνονταν μάχες χαρακωμάτων ανάμεσα σε αριστερούς και κουρουμπλικούς/πασοκογενείς. Η καρέκλα της εξουσίας εξάλλου είναι πάντα γλυκιά, ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται από τα βουλευτικά και υπουργικά προνόμια.

Το λεγόμενο σχέδιο πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορετικά το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος ισχυρός κεντροαριστερός πόλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προχωρήσει και μετά τις εθνικές εκλογές. Και για τους λεγόμενους παλιούς αριστερούς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα “συνταξιοδοτηθούν”, είτε κάπως κομψά, είτε άγαρμπα. Αυτό είναι ίσως το μόνο που μπορούν πλέον να επιλέξουν οι ίδιοι… Έτσι οι πασοκογενείς δεν θα χρειαστεί να πάρουν κάποιου είδους ρεβάνς, οι παλιοί αριστεροί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα παραδώσουν τα σκίπτρα…