Σε διαφορετική προεκλογική τροχιά το “Ανυπότακτο Αγρίνιο”

Στέλιος Μερμίγκης : Το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” ως “κόκκινη σφήνα” για τα πολιτικά επίδικα της εποχής

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπήκε σήμερα και η δημοτική παράταξη “Ανυπότακτο Αγρίνιο” με μια συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, το θέμα της συζητήσης ήταν για μια «Για μια ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ αυτοδιοίκηση | Από τον «Ποσειδώνα» στον «Κλεισθένη» και το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες “να συνδιαμορφώσουν με τις θέσεις και τις απόψεις τους τα νέα προγραμματικά προτάγματα της παράταξης και με την παρουσία τους να δηλώσουν τη στήριξή τους στο σχήμα και για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο”.

"Εκδηλώσεις από το παρελθόν: καλλιστεία υποψήφιων εραστών της εξουσίας"

Βασικοί ομιλητές ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Λιερός και ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Σκαλιδάκης. Τη συζήτηση «άνοιξε» ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο», Στέλιος Μερμίγκης, τόνισε ότι πρόθεση της παράταξή του είναι όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο να αναδείξει μια τελείως διαφορετική αντίληψη στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. “Τη στιγμή που γινόμαστε μάρτυρες μια σειράς εκδηλώσεων που έρχονται από το παρελθόν, θυμίζοντας καλλιστεία υποψήφιων εραστών της εξουσίας, που οι όποιες κόντρες και διαφωνίες εντοπίζονται στο ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος διαχειριστής της τοπικής εξουσίας, συνήθως γίνοται εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους λαμπερούς υποψηφίους για το δημαρχιακό θώκο και από κάτω πολίτες χειροκροτητές κλακαδόρους αυτών των ανθρώπων, απέναντι σε αυτή τη χυδαία αντίληψη που δεν συνάδει με την πολιτική, το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” υλοποιεί διαφορετικούς τύπου εκδηλώσεις” είπε με δηκτικό τόνο ο Στέλιος Μερμίγκης και τόνισε ότι το Ανυπότακτο Αγρίνιο έχει την έγνοια να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο και τη συζητήση για το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται κάθε φορά οι εκλογές.

Το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” ανέφερε στη συνέχεια ο Στέλιος Μερμίγκης επιχειρεί ως “κόκκινη σφήνα” να φρενάρει τις αντιλήψεις που θέλουν τις εκλογές σαν διαδικασία επιλογής για ένα ικανό διαχειριστή πολυκατοικίας και αγνοούν τα πολιτικά επίδικα της εποχής. Διαπίστωσε ακόμη ο Στ. Μερμίγκης πως από την κινηματική πλημμυρίδα μέχρι το 2015 και μια κινηματική άμπωτη από εκεί και μετά. “Υπάρχει μια ηττοπάθεια και μια απάθεια απέναντι στα κοινά και μια αποδοχή μιας κανονικότητας, που έρχεται να εδραιωθεί με βάρβαρο τρόπο, ως το περίφημο δόγμα της Θάτσερ “Τινα”, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλη ενναλακτική” ανέφερε ο Στ. Μερμίγκης και υπογράμμισε πως “είναι αδιανότητο να μοιρολατρούμε και να αποδεχτούμε ότι αυτός είναι ο μονόδρομος που μας έχουν στρώσει και πρέπει να ακολουθήσουμε με μια θρησκευτική ευλάβεια”.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του συγγραφέα Γιώργου Λιερού σχετικά τον αναβαθμισμένο ρόλο των πόλεων στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στις οποίες όπως είπε μπορούν να συνυπάρχουν ακραία παραδείγματα των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πόλεις/δήμοι όπως ο δήμος Αγρινίου έχουν το μέγεθος που κάνει πιο εύκολο να γίνει το πείραμα – προσπάθεια για μια διαφορετική αυτοδιοίκηση, όπου θα μπορέσουν να συνυπάρξουν δύο παράλληλα συστήματα : αυτό της δημοτικής εξουσίας που θα διοικεί το δήμο και αυτό της λαϊκής εξουσίας που μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις θα ελέγχει και θα προτείνει στην πρώτη. “Ο “Καλλικράτης” είπε χαρακτηριστικά δεν φταίει για όλα, αφού ούτε στους δήμους που ήλεγξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε ο θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Λιερός, θέλοντας να υπογραμμίσει το ρόλο που θα έπρεπε να έχουν οι λαϊκές συνελεύσεις στα αυτοδιοικητικά θέματα.

Ανυπότακτο Αγρίνιο