Τιμή στη μνήμη του Μεσολογγίτη, πυρηνικού φυσικού, Κωνσταντίνου Λάσκαρι

«Από μια πατρίδα εγώ είμαι»: Κωνσταντίνος Λάσκαρις – Ένας πρωτοπόρος της Επιστήμης

Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής ενότητας «Από μια πατρίδα εγώ είμαι», ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο, παρουσία πλήθος δημοτών αλλά και μελών της επιστημονικής κοινότητας, τίμησαν το Σάββατο 29 Μαρτίου 2019 τη μνήμη του Μεσολογγίτη πυρηνικού φυσικού, δημιουργού του Κέντρου «Δημόκριτος» Κωνσταντίνου Λάσκαρι.

Παρευρέθηκαν εκ μέρους της οικογένειας η σύζυγος Πολυτίμη Λάσκαρι, η οποία παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από το Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο, καθώς επίσης οι κόρες του εκλιπόντος Μαρία και Αικατερίνη. Για την προσωπικότητα, το επιστημονικό έργο και την προσφορά του Κωνσταντίνου Λάσκαρι, μίλησαν επίσης ο κ. Γιάννης Μακρής, ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ο κ. Νικόλαος Χρυσοχοϊδης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, τ. Δ/ντής ΕΚΕΦΕ. Μέσω skype παρενέβη επίσης ο Μεσολογγίτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέντ του Οχάιο Σπύρος Μαργέτης.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά, ο Νικόλαος Καραπάνος μιλώντας για τον διακεκριμένο επιστήμονα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…Απ αυτό το αλωνάκι ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λάσκαρις. Ένας συμπολίτης μας που η επιστήμη στην Ελλάδα κι όχι μόνο του οφείλει ύψιστο σεβασμό. Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και στον οποίο οφείλεται η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης υπήρξε ένας λαμπρός επιστήμονας που επέλεξε να τάξει τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση της ουσίας και του αποτελέσματος κι όχι των εντυπώσεων. Εργάσθηκε ενσυνείδητα, συστηματικά και με συνέπεια για τον επιστημονικό κλάδο τον οποίο επέλεξε να υπηρετήσει. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην συνέχεια άνοιξε τα φτερά του στον κόσμο κατευθυνόμενος σε προηγμένες στην χρήση πυρηνικής ενέργειας χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ολλανδία. Επέστρεψε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960, αναλαμβάνοντας με τους συνεργάτες του την δημιουργία εργαστηρίου και τη λειτουργία του μοναδικού στη χώρα μας πυρηνικού αντιδραστήρα στον «Δημόκριτο». Παρέμεινε εκεί στην υπηρετώντας πιστά και πολλές φορές με αυταπάρνηση το αντικείμενο της ειδικεύσεώς του. Δημιούργησε υποδομές και – κυρίως – άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές των επιστημόνων και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, όπου τα μέσα και οι δυνατότητες ήσαν πενιχρά. Ωστόσο, η θέληση, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα ήσαν ισχυρότερα.

Υπήρξε λοιπόν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρις ένας πρωτοπόρος. Παρά τα μεγάλα του επιτεύγματα, ο Μεσολογγίτης επιστήμονας χαρακτηρίζονταν από απλότητα στο χαρακτήρα και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπολίτες του. Ποτέ δεν λησμόνησε άλλωστε την ιδιαίτερη πατρίδα του, επιστρέφοντας συχνά εδώ και διατηρώντας τους δεσμούς του. Εκπρόσωπος της προόδου αλλά ταυτόχρονα ένας αυθεντικός άνθρωπος. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τιμά με υπερηφάνεια στο πλαίσιο της πολιτιστικής ενότητας «Από μια πατρίδα εγώ είμαι» τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη, εν ζωή Δόκτωρα Πυρηνικής Φυσικής, Αρχιτεκτονικής Ακουστικής και Διευθυντή τμήματος Ηλεκτρονικών του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» .Θεωρούμε πως η τιμή στην προσωπικότητα, το κύρος και το επιστημονικό μέγεθος του εκλιπόντος είναι επιβεβλημένη..».